Den här ingenjören lät inte bedragares syndrom hålla henne tillbaka

Efter att först ha följt sin passion för musik och språk, var språnget till ingenjörschef för Liberty IT:s Berni Greer en lyckosam chans och hon har aldrig sett tillbaka sedan dess.

Med mer än åtta år på Liberty IT har Berni Greer erfarenhet av olika roller i hela organisationen, inklusive processförbättringsanalys, rådgivning och hennes senaste roll som ingenjörschef.

Trots att hon visade uppenbar fallenhet i området som ung kvinna, med en kärlek till matematik och fysik, var ingenjörskonst en karriärväg hon förutsåg för sig själv. En talang för språk och musik tog henne till Queen's University Belfast och sedan till en HR-tjänst på Capita HR Solutions.

Med ett öga på jobblandskapet insåg Greer snabbt att hon hade byggt upp en eklektisk lista med färdigheter som var tillämpliga på en mängd olika positioner och tog beslutet att hoppa över industrier och börja om.

Den unika resa hon gjorde för att bryta sig in i IT-sfären och det viktiga mentorskap hon fick längs vägen förde henne oväntat till en karriär hon älskar. Hennes råd till alla som vill göra ett liknande expansivt steg är att identifiera ”utvecklingsluckor” och få det stöd och de möjligheter du behöver att hjälpa till att täppa till dessa luckor”. Viktigast av allt, om du vill bli ingenjör, säger Greer: ”Go for it, och ta alla möjligheter som kommer med det.”

Här berättar hon lite mer om sin karriärresa.

Vad väckte först ditt intresse för en karriär inom ingenjören?

När jag gick i skolan hade jag aldrig förutsett eller ens tänkt på att jag skulle göra en karriär inom ingenjören. Nu, med facit i hand, kan jag inse att det alltid var en potentiell karriärväg, eftersom jag gillade att studera matematik och fysik, men inte studerade dem efter gymnasieutbildning. Istället föredrog jag språk och musik och valde att fortsätta följa dessa intressen.

Detta ledde till att jag tog examen från Queen's University Belfast med en examen i musik med latin. När jag delar denna bakgrund med ingenjörer så erkänner de ofta att de har talang för musik eller språk, så det finns helt klart en korrelation mellan dessa färdigheter och vad som gör en bra ingenjör!

Vad fick dig till ditt nuvarande jobb?

Tillfällighet! Efter att jag lämnade universitetet slog jag mig in i en HR-roll hos Capita HR Solutions, och medan jag studerade till en MSc i HR-ledning, gick jag igenom olika roller inklusive kvalitet, kundservice, processförbättringar och förändringsledning. Eftersom arbetet varierade mellan flera kunder och kontrakt, var jag glad över att vara kvar där och fortsätta att skaffa mig erfarenhet. Tills jag såg en roll postad av Liberty IT, en processanalytikerroll som lät slående lik min nuvarande roll, om än i en annan bransch. Jag hade hört att Liberty IT var en fantastisk arbetsgivare, och när jag fick rollen och började fann jag att detta var sant.

Under mina åtta och ett halvt år på Liberty IT har min roll och mitt team utvecklats kraftigt, från processförbättringsanalytiker till agila coacher och kompetensspecialister innan vår senaste utveckling till konsulter.

Den här sista förändringen återspeglade verkligen arten av den tjänst som detta team tillhandahöll när det gäller konsulttjänster inom Liberty IT och vårt moderbolag Liberty Mutual Insurance, oavsett om det var produkt-, innovations-, teknisk- eller affärskonsulttjänster. Vid sidan av mitt dagliga jobb har jag haft några stretchmöjligheter att prova scrummaster och leveransledarroller, vilket väckte mitt intresse för övergången till ingenjörschefskarriären.

Vilka var de största överraskningarna eller utmaningarna du har stött på inom tekniken?

Ärligt talat, den största utmaningen har förmodligen varit min egen självförtroende. Trots att jag var nästan 10 år in i mitt yrkesverksamma liv när jag började på Liberty IT, hade jag ingen bakgrund inom IT eller ingenjörsvetenskap, och det efterföljande bedragarsyndromet som jag upplevde var borta från listorna.

Under de första fem till sex åren presenterade jag mig själv med att säga ”Jag har ingen bakgrund inom IT”, vilket utåt minskade min tidigare yrkeserfarenhet med varje ny interaktion. Jag resonerade dock att jag hade uppnått min bakgrund inom IT, genom att pressa mig själv ur min komfortzon, visa inverkan och få respekt från mina kollegor, så jag bestämde mig aktivt för att dra tillbaka det introt.

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Utan att nämna någon särskild, är jag verkligen lyckligt lottad som har haft några exceptionella chefer och mentorer i min karriär som har varit riktigt inflytelserika. Vid närmare eftertanke har de delat liknande egenskaper och som en konsekvens försöker jag efterlikna dessa egenskaper i mitt beteende och interaktion med andra, både som chef och kamrat, så att jag kan få en liknande inverkan.

Jag anser dem vara inflytelserika eftersom de har varit aktiva lyssnare, direkta men omtänksamma med feedback, uppmuntrande och viktigast av allt, de har varit genuint stödjande och empatiska i hur de har värderat både min professionella tillväxt och personliga välbefinnande.

Vad trivs du bäst med med ditt jobb?

Jag gillar verkligen mångfalden i mitt jobb och hur det varierar från dag till dag. Mitt fokus kan vara en-till-en, min egen personliga utveckling, intressenthantering, sätt att arbeta eller arbeta direkt med ingenjörer. Jag arbetar för närvarande med två ingenjörsteam, varav ett arbetar med att ersätta ett äldre system, medan ett annat arbetar med ett migreringsprojekt.

Att arbeta med och ansvara för att stötta begåvade ingenjörer är ett privilegium. Jag tycker om att uppmuntra individer att själv reflektera över vad som går bra och att fira dessa framgångar. Förutom att identifiera möjligheter eller utvecklingsområden och sedan arbeta för att ta itu med dessa.

Ständiga förbättringar är kärnan i allt jag gör, oavsett om det är på en personlig, individuell nivå eller i den service vi tillhandahåller våra kunder.

Vilka aspekter av din personlighet tycker du gör dig lämpad för ingenjörskonst?

Det är högst troligt att min beslutsamhet (vissa kan kalla det envishet) överensstämmer med mitt ständiga behov av att lösa problem och att förstå grundorsaken. Det kan tillämpas på scenarier med människor, eller team- och projektfrågor, och även mitt personliga liv som mamma till tre pojkar.

Ur ett personalchefsperspektiv är det nog min naturliga nyfikenhet som jag lutar mig mest mot under en-till-en- och teamsamtal. Enligt min erfarenhet är att bygga relationer och förstå sammanhang grunden för att ha meningsfulla samtal, och grundläggande för att fullt ut kunna stödja team och individuella behov.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.