11 mindre kända kodningsspråk för proffs

Ja, bröd-och-smörspråken som Python och Java kommer alltid att vara viktiga, men de mindre kända kodningsspråken är också värda att utforska. Ha det lite kul att experimentera.

Även de flesta icke-IT-personer har hört talas om välkända kodningsspråk som Python, Java, Ruby, Perl och C eller C++, men hur är det med de sällsynta? Det finns så många programmeringsspråk där ute i etern, och de är inte alla skapade lika. Det är bäst att vara ”språkagnostisk” som Gil Tene, en CTO som har programmerat i flera år, nyligen sa till oss.

Vissa språk är sällsynta av en anledning – de är svåra att lära sig eller mer esoteriska än praktiska. Men vissa sällsynta språk har sina dedikerade användare och av goda skäl.

Mjukvaruutvecklare och indiehackare plockar ofta upp programmeringsspråk enbart för skojs skull, och oftare än inte, det de lär sig gynnar dem professionellt. Även om de har en speciell kärlek till ett dunkelt språk som ingen i branschen använder, finslipar de sina färdigheter och utforskar sitt hantverk.

Vi har sammanställt en lista över några av de mer sällsynta språken som vissa hävdar är underskattade av den professionella utvecklarvärlden. Du kanske hittar en eller två som du skulle vilja experimentera med.

Repa

Sysslar du bara med att lära dig programmering? Nåväl, Scratch kan vara något för dig. Det är riktat till barn från åtta år och uppåt så det är inte alltför komplicerat att få kläm på. Det är ett blockbaserat visuellt språk på hög nivå utan typisk syntax. Du kan skapa projekt direkt på dess hemsida, som är gratis.

Häftig

Tyvärr är Groovy inte från Woodstock-eran. Det är relativt lätt att lära sig tack vare sin enkelhet och avsaknaden av svår syntax. Den är bra för många allmänna uppgifter och den är kompatibel med en Java-miljö.

F

Om du gillar programmering för problemlösning och dataanalysuppgifter, kanske du är intresserad av att leka med Q. Språket har utvecklats av en dataanalysleverantör som heter Kx Systems. Det kan vara lite opålitligt, eftersom det har problem med förutsägbar prestanda.

Erlang

Erlang är inte supersällsynt – det används inom sektorer som e-handel, bank och telekom. Det är dock inte ett känt namn riktigt än. Det är ett språk med öppen källkod som ursprungligen utvecklades av Ericsson Computer Sciences Lab.

Nim

Nim kan visa sig vara ett anständigt alternativ till sådana som C, C++ och Java, eftersom det också är ett statiskt skrivet språk. Det är snabbt, relativt lätt att få kläm på (om du till exempel kan Python) och användbart.

Pil

En gång lovande är Googles Dart inte längre i samma ligor som det enormt välkända JavaScript. Det betyder inte att det inte är värt att titta närmare på. Den har ett fåtal användare utanför Google, särskilt i kundinriktade webbappar.

Haskell

Precis som Dart och andra på den här listan har Haskell en dedikerad bas av användare. Den är enkel, funktionell och har en syntax som fansen gillar. Förutom dess funktionalitet kan den vara väldigt snabb.

Lua

Lua är ett multiparadigm, om än enkelt, språk som stöder funktionella och objektorienterade tillvägagångssätt. Dess kod är ganska snabb och den har många olika användningsområden, som skript för spel.

Malbolge

Vi var tvungna att kasta in en curveball någonstans och Malbolge är det. Det anses vara ett av de ”esoteriska” språken, vilket betyder att det är mycket svårt att lära sig. Det finns inte heller mycket material på den. Men om du älskar att experimentera, kan det vara mitt i din gränd. Sedan kan du gå vidare till andra galna språk som Omgrofl och Chef.

IO

IO är ganska nytt, vilket kan förklara varför det inte är lika känt som de andra. Det är enkelt och minimalt, så det är bra att komma in på om du gillar att kolla in det senaste.

Racket

Racket är ett multiparadigmspråk som kan användas för språkskapande, design och implementering. Om du är lite osäker på din förmåga att lära dig det, har Racket mycket lätt att följa dokumentation för elever.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.