Anställningsmetoder som speglar dåliga dejtingvanor, säger Greenhouse-undersökning

Dåliga anställningsmetoder, kärleksbombningar och diskriminerande frågor nämns regelbundet av arbetssökande som vanliga händelser när de letar efter en ny roll.

En ny rapport publicerad idag (9 maj) har avslöjat de betydande utmaningar som sökande står inför när de navigerar på den tumultartade arbetsmarknaden, och liknar dåliga anställningsupplevelser med dålig dejtingetikett.

2024 Candidate Experience Report, utförd av anställningsplattformen Greenhouse, fann att trots en ”fjädra arbetsmarknad” och 80 procent av kandidater som aktivt söker en ny jobbmöjlighet, kämpar många företag för att rekrytera topptalanger.

Faktorer för det betydande missnöjet med nuvarande anställningsmetoder inkluderar intervjuare som korsar gränser, med 78 procent av kandidaterna som uppgav att de fick en diskriminerande fråga.

Ännu mer nedbruten fann 37 procent av de sökande att de blev olämpligt tillfrågade om sin ålder, 29 procent tillfrågades om deras civilstånd och 24 procent av människorna ansåg att frågor relaterade till deras kön var diskriminerande.

Rapporten lyfte också fram den växande frågan om ”kärleksbombning”, som definieras i ett professionellt sammanhang av rapporten som ”överdrivet beröm och smicker under anställningsprocessen, bara för att få en lön och titel som inte matchade deras kvalifikationer, färdigheter och erfarenhet”.

Detta är en global fråga, med 48 procent av sökande i Irland, 46 procent i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz) och 46 procent i Storbritannien som alla uppger att de fick mycket beröm efter intervjun, bara för att få erbjudanden som inte speglar deras kvalifikationer .

Ofta upptäckte arbetssökande att det fanns ett ”bete och byte”, där 34 procent av människor sa att deras roll förändrades avsevärt under hela intervjuprocessen och förändrades inom avgörande områden, såsom titel, lön och ansvar.

Data från undersökningen indikerade också en potentiell rasfördom, med svarta kandidater 12 procent mer sannolikt att uppleva bete-and-switch i sina arbetsuppgifter jämfört med vita kandidater.

Spöken

Tillfällen av spöken och tidsslöseri nämndes också i rapporten som skadar den övergripande upplevelsen av jobbansökan.

Majoriteten av kandidaterna i USA (77 procent) och Irland (79 procent) förväntar sig att höra tillbaka från en potentiell arbetsgivare inom en tvåveckorsperiod, men 52 procent av de amerikanska sökandena och 54 procent av de irländska sökandena sa att de var spökade efter att ha fått ett erbjudande.

45 procent av brittiska sökande är mer benägna att uppleva spökbilder efter det första samtalet med en rekryterare.

Som svar på undersökningens resultat fann medgrundare och VD för Greenhouse Daniel Chait att trots en blomstrande arbetsmarknad i Irland, ”det är en diskrepans mellan verklighet och uppfattning”.

”En betydande mängd kandidater upplever problematiska anställningsmetoder,” sa han. ”Förtroendet mellan arbetsgivare och sökande har äventyrats från lockbete och byte till spöken. Kandidater lägger ner mycket tid och ansträngning på att hitta rätt jobb men känner sig splittrade i huruvida rekryteringsprocesserna har förbättrats eller försämrats.

”När tekniken förändrar anställningsprocessen måste företag prioritera transparens och rättvisa tillsammans med innovation och effektivitet. Bara genom att vara tydlig med förväntningarna och kommunicera med arbetssökande kan dessa företag hitta rätt kandidat.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.