Vad företagsledare behöver veta inför St Patrick's Day

BrightHR:s Alan Price diskuterar hur företagsledare måste ta itu med ersättning inför helgens helgdag; St Patricks Day.

Söndagen den 17 mars är St Patrick's Day, en religiös och kulturell helgdag för att markera Irlands skyddshelgon. Trots sitt irländska ursprung har St Patrick's Day svept över hela världen när miljoner firar världen över varje år med parader och lokala evenemang.

Eftersom det infaller på en söndag i år kommer miljontals irländska arbetare att njuta av en långhelg eftersom helgdagen kommer att äga rum på följande måndag.

Men som med alla helgdagar kommer det oundvikligen att uppstå frågor om vem som är berättigad till en betald ledig dag.

Helgdagar och lön

Kom ihåg att du har en lagstadgad skyldighet att ersätta alla heltidsanställda på helgdagar. Så det betyder att det finns vissa anställda som inte automatiskt får betalt för helgdagar. Dessa inkluderar:

  • Deltidsanställda som inte samlat på sig 40 timmar under de senaste fem veckorna
  • Anställda som varit frånvarande i över 52 veckor på grund av arbetsskada
  • Anställda frånvarande i mer än 26 veckor på grund av icke-yrkesmässig sjukdom eller skada
  • Anställda är frånvarande för att de strejkar
  • Anställda med en permitteringsperiod som överstiger 13 veckor
  • Anställda frånvarande på arbetsledighet

Men låt oss komma ihåg att det finns vissa branscher, som gästfrihet och omsorg, som förväntas fungera på helgdagar, och deras kontrakt kommer att återspegla detta. Så då, hur är situationen kring lönen, kan du fråga dig?

Du kan betala dem för utfört arbete, ge dem en annan betald ledig dag inom en månad, en extra dags semester eller en extra dagslön. Oavsett ditt beslut, se till att du har en policy på plats och att alla behandlas lika. Om inte, kan du få anspråk på orättvis behandling från din personal.

Dessutom kan arbetsgivare behöva förbereda sig på sista minuten semesterförfrågningar för att förlänga helgen ännu längre. I det här fallet kommer arbetsgivare sannolikt att vara i en position där de måste avslå några av dessa önskemål om ledighet för att undvika underbemanning. Det är inte en situation som någon vill vara i, men i slutändan behöver företagen hålla hjulen igång.

Det är därför det är viktigt att ha en årlig semesterpolicy på plats som anger hur semestern ska hanteras, som beskriver processen för att skicka in en begäran och kriterierna för att acceptera.

Förbi Alan Price

Alan Price är VD på BrightHR och COO på Peninsula Group. En version av denna artikel har tidigare publicerats på BrightHR-bloggen.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.