Denna startup har lyckats generera elektricitet genom att svänga en gunga eller trampa på golvplattor

Systemet för den spanska startupen Play4energy tillåter olika urbana element att vara en källa till ren energi. Det är tanken med fyra entreprenörer som har bestämt sig för att satsa på en produkt som är vardaglig, populär, rolig och lätt att använda som gunga, Lätt att installera inomhus och utomhus, kan omvandla svängenergi till elektricitet, som kan förvaras för allmänt bruk. Samma sak som de har designat, och i installationsfasen, plattor som omvandlar kinetisk och potentiell energi till elektrisk energi. Vilket i sin tur kan appliceras i så vanliga användningsområden som att ladda en mobiltelefon eller tända en panel med LED-lampor.

Beviset på detta har varit installationen av en av dessa gungor, som Det kallas EcoSwing, på den sista motormarknaden, Madridmarknaden som hölls i den gamla Delicias-stationen – därav dess namn – ”som hade ovanlig framgång, ”Inte bara bland de små, utan även bland vuxna, som var villiga att driva sig själva i luften för att hjälpa till att ladda sina mobila enheter.” sa Fernando Borja de Sarachaga, VD för Play4energy.

Denna nyfikna startup föddes 2022, medan dess fyra partners, Javier Tavira, Antioco Cuesta, Fernando Alcarria och Robert Van Gemeden, diskuterade om det inte skulle vara möjligt att designa och därefter utveckla, i bilden och likheten med de stationära cyklarna som fungerar med liknande syfte på nederländska förortsstationer, några vardagliga urbana element som genom att generera hållbar och förnybar energi främjar social medvetenhet om hållbarhet, energibesparingar och omsorg om miljön. ”Tanken är att uppnå en balans mellan framsteg och hållbarhet: få vem som helst att bidra till denna sociala förändring och kunna generera energi med aktiviteter så frekventa som att gå eller gunga”, förklarade de till denna tidning.

Gungan och plattorna omvandlar kinetisk energi till elektricitet för att ladda mobiltelefoner eller bärbara datorer

Således marknadsför detta framväxande företag för närvarande två innovativa produkter: en swing och en kakelbeläggning (denna, kallad EcoFloor) som omvandlar den energi som dess användare producerar till elektrisk ström, genom en generator, som kan ladda mobiltelefoner, surfplattor, smarta klockor, digitalkameror och till och med bärbara datorer. Dess mekanism är mycket enkel, eftersom det är en gunga med ett batteri där energin som genereras av personens svingrörelse lagras när den drivs från ena sidan till den andra, vilket dessutom, Den har fyra eluttag placerade på ena sidan av dess struktur.

Dess design är modern och funktionell, och integreras perfekt i parker, köpcentra, flygplatser eller tåg-, tunnelbane- och busstationer… ”Det är ett idealiskt alternativ för att öka medvetenheten bland de små, men även de äldre, om vikten av ren energi”, fortsatte VD:n för Paly4energy. ”Samtidigt det Det är praktiskt och användbart för alla typer av människor som dagligen passerar offentliga parker och stöter på problem med låg batterinivå i sina enheter.”

Javier Tavira, Antioco Cuesta, Fernando Alcarria, tre av Play4energys fyra partners.

För det intressanta är att överskottsenergin kan lagras i ett batteri för senare användning, även om det inte finns några barn som gungar i exakt det ögonblicket de lastas. När det gäller kakelbeläggning har den elektriska energin de producerar mer mångsidighet när det gäller att ge den ett praktiskt syfte, eftersom de kan kopplas till industriströmmen.

Företaget strävar efter att omvandla stadsmöbler till en genererande källa för ren energi

Play4energy samarbetar med några FoU-avdelningar vid spanska ingenjörer och universitet för att omvandla dessa och framtida urbana möbler till hållbara energikällor. ”Vi är använda andra utvecklingar, även av dagligt bruk”, sade VD:n för Play4energy, ”vars användning av medborgare kan generera en specifik mängd energi som kan både bidra till att minska förbrukningen av fossila bränslen, samt att göra människor medvetna om att vi alla är nödvändiga för denna förändring. Och framför allt att vi alla är användbara för denna förändring.”

Fernando Borja de Sarachaga, anlitad av de fyra partnerna för att föra företaget framåt, för att ge substans åt dessa entreprenörers idéer, kommenterade att, med tanke på dess kommersialisering, Båda delarna är lätta att anpassa med företagsfärgerna eller den distinkta bilden av företaget eller det kommunala organet som vill visa sin omsorg om hållbarhet. energi. ”För att det är nyckeln. På Play4energy leder vi denna tekniska innovation och gör den tillgänglig för kommersiella företag eller offentliga organisationer som är involverade i att uppnå en mer effektiv och miljömässigt ren värld. Produkter som är lätta att anpassa och använda av alla typer av allmänhet och inom alla områden i vardagen, för att visa att detta engagemang inte bara är i ord.”

Din chef pratar redan med en köpcentrumkedja mycket intresserad av kakel. ”Det är ett mycket kraftfullt element att genomföra storskaliga reklamkampanjer, för att publicera kommunfullmäktiges eller kommunala företags positionering till förmån för hållbar energi.” En kommersiell vision som kommer från det faktum att av de fyra grundande partnerna till Play4energy är endast en verkligt ingenjör, medan de andra yrkesmässigt tillhör marknadsförings- och reklamyrket.

Investeringen som hittills använts är runt 500 000 euro och har kommit från hans familj och vänner

Hittills har investeringen använts, vilket är runt De 500 000 euron har betalats med bidrag från den så kallade, i affärsjargong, ”de tre efes” (på engelska, familj, vänner och dårar), det vill säga familj, vänner och bekanta intresserad av verksamheten när produkten är känd. ”Vi är inne på det första riktiga året för att verifiera företagets lönsamhet. Vi är mitt uppe i den kommersiella kampanjen och det har vi också en modell av hyra redan förhandlat med ett finansinstitut. Vilket innebär att det för offentliga förvaltningar inte är nödvändigt med alltför höga utgifter och att de med en månadsavgift kan få produkten på två eller tre år.”

Godkännandet av gungan var den mest slående anekdot som dessa entreprenörer stötte på: ”Trots sin uppenbara enkelhet är det en produkt som följer strikta säkerhetsstandarder och är certifierad. Och visst, vi kände inte till lekplatserna, så godkännandeprocessen av gungan Det var något överraskande: att bli medveten om alla detaljer som du måste ta hänsyn till så att den följer bestämmelserna och är perfekt skyddad. Så så fort du ändrar någon detalj måste du tänka om designen så att den uppfyller dessa säkerhetsstandarder”, avslutade Fernando Borja från Sarachaga.