Femte upplagan av utmärkelserna som fokuserar på de äldsta entreprenörernas bästa idéer

De +50 Emprende Awards kommer att fira sin femte upplaga den 22 maj, där de har valt ut tio bästa projekten av entreprenörskap mellan senior talang.

Dessa initiativ –totalt 165 entreprenörer och 107 idéer-från alla hörn av Spanien, kommer snart att presenteras för juryn för utlysningen under en gala som Det kommer att firas nästa 22 maj vid ett evenemang i Endesas huvudkontor i Madrid, ledd av Leopoldo Abadía, som kommer att åtföljas av andra experter och yrkesmän från entreprenörssektorn.

I den kommer de att väljas ut de tre vinnarna av denna femte upplaga, vem kommer att välja ett totalpris på 30 000 euro avsett till Start ditt entreprenörsprojekt.

+50 Emprende Awards är ett initiativ från Generación Savia, en plan från Endesa Foundation och Máshumano Foundation, och produktionsbolaget 02:59 Films.som har ”främjat seniortalanger och främjat entreprenörskap bland yrkesverksamma över 50” i fem år.

Som skaparna av evenemanget beskrev, utgör de ett nyckelelement i de organiserande enheternas arbete, ”till förmån för den nödvändiga kulturella förändringen till konfrontera fördomar och åldersdiskriminering inom yrkesområdeten fråga som berör cirka 840 000 arbetslösa personer över 50 år i vårt land”

Genom dessa utmärkelser är det tänkt identifiera, främja och åtfölja talangen i denna grupp och hjälpa dem att hitta anställningsformler, hur de ska genomföra sina affärsidéer.

Bland projekten som presenteras i denna utgåva finns förslag inom hälsa, konst, miljö, äldre människors välbefinnande och i allmänhet kopplade till den sociala aspekten av entreprenörskap, med ett deltagande av 58 % män och 42 % feminina .

Av dessa, 45 % tar redan ”de första stegen för att lansera sitt initiativ”som begynnande entreprenörer.”

Projektledaren på Fundación Endesa, Elsa Novo de Miguel, lyfte fram ”stor innovationsförmåga” som visar projekten som presenteras i den här V-utgåvan. Enligt honom visar dessa resultat att det arbete som initierats av Generación SAVIA är ”absolut nödvändigt” och att bidraget från seniora talanger till det spanska samhället som helhet är ”extremt fördelaktigt.”

Å andra sidan framhöll Fernando Lallana, chef för +50 Emprende Awards den kunskap och erfarenhet som denna grupp ger till den sociala och affärsmässiga strukturen. ”Seniorer från hela landet visar oss än en gång att entreprenörskap inte har någon ålder, att deras idéer och projekt bryter barriärer och fördomar och att det aldrig är för sent att starta företag.”

Uppropet kommer att dela ut tre priser värda 30 000 euro

Under galan kommer följande priser att delas ut:

 • Första pris kontant till vinnaren, 10 000 euro.
 • Andrapris på 5 000 euro.
 • Tredje utmärkelsen på 3 000 euro.

Dessa tre initiativ kommer att uppnå fasta positioner i vävstolsutrymmen -juridiska rådgivningstjänster om innovationsskydd som erbjuds av Arrabe Integra-, och Online utbildning för att konsolidera dina lärda affärsplaner för 50 Probåda värderade på 12 000 euro.

Det här är de 10 finalistprojekten för +50 Emprende-priser

De tio entreprenörer som valts ut som finalister är följande:

 • Juan Luis Alonso. Baserat på konceptet ”Think Global, Act Local”, projektet Isifarmer gör Urban Agriculture möjligt och skapar en miljö där varje individ bidrar med sin talang till odlingen av hälsosam mat. Dess nätverk av stadsbönder gör att den kan odla ett brett utbud av högkvalitativa växtprodukter året runt.
 • Rita Bartolome. 2023 lanserades den Ecodecal, en webbutik och även med försäljning i lokala butiker. Hon tillverkar själv cirka 500 påsar om året med återvunnet och personligt anpassat material. Hennes önskan är att expandera sin verksamhet och kunna ägna sig åt mode och skapa lokal sysselsättning.
 • Raquel Betanzos. Han var chef för Los Pirineos Faunistic Park. Har lanserat Landsbygdsnätverkslösningar för den tredje sektorn, som råd för revitalisering, professionalisering och förstärkning av landsbygdsföreningar i Aragon i territoriet, där det finns mer än 4 000 av alla typer: turister, kulturella, boskap, etc.
 • Pablo Claver. Entreprenör inom olika sektorer, har han lanserat i Madrid MüF -Museum of Happiness-, ett originellt utrymme som har uppslukande upplevelser där du kan uppleva ”vad lycka luktar och hur det smakar.” Dess mål är att skapa en unik miljö och ge besökaren möjlighet att på ett roligt och underhållande sätt lära sig, med bevis och vetenskaplig noggrannhet, vad som skapar mer lycka för människor.
 • Daniel Diaz. Art professional, har lanserat det störande projektet i slutet av 2022 Hanamiarte, som består i att hyra tavlor till företag, organisationer och privatpersoner som önskar njuta av originalverk under en viss tid. Den har en samling på 600 verk av så relevanta författare som Tàpies, Barceló och Chillida.
 • Isidro Fernandez. Dataingenjör och universitetsprofessor har han utvecklat Irisbot, en robot som anropas av en applikation med syfte att följa med personer med synsvårigheter i offentliga utrymmen som flygplatser. För närvarande är det i prototypfasen och på väg att söka finansiering.
 • Maria Leal. Projektet har inletts Plennium, som erbjuder tjänster till företag så att deras anställda kan ta hand om sina äldre. Tillför tjänsten den så kallade ”familjechefen”, som övervakar och samordnar de dagliga behoven för en äldre person i deras hem.
 • Ramiro Lopez. Det är en förare av Mundimend Platinum, banbrytande telemedicinföretag i Europa, med tekniskt avancerade tjänster och förstklassig medicinsk vård 24 timmar om dygnet på 127 språk, från var som helst i världen, på mindre än 30 sekunder omedelbart och utan tidsbokning, genom samtal eller videokonsultation.
 • Valery Naranjo. Forskare och universitetsprofessor, hon är intresserad av att föra teknik och AI närmare medicin. Det har utvecklat en spin off som kallas Artikode Intelligence som har stöd av Polytechnic University of Valencia. Den består av molnmjukvara för jättebildanalys, som bland annat gör att vi kan accelerera och öka precisionen i analysen av biopsier för cancerupptäckt.
 • Félix Serrano och Javier Serrano. Dessa tvillingbröder har utvecklats Infinity Seat, ett implementerbart kit för kontorsstolar, som omvandlar en ”statisk” stol till en ”dynamisk” genom att underlätta ställningen av ryggen under sätesrörelsen och minska smärta i samband med en stillasittande livsstil på jobbet. För närvarande är det i den sista prototypfasen.

Särskilda omnämnanden

I den här utgåvan har juryn, förutom finalisterna, lyft fram arbetet i två ideella projekt:

 • Carlos Jimenez. Hennes projekt Change Makers är en förening dedikerad till att främja ekonomisk och social tillväxt, genom grannskapsfacilitatorer och genomförandet av utbildning, information och stödåtgärder för människor som i sin tur hjälper andra. Ålderism är en av utmaningarna de står inför, att förstå att människor som är perfekt kapabla, förberedda och villiga att arbeta diskrimineras på grund av ålder.
 • Silvia Mazzoli och Claudia Ferrara. Dessa två entreprenörer delar en oro för entreprenörskap och innovation, och är medgrundare till Entreprenörsbron, ett projekt som har åtagit sig att främja det spansktalande entreprenöriella ekosystemet. Sedan några månader tillbaka har dess uppdrag varit att bygga en bro mellan generationerna genom att underlätta ett utrymme där talang inte känner någon ålder.