En tävling kommer att belöna de bästa affärsidéerna från skolor och institut i hela Spanien

Det pratas ofta om vikten av att undervisa i entreprenörskap i skolan, som sker i den anglosaxiska världen och i de nordiska länderna. För det, National Mini-Business Competition samlar just de bästa ungdomsföretagsprojekten, designade av gymnasie-, studentexamen och yrkesutbildningsstudenter från hela Spanien.

Den nationella finalen kommer att hållas i Madrid den 22 och 23 maj, efter att de två sista autonoma regionerna som valde sina finalister till denna tävling var Andalusien och Katalonien. Lagen som representerar Spanien i den europeiska Gen-E-tävlingen kommer att väljas bland de olika deltagarna. som kommer att hållas den 2-5 juli i Catania (Italien).

Som ett exempel på intresse som denna tävling, främjad av Junior Achievement Foundation, väcker bland företagen själva, Den har stöd från enheter som Schneider, FedEx, Citi, Volvo Financial Services, EY Foundation, Nationale-Nederlanden, Naturgy Foundation, ManpowerGroup, HP, Bic Foundation eller SAP, bland andra.

Och som bakgrund till denna tävling håller Junior Achievement Foundation miniföretagsprogrammet, vars mål är att främja unga människors entreprenöriella färdigheter, såsom kreativitet, ansträngning eller lagarbete. Tack vare mentorskap av professionella volontärer från olika företag och stöd från lärare får ungdomar de färdigheter som har gjort det möjligt för dem att utforma sina egna entreprenörsprojekt.

30 team av studenter har deltagit i V-upplagan av Andalusian Innovation and Entrepreneurship Fair

I det andalusiska fallet, Mer än trettio lag från 27 utbildningscentra har deltagit i V-upplagan av Andalusian Innovation and Entrepreneurship Fair, anordnas av stiftelsen tillsammans med den tyska skolan i Sevilla, avdelningen för universitet, forskning och innovation vid Andalusiens regering, Sevillas kommunfullmäktige och CEU Fernando III-universitetet, mötesplatsen.

150 studenter har presenterat sina entreprenörsidéer, och bland deras projekt har de lag som går vidare till den nationella finalen i Madrid valts ut. De utvalda lagen är: ECA, från Highlands School i Sevilla, och Skicka med buss, från Sagrada Familia i Écija.

Projektet ECA, från Highlands School i Sevilla, är ett kortspel riktat till barn och ungdomar, för att hjälpa dem att identifiera känslor. Juryn har tilldelat den sitt pris för dess sociala inverkan på ungdomar, och för att tillhandahålla verktyg som hjälper social inkludering och hantera känslor på ett roligt, innovativt och visuellt sätt. De har också uppskattat dess goda presentation och förmåga att fånga allmänhetens uppmärksamhet.

Projektet Skicka med buss, från Sagrada Familia-skolan i Écija, föreslår att varje stadsbusshållplats i städerna omvandlas till en paketinsamlingsplats. Juryn har lyft fram detta projekt för att implementera en ekologisk, hållbar lösning fokuserad på att minska koldioxidavtrycket inför ett problem som orsakas av tillväxten av e-handel. Samtidigt har de också bedömt teamets förmåga att implementera och utveckla applikationen i drift.

Nästan 10 000 ESO- och Baccalaureate-studenter har utbildats i Katalonien i 2023-2024 Mini-Business Program

För sin del har nästan 10 000 obligatoriska gymnasieelever (ESO) och studentexamen, tillhörande cirka 200 utbildningscentra, utbildats i Katalonien i Mini-Business Programme under läsåret 2023-2024. 19 lag har nått den sista sessionen, där fyra projekt har valts ut för att anlända till Madrid:

  • Teknisk gest, från Institut de Sales (Viladecans), en mobilapplikation som möjliggör omedelbar översättning av teckenspråk till skrivna ord med en webbkamera.
  • Vattenfilter, från IES Torre Roja (Viladecans), en teknik som integrerar en skärm utrustad med sensorer som exakt beräknar flödet och mängden vatten och analyserar påverkan. Med sin teknik strävar de efter att utbilda om vikten av en ansvarsfull förvaltning av vattenresurser.
  • Katastrof, från Claret School (Barcelona) är ett miniföretagsprojekt som återuppfinner hållbart mode och förvandlar använda kläder till unik design.
  • EcoEssentials, från Coll·legi Padre Damián SSCC, det är en utrustning personlig hygien med helt naturliga och ekologiska produkter.

För att välja finalistprojekt Dess sociala inverkan, dess verkliga prototyper och dess förmåga att anpassa sig till användarnas behov har tagits i beaktande. Som Lucía de Zavala, VD för Junior Achievement, noterade, ”var och en av deltagarna i tävlingen har obegränsad potential att uppnå stora saker och göra en betydande skillnad i världen omkring dem; Låt oss inte underskatta kraften i passion, kreativitet och beslutsamhet.”

Stiftelsen Junior Achievement är en av världens största internationella ideella organisationer för utbildning i entreprenörskap, ekonomisk utbildning och karriärvägledning. Den utvecklar program i mer än 120 länder och 30 språk, vilket gynnar mer än 10 och en halv miljon ungdomar varje år. Den har arbetat i Spanien sedan 2001 för att stärka unga människors talang och ge dem nödvändiga färdigheter för att uppnå en framgångsrik övergång till anställningsbarhet.

Den genomför för närvarande sina program i offentliga, charter- och privata utbildningscentra, tack vare samarbetet mellan många företag och institutioner. Under läsåret 2022-2023 Junior Achievement Spain undervisade totalt 4 396 program, vilket gynnade 58 340 studenter från utbildningscentra i alla autonoma samhällen tack vare samarbetet med 1 973 volontärer