Den spanska entreprenören som säljer hälsosamma snacks över hela världen

Anaconda Foods är börja Spanska som försöker skapa sig en plats i världen av snacks salt, tagit över av multinationella företag som Pepsico. Med mer än 1 700 Horeca försäljningsställen i Spanien, som han lägger till hotell, flygbolag, skönhetsbutiker… dess grundare, Víctor Alonso, skryter med att ha ”världens mest innovativa hälsosamma snacksföretag.”

Och inte bara har den lyckats få sin produkt till så olika destinationer som Förenade Arabemiraten, Schweiz, Singapore, Portugal, Sydkorea, Kuwait, Venezuela, Taiwan eller de baltiska länderna, för att bara nämna några destinationer i sina färgglada väskor. av snacks. Det här lilla spanska företaget bevisar det Ja, det är möjligt att förnya sig på andra sätt än den traditionella trögheten på en marknad. Samma som att ge konsumenterna naturliga och kvalitetsmatalternativ till traditionella snacks; vilket bidrar till hälsosammare näring än vad som vanligtvis erbjuds av påsar med chips, strutar och stjärnor av rostad majs, popcorn…

Inte förgäves, framför honom är en läroboksentreprenör. Tja, Víctor Alonso har kunnat göra gott om den gamla kastilianska aforismen att ”tredje gången är charmen.” ”I det här landet får man antingen rätt första gången eller så ser man ut som en förlorare som har lyckats av en slump. Och ändå är jag tacksam för att ha lärt mig den hårda vägen: Anaconda Foods skulle inte vara vad det är idag utan dessa två första snubblar”, sa han till detta medium.

En resa på en liten segelbåt runt nästan hela världen får honom att göra

För innan detta lilla spanska företag gjorde ett starkt inflytande i snacks friska, och börjar blöta öronen på alla befintliga operatörer, historien om denne David mot de multinationella företagens Goliat Han har sin smula. Hans hantlangare övergav en lovande karriär inom finansvärlden för att ta ett sabbatsår. Víctor Alonso lämnade allt för att påbörja en resa runt planeten, där han korsade Afrika landvägen, från Kairo till Kapstaden, och korsade Atlanten i en knappt 12 meter lång segelbåt.

Framgångssagan för denna entreprenör av Madrid-ursprung – som säger sig ha använt denna planlösa vandring för att hitta den nödvändiga motivationen: att en efter en förbättra näringskomponenterna i alla snacks traditionella – startar i det nu slagna Argentina. ”Efter en sådan resa, Att återvända till ett kontor skulle ha varit en prövning. ”Jag ville inte åka tillbaka till samma plats och framför allt göra samma sak: tjäna pengar åt andra.”

Så han vände sig till en affärsmansvän, med kontakter inom och utanför den lokala marknaden, och lanserade sin idé, runt 2010. ”Då, I Argentina kände de inte till majskikos, Och när jag studerade konsumentbeteende när det gäller snacks såg jag att det hade möjligheter.”

Den teoretiska strategiska analysen kolliderade med verkligheten i ett land som, om det nu går igenom en svår tid, redan då pekade ut vägar. ”Från den ena dagen till den andra stängde Kitchners regering av vår import och vi var tvungna att ställa verksamheten på is”, minns den här entreprenören, som anser att denna erfarenhet var väl använd: ”Jag tog magisterexamen som jag aldrig tog i Argentina.”

Spanien är en kulinarisk världsmakt, men när det gäller förpackade snacks är ”en katastrof”

Utan att tänka två gånger återvände han till Spanien, fyra år senare, för att nå en samriskföretag med en av rostarna av hans produkt som han redan hade arbetat med, ”och som ville samarbeta med mig för att göra investeringen, så länge jag bidrog med min marknadsföringskunskap och min erfarenhet i branschen.” På frågan om det exotiska av de valda namnen –märket hette Piraña – Víctor Alonso anspelar på det faktum att 15 dagars segling genom Amazonas hade en betydande inverkan på honom…

Det var redan 2014, och problem uppstod igen: familjetvister i det små och medelstora företag som han var knuten till fick honom att lämna varumärket, men inte den affärsidé som han hade varit med om att skapa. ”Jag såg det hälsosam kost hade enorm potential. Eftersom vi är en global kulinarisk makt, men när det kommer till förpackade snacks var vi en riktig katastrof. Dessutom har vi spanjorer varit långsamma med att lära oss att titta på etiketterna på dessa typer av produkter, för att se vad vi verkligen äter.”

Víctor Alonso, skapare och VD för Anaconda Foods.

Dessutom bodde jag på den tiden mellan Madrid och Antwerpen, och det visar sig att Benelux är den andra världsmarknaden för konsumtion per capita av hälsosamma livsmedelsprodukter. Så, villig att göra saker rätt den här gången, ägnade han ett helt år åt att genomföra en grundlig marknadsundersökning och kartlade alla varumärken på marknaden. Vilket hjälpte honom att bekräfta potentialen i hans idé.

Vilket är inget annat än ett nytt koncept snacks hälsosam, med helt naturliga och kvalitetsingredienser, producerade i Spanien, och viktigast av allt: ”De erbjuder samma smak och konsistens som de vanliga salta mellanmålen, med BIO och ekologisk kvalitetsstämpel; Även lämplig för veganer och celiaki, eftersom de inte innehåller allergiframkallande ämnen.”

Pandemin, mitt under lanseringen, tvingade den att ändra strategi

Och resultatet är uppenbart: det första förpackade mellanmålet med den högsta andelen linsmjöl i Europa. Den nya Poppade linser, med 88,7 % linsmjöl och rå solrosolja med hög oljehalt, ett viktigt element för att impregnera Himalayasaltet i produkten. ”Det är det förpackade mellanmålet med den högsta proteinsammansättningen på marknaden, med 26 gram protein per 100 gram. Dessutom har den bara 10 gram fett, 50 % mindre än snacks konventionell.”

En annan av deras lanseringar är en hälsosam imitation av de traditionella ”ganchitos”, bara denna gång med ärtmjöl; som ger dig tre gånger mer protein och ändå hälften av fettet. ”Men lika gott som alltid, eftersom vi inte offrar smak och tvingar konsumenterna att välja mellan gott och hälsosamt.” Listan fortsätter med linser, betor och chia, eller kikärter och majs nachos, ekologiska mikrovågspopcorn… Allt med a mycket visuella och kreativa förpackningar, som redan har vunnit sympatier hos kunder hos stora distributionskedjor, som El Corte Inglés, Alimerka, BM Supermercados, Mas y Mas eller Hiperdino med flera.

Anaconda Food produkter
Anaconda Food produkter

Fast när pandemin överraskade honom mitt under lanseringen av Detta, hans tredje försök att lyckas, Víctor Alonso var tvungen att ändra strategi: ”Jag hade börjat med att skapa ett varumärkeskoncept som förde oss närmare livsstil, mode än mat. Och de började sälja på lyxhotell, i Starbucks-kaféer, på flygbolag… Vad som händer är att vi över en natt fick slut på beställningar och det var nödvändigt att gå till detaljhandeln av skyldighet.”

Anaconda Foods har redan mer än 37 000 följare på Instagram

Pandemin var hård, men den hjälpte stärka banden med leverantörer. ”Och faktum är att entreprenörskap, än mindre att förnya sig i matvärlden, är mycket komplicerat, i grunden på grund av inträdesbarriären att ingen kommer att vilja göra en ny produkt åt dig utan en garanterad försäljningsvolym i förväg.” varnar Víctor Alonso som en varning för hypotetiska sjömän som är där han var för fem år sedan. ”Men om jag aldrig har varit särskilt ortodox i klassiska affärskoncept, ville jag den här gången starta internationell expansion från grunderna: Portugal och Nederländerna, som är storkonsumenter.”

Närmar sig nu två miljoner euros omsättning (2023 fördubblade de affärsvolymen 2022), de sex personer som utgör Anaconda Foods ser en lovande framtid. Där de, åtminstone för nu, inte har någon konkurrens från de stora globala varumärkena, ”som inte har något intresse av att ta en radikal vändning i sin produktion och försäljning och svälja de varumärken som ger så mycket vinst åt dem. När vi börjar bli kineser i deras sko kommer de att försöka köpa oss; ”Som Coca-Cola gjorde: det kunde inte tillverka naturliga juicer, utan köpte istället Innocent Drinks med ett checkhäfte.”

Men medan till exempel Anaconda Foods redan har fler följare på Instagram (över 37 000) än ett traditionellt salta snacksmärke som Risi.