En processingenjörs Brexit-inspirerade resa

Mercks Sean Paterson diskuterar sitt givande arbete inom processteknik och hans kamp med Cork-accenten.

Efter att ha tagit examen från Heriot Watt University med en examen i kemiteknik 2016, sa Sean Paterson att han kämpade för att hitta ett examensjobb på grund av ett utbrett anställningsstopp på grund av osäkerheten efter Brexit.

Paterson, som ursprungligen kommer från East Lothian i Skottland, bodde i Edinburgh vid den tiden och sa att det var ”stor konkurrens” om de få roller som fanns tillgängliga. Omgiven av osäkerhet dök ett guldkant upp för Paterson när han pratade med en av sina vänner som arbetade i Irland, som berättade för honom om den växande medicintekniska industrin och API-industrin i Cork, som hade ett behov av ingenjörer.

”Med att Irland har en så hög livskvalitet, kultur och fortfarande är i EU, som aldrig har bott mer än en timme från min hemstad, trodde jag att det skulle vara en nödvändig och välkommen förändring!” han sa. Paterson sökte fyra roller i Irland och fick tre intervjuer, innan han accepterade ett erbjudande om en roll som processingenjör hos Merck Millipore och flyttade till Cork i januari 2017.

Vilken är din roll i företaget?

För närvarande är jag senior teknikingenjör i Merck Global Engineering and Technology-teamet. Jag ansvarar för scouting, pilotering och implementering av ny tillverkningsteknologi på befintliga och framtida membranproduktionslinjer över Europa och USA. Dessutom underlättar jag samarbete och kunskapsöverföring mellan webbplatser. Före denna roll arbetade jag i olika processteknikroller i fem år, direkt stödja Cork-tillverkning och projekt inklusive produktöverföring. Jag befordrades till senior processingenjör 2022, där jag ledde ett team på fyra ingenjörer under de följande två åren.

Hur skulle du beskriva din arbetsmiljö?

Merck är ett pulserande och globalt life science-företag, och människorna här återspeglar verkligen det. Jag och mina kollegor är alltid villiga att hjälpa varandra och samarbete mellan funktioner och team inom Cork-väggarna och utanför Cork uppmuntras och belönas starkt. Ledningen här är väldigt lättillgänglig och jag har alltid känt mig bekväm med att närma mig alla medlemmar i sidans ledningsgrupp, vare sig det är med ett problem eller bara för att få en pratstund!

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Variationen! Ena dagen kunde jag befinna mig hemma och hålla online-workshops i tre tidszoner, nästa dag är jag i FoU-labbet eller på produktionslinjen och kör pilotförsök, och nästa, flyger jag utomlands för att delta i en mässa för att nätverka med industri och akademiker experter och spanar spjutspetsteknik.

Vad jag också älskar är att veta att vi gör produkter som förbättrar och räddar liv. För ungefär fem år sedan visades jag en intervju med en lokal man som gick i remission från en extremt aggressiv form av cancer efter att ha tagit en försöksbehandling med mAb (monoklonal antikropp) som producerats med en av våra produkter. De spårade dosen han fick tillbaka till en sats, som jag senare insåg att jag personligen hade varit med om att släppa. Den känslan av både stolthet och ansvar har hängt med mig sedan dess.

Var det svårt att anpassa sig till att bo och arbeta på Irland?

Att flytta till Irland var ganska lätt eftersom jag tycker att irländare är så vänliga och välkomnande. När jag stötte på ett problem (att lära mig jobbet, skaffa boende, bankkonton etc) var någon alltid glad att hjälpa mig att vägleda mig i rätt riktning.

Jag kämpade visserligen med Cork-accenten och slangen till en början. Men på typiskt irländskt vis var de väldigt tålmodiga och vi skrattade gott om det på vägen tills jag fick kläm på det.

Vad förvånade dig med att flytta till Irland, om något?

Mångfalden i liten skala överraskade mig när jag först flyttade hit. När jag växte upp i och runt Edinburgh var jag van vid att resa långt mellan stad och landsbygd. Med Cork city kan du äta lunch på en mångkulturell matmarknad, gå på en jazzfestival, tillbringa eftermiddagen på en fantastisk kustpromenad, besöka ett 800-talsslott och gå till en mysig pub för traditionell irländsk musik och middag allt på en dag .

Hur bidrar ditt arbetsliv till att du känner dig hemma här?

Genom Merck Sports and Social-gruppevenemang vi har på Cork-webbplatsen, särskilt som nyutexaminerad, fick jag vänner för livet. Många av dem var till och med på mitt senaste bröllop! Uppmuntran att delta i volontärprogram genom Merck har också lett till att jag har integrerats och blivit en del av det lokala samhället. Särskilt utbildningsprogrammen i lokala skolor driver vi genom vårt Curiosity Labs-program.

Vad gillar du mest med ditt adoptivhem?

Den craic! Irländarna har verkligen ett oöverträffat sinne för humor (näst efter oss skottar förstås) och är så välkomnande.

Vilket råd skulle du ge till någon annan som funderar på att göra ett drag som ditt?

Gör det, men se till att undersöka så mycket du kan för att göra flytten smidig. Det finns mycket socialt innehåll där ute om att flytta till Irland gjort av expats från hela världen med tips, tricks och observationer. Jag hade turen att ha en vän som redan var här för att guida mig, men skulle ha kämpat lite utan det, så förberedelser är nyckeln.

Utforska! Före Covid-19 reste jag väldigt lite inom Irland. Under åren sedan dess har vi upptäckt så många otroliga platser över hela Irland och Nordirland.

Jag föreslår också att du går till ett länskastningsspel. Irländarna är enormt stolta över sina traditionella sporter och det är det snabbaste spelet i världen med en oöverträffad atmosfär som även en icke-sportperson som jag älskar det.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.