Emprende XXI Awards: de startups som belönades i år berättar hur deras projekt ser ut

CaixaBank, genom DayOne, dess division specialiserad på teknikföretag och deras investerare, har meddelat att vinnande startups av den senaste upplagan av Emprende XXI Awards. I denna 17:e upplagan, Finansinstitutet ville genom olika områden erkänna de entreprenörer som spelar en väsentlig roll i samhällets utveckling och välstånd.

Dessa entreprenörer ”stärker inte bara ekonomin genom att skapa företag och skapa jobb, utan också möta framtidens utmaningar med innovativa och hållbara lösningar. omvandling av livsmedelsindustrin, ha en bättre planet för de nya generationerna, han utveckling av lösningar inriktade på välmående av äldre människor, Anpassning till ny teknik och den arbetsinkludering eller framtidens hem Det här är bara några av de utmaningar vi står inför.

Nova Industria Galega, Gravity Wave, The Blue Box Biomedical Solutions, Showee Smart Wellness, Eonesia-Immersive Gamificación, Nuwe, Nidus Lab, PandaGo, Cafler, Colibid, Hotel Treats, Orantrex och Colfeed4Print är några exempel på nystartade företag som har utvecklat lösningar för att möta några av dessa stora utmaningar.

Alla av dem har belönats i 17:e upplagan av EmprendeXXI Awards, som CaixaBank har levererat, genom DayOne, dess division specialiserad på teknikföretag och dess investerare, tillsammans med dess olika områden, divisioner och dotterbolag i koncernen. Detta initiativ har ett samarbete med ministeriet för industri och turism, genom ENISA, i Spanien, och Banco BPI i Portugal.

Vilka projekt genomför de PEXXI-vinnande nystartade företagen?

Alla dessa startups är en källa till nya idéer och störande teknologier. ”Deras smidighet och förmåga att snabbt förnya gör att de kan svara på marknadsförändringar och samhälleliga behov effektivt. Dessutom bidrar deras fokus på hållbarhet och företagens sociala ansvar till skapandet av en grönare och mer rättvis framtid.”

Skräddarsydda lösningar för artificiell intelligens för företag

Nystartade Nova Industria Galega (Galicien) är en av vinnarna av denna 17:e upplaga. Denna verksamhet syftar till att demokratisera och göra tillgänglig för företag all information de genererar i sina industriella processer. För att göra detta designar de skräddarsydda lösningar, baserade på artificiell intelligens och maskininlärning.

Det har för närvarande övervaknings- och analysapplikationer på marknaden för vin-, skogsbruks- och avfallshanteringssektorerna. Som Lara Neira, VD för företaget, förklarade: ”På Nigal är vi differentierade av passionen och viljan att skapa värde, att skapa lösningar som hjälper människor, arbetare i deras dagliga liv. Och vad vi i grund och botten gör är att få din data att lysa, det är därför vi genomför projektet idag, är att skapa en hållbar påverkan.”

Rengöring av plast och nät i hamnar

För sin del, för att bidra till att ha en bättre planet för nya generationer, främjar Gravity Wave (Valencian Community) rengöring av plast och fiskenät från havet och hamnar. ”Vi är dedikerade till att rensa plast från havet och fiskenät från hamnar och omvandla det till värdefulla produkter. Vi samarbetar med traditionella fiskare för att samla in all den plasten och med företag för att utföra all denna insamling och omvandling till olika produkter”, förklarade Julen Rodríguez, Co-VD för företaget.

Bröstcancer upptäckt med bara ett urinprov

Att upptäcka bröstcancer med bara ett urinprov är vad The Blue Biomedical Solutions (Katalonien) syftar till att göra, som har varit den vinnande uppstarten av utmaningen med medicinsk teknik och e-hälsolösningar.

Företagets team, grundat av Judit Giro Benet, har skapat en medicinteknisk produkt som befinner sig i utvecklings- och certifieringsfasen.

Tillgängliga duschar för personer med funktionsnedsättning

Eric Güell, VD och grundare av Showee Smart Welness (Katalonien), förklarade att ”vi är dedikerade till att göra tillgängliga och miljösmarta duschar för personer med funktionshinder eller äldre personer som inte kan duscha ensamma och vi gör assistansen mycket lättare för deras vårdgivare och icke-professionella så att de kan leva det ögonblicket med mer lugn och med mer distribution.”

Utbildning eller anställning genom tv-spel

EmprendeXXI Awards har också erkänt Eonesia Immersive Gamificación (Andalusien) i utmaningen för det bästa initiativet som tränar människor att anpassa sig till ny teknik, återvinning och arbetsinkludering. Denna start-up är dedikerad till att skapa lärandeupplevelser på ett spelifierat sätt i virtuella världar där du kan lära dig, granska eller utvärdera kunskap, vilket ger upphov till ett nytt verktyg i träningsprocesser. ”Vi vill fortsätta arbeta för att förändra framtidens utbildning och se till att framtidens hjärnor fortsätter att lära sig och motivera och fånga intresset så att utbildning blir en unik upplevelse”, säger dess VD och grundare, Rafael Dorado.

Nuwe (Katalonien), en teknologisk rekryteringsplattform som använder gamfiserade tävlingar och utmaningar för att utvärdera och koppla samman talanger med företag, vann priset för utmaningen med produkter och tjänster fokuserade på utveckling, förvärv och behålla talang.

Artificiell intelligens tillämpas på bostäder

Den bästa lösningen kopplad till framtidens bostäder har varit Nidus Lab (Madrid), som erbjuder automatiserade och optimerade arkitektoniska designlösningar till investeringsfonder, utvecklare och arkitekter, vilket minskar tid och kostnader genom generativ AI.

Som Ana Lozano, VD och grundare av företaget, förklarade, ”vad vi vill uppnå med vårt verktyg är bland annat att avsevärt förenkla och ta bort osäkerhet från investeringsprocesser och därmed också bidra med vårt sandkorn för att lösa detta stora sociala utmaning som är prisvärda bostäder.”

Elektrisk mobilitet och flotthantering

PandaGo (Madrid) erbjuder för sin del elektriska mobilitets- och flotthanteringslösningar för företag. Mariano Galán, VD för företaget, påpekade att ”på Panda Go har vi ett uppdrag som är att göra det mycket enkelt för företag och yrkesverksamma att göra omställningen till hållbar mobilitet.”

Auktioner för att hitta bolån

Colibid (Valencian Community) är en hypoteksauktionsplattform som gör det möjligt för banker och mäklare att bjuda på en omvänd auktion i tre dagar och tack vare detta arbete har det varit den vinnande starten på utmaningen att förändra finanssektorn och nya modeller av affärer inom bankväsendet.

Stefano Scardia, VD för företaget, påpekade att på Colibid ”hjälper vi människor att leta efter ett bolån på ett superenkelt sätt genom en plattform som förenar alla banker på ett ställe.”

Hemreparationer

För sin del föddes Cafler (Katalonien) med idén att göra livet enklare för fordonsanvändaren och vi är en plattform som erbjuder alla tjänster som bilanvändaren behöver bara ett klick bort. Från hemreparationer, ITV, biltvättar, till parkeringsfrågor, försäkringar och mer, säger dess vd Ricard Guillen.

Hotell Marketplace

I utmaningen att erbjuda lösningar som gynnar omvandlingen av hotell- och resesektorn har Hotel Treats (Balearerna) vunnit priset, en marknadsplats som låter dig köpa upplevelser och presentkort på lyxhotell utan att behöva stanna.

Smarta biljetter

För sin del, för att förbättra upplevelsen och hanteringen av restauranger, har Oratrex (Valencian Community) skapat Smart Ticket, ett nytt intelligent filformat för biljetter, kompatibelt med det försäljningssystem som redan används av arrangören och som garanterar autenticitet, ägande och spårbarhet . Enligt dess VD, José Blasco, fungerar Smart Ticket som ett stöd för biljetter till evenemang i syfte att förhindra att de är falska och att ingenting kan förstöra evenemanget när du deltar på grund av förfalskningar.

Tillverkning och 3D-utskrift

Priset för den mest störande tekniska innovationen har gått till Colfeed4Print (Madrid), en spin-off från Higher Council for Scientific Research (CSIC) dedikerat till tillverkning av filament och granulat för 3D-utskrift.