De formskiftande spökena som spökar i arbetslivet

Spöken är ett oroväckande vanligt ämne i samtalet kring anställning, men visste du att det inte bara är presumtiva arbetssökande som utsätts för denna elaka form av oprofessionellt på arbetsplatsen?

Ursprunget till ordet ghosting, med hänvisning till att avsluta en personlig eller professionell relation genom att avbryta alla former av kontakt, är omtvistade, men de flesta kommer att hålla med om att det går tillbaka till tidigt 2000-tal.

I ungefär två decennier har spöken varit en accepterad och till och med förväntad aspekt av våra yrkesliv, och blivit synonymt med jobbansökningsprocessen, där vi var fast övertygade om att vi antingen hade rollen eller hade en riktig chans, bara för att aldrig höra från den ”entusiastiska ’ arbetsgivare någonsin igen.

När vi hör termen ghosting är det rimligt att säga att de flesta av oss omedelbart tänker på ovanstående scenario, men spökbilder påverkar inte bara arbetssökande. I själva verket har den smygande avmaskat sig in i själva kärnan av anställningen, vilket gör vardagliga standardprocesser mycket svårare för en rad yrkesverksamma.

Låt oss ta en titt på några av de andra formerna av spökbilder och vilken inverkan de har på det dagliga arbetet.

Utomstående krafter

Alla som har ett jobb som kräver en viss insats från externa källor kommer att berätta om frustrationen som ibland kommer med det. Det finns en jämvikt mellan att nå deadlines, träffa mål och möta större förväntningar, som mycket lätt kastas ur balans av störningar i tiden, som spökbilder från yttre krafter.

Föreställ dig scenariot. Du arbetar flitigt med ett projekt, arbetet på din sida har schemalagts och slutförts, allt som krävs nu är den sista input från en individ utanför din organisation. Du planerade i förväg, men du väntar fortfarande.

För att göra saken värre, om du är frilansare i din bransch eller arbetar oberoende av ett team, kanske det inte finns en möjlighet att få dina problem åtgärdade längre upp i kommandokedjan, eller att brainstorma med kollegor om alternativa steg. din kontakt misslyckas med att kommunicera med dig.

Det kan vara frestande i stundens hetta att skicka ett argt e-postmeddelande, som beskriver hur din tid har slösats bort, men det här kommer aldrig att vara rätt drag. Det du kan göra är att skriva ett professionellt e-postmeddelande, bekräfta att du har en deadline som du siktar på att uppfylla och ge ett erbjudande om att hjälpa till på ett sätt som skulle kunna påskynda processen.

Du kan mycket väl mötas av stenig tystnad, eller faktiskt en ursäkt för förseningen som inte dämpar dina frustrationer, men det är vanligtvis bäst att ta människor på ordet, tacka dem för deras tid och, om det behövs, ta bort dem som en framtida professionell kontakt.

Det är viktigt att inte kritisera sig själv för mycket. Du kan inte kontrollera andra människors handlingar och det är orättvist att ta på sig bördan och oron för andras ansvar.

Medarbetarnas tystnad

En mindre vanligt diskuterad fråga inom spökkonversationen är dess förekomst bland anställda som arbetar på samma företag. Vissa organisationer kan ha små team på mindre än 50 personer, så det är lättare att hålla reda på intern kommunikation.

Så är inte fallet för större företag som sysselsätter hundratals, till och med tusentals människor. Du kan vara en av de miljontals människor världen över som arbetar på distans och vars anslutning till sin arbetsplats nästan helt beror på robusta interna kommunikationskanaler.

När du upptäcker att dina ansträngningar att engagera sig med en medarbetare, via de vanliga metoderna, har brustit kan det vara svårt att navigera i företagsbyråkratin. Å ena sidan kanske du inte vill skapa onödiga stridigheter, men å andra sidan hindras ditt eget arbete, vilket potentiellt sätter säkerheten för ditt jobb på spel.

Lyckligtvis finns det några sätt att ta itu med problemet med en spökkollega. Ett bra ställe att börja är med kollegan i fråga. Det kan vara användbart att fråga dig själv varför någon kanske beter sig på det här sättet och om skon satt på andra foten, hur skulle du vilja att den skulle behandlas?

Ett öppet samtal med medarbetaren, där man når en samsyn om vad som har hänt och hur man undviker konflikter framöver, kan vara allt som behövs för att jämna ut saker och ting. Problemet kan vara så enkelt som att din kollega har varit borta i några dagar, eller att din korrespondens går vilse eller begravs på något sätt.

Arbetsplatsens dynamik är komplex, oavsett om du är på ett kontor eller inte, så det kan vara fördelaktigt att ta ett steg tillbaka och se till att du är bekväm med dina nästa steg.

Spöklik hämnd

Under de senaste åren har det skett en twist i berättelsen när det kommer till spöken. Den gamla berättelsen om att den jobbsökande ignoreras av rekryterare är fortfarande mycket ett problem, men nyligen har arbetsvärlden sett en uppkomst i spöken hos rekryterare och arbetsgivare, av kandidater och till och med nuvarande anställda.

Även om det kan vara frestande att vända på steken och spöka en organisation för att du känner att du ger så bra som du fick, kanske spökbilder inte gynnar dig och kan till och med skada din karriär i framtiden.

En färsk undersökning från Blomstrande centrum för psykologi fann att en av fyra tillfrågade erkände att de spökat sin arbetsgivare genom att helt enkelt lämna, utan någon varsel eller förklaring. Det finns stor sannolikhet att de anställda i fråga gjorde rätt i att ge upp sina jobb och leta efter en bättre passform, men det är värt att notera att tidigare beteenden kan återuppstå och äventyra framtida karriärmöjligheter.

Det finns mycket att säga för att lämna ett företag på goda villkor, eftersom du aldrig vet vem du kommer att korsa vägar med längs linjen. Så sätt din bästa fot framåt och låt inte det förflutnas spöken diktera framtiden.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.