Nästan 500 fler egenföretagare per dag i mars, den största ökningen den här månaden under de senaste fem åren

Den särskilda ordningen för egenföretagare (RETA) Mars avslutades med 15 434 fler medlemsförbund än föregående månad och nådde 3 352 950 aktiva egenföretagare. Detta är den högsta ökningen under de senaste fem åren och representerar det högsta antalet egenföretagare som är anslutna till socialförsäkringen under det senaste decenniet.

På årsbasis, förra månaden lämnade en ökning med mer än 30 000 egenföretagare anslutna till RETA jämfört med mars förra året. 0,9 % mer, vilket är koncentrerat till vissa autonoma samhällen, såsom Balearerna och Kanarieöarna, och sektorer, såsom information och kommunikation eller gästfrihet.

Lorenzo Amor, ordförande för National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA), bedömde, baserat på dessa uppgifter, att ”det politiska livet går på ena sidan och affärslivet på den andra. Egenföretagare och företag fortsätter att skapa jobb -förra månaden undertecknades mer än 193 000 nya anställningsavtal och affärsinitiativ, säger han.

I denna mening förklarade ordföranden för ATA att ”Egenföretagare och företag 6 245 jobb skapades varje dag i mars total sysselsättning når maximala siffror med nästan 21 miljoner människor registrerade hos socialförsäkringen och ett medlemskap på 193 000 nya jobb under månaden”, vilket visar att företag ”fortsätter att generera ekonomisk aktivitet med nya företagsinitiativ trots politisk polarisering och valkontexten.”

Men dessa positiva siffror också De har att göra med ”denna tidiga Stilla veckan, som var tidigare än vad vi har sett under andra år.”men det måste sägas att uppgifterna visar att den tillhörighet som vi har känt i mars månad lämnar oss med bra information”, säger Lorenzo Amor.

Antalet egenföretagare ökade i alla kommuner under den senaste månaden

Antalet RETA-anslutna bolag växte under mars månad i alla samhällen, jämfört med föregående år. Tillväxten under mars på Balearerna sticker ut (+1,7%), Valencia och Andalusien (+0,6%) över det nationella genomsnittet (+0,5%) och över det nationella genomsnittet Madrid och Murcia (+0,5% egenföretagare) .

Källa: National Federation of Self- Employed Workers Associations (ATA).

När det gäller kön ökade både män och kvinnor: av de 15 434 nya bidragsgivarna, 8 419 var män och 7 015 kvinnor.

Efter sektorer är det värt att notera det Jordbruket har varit den enda sektorn som förlorat egenföretagarenärmare bestämt 124 mindre och det handeln har lyckats lägga till frilansare, närmare bestämt 2 016 nya egenföretagare. När det gäller den största tillväxten sticker de 2 795 nya egenföretagarna i besöksnäringen ut, nära kopplade till den påsken. Och den lyfter också fram de 2 110 egenföretagare som har registrerat sig i yrkesmässig, vetenskaplig och teknisk verksamhet.