Det här är de bästa färdigheterna du behöver för en karriär inom ESG

Intresserad av data, miljö och affärer? En karriär inom ESG kan vara något för dig. Här är några sätt du kan fräscha upp dina färdigheter.

Det finns ett argument att framföra att alla karriärer är – eller åtminstone borde vara – ESG-karriärer. Om du har läst eller lyssnat på någon av bevakningen av Cop28 under den senaste veckan, kommer du att veta att en enorm del av strävan att mildra klimatkrisen är att uppmuntra vanliga människor att göra sin del för planeten. Det inkluderar allt de kan göra i sitt yrkesliv såväl som i sitt privata liv.

ESG – eller miljömässig, social, styrning – är en term som länge har använts för att hänvisa till olika sätt som företag kan utveckla sin verksamhet utan att skada planeten i processen. Vissa hävdar att de två målen är omöjliga att förena och att ekonomiska framsteg alltid kommer att påverka klimatet negativt. Klimataktivister anklagar ofta företag som påstår sig vara ESG-kompatibla för ”greenwashing” – detta är något man inte vill bli anklagad för om man arbetar inom ESG-sektorn.

Många stora – och små – företag hävdar att det är möjligt att vara grön och samtidigt tjäna pengar. Om du överhuvudtaget är intresserad av data, miljö och affärer kan en karriär inom ESG vara mycket givande.

Men eftersom företagens hållbarhet är en så stor diskussionspunkt för tillfället, betyder all ESG-kunskap överhuvudtaget att du sticker ut från mängden. Låt oss ta en titt på hur du kan lära dig mer, samt vad du behöver veta.

Kompetens

När det gäller kunskap behöver du självklart kunna dina saker om hållbarhetsfrågor. Projektledningsförmåga och ekonomiskt kunnande kommer också att hjälpa mycket eftersom du kan behöva ge råd till människor om hur de kan införliva olika hållbarhetsinitiativ i sina verksamheter. Det för oss fint till mjuka färdigheter; du måste vara en kunnig kommunikatör (av data) och bra på att uppgradera dig själv när ESG-trender utvecklas.

Inlärningsvägar

Du behöver inte studera i åratal eller bryta banken för att lära dig ESG-kunskaper. Om att lära sig snabbt och flexibelt är din främsta prioritet, kan den här kursen om ESG Risk Management från University of Cambridge online vara värd din tid. Det är en handledareledd sexveckorskurs som kräver ett engagemang på cirka sex till åtta timmars studier per vecka. För mer än 2 000 € är det inte direkt billigt men det ger certifiering och kursledarna är etablerade branschexperter. Det här alternativet är mer lämpligt för personer som redan har en viss nivå av ESG-kunskap och erfarenhet.

Om du är helt ny på ESG så har Corporate Governance Institute en bra enkel guide till konceptet på sin hemsida som bryter ner allt enkelt. Om du tror att du skulle vilja studera vidare har artikeln en länk till institutets onlinediplom i ESG – en sexmånaderskurs.

För den som vill lära sig gratis eller i en mer avslappnad takt gör resurser som IBMs SkillsBuild och Udemy bra ESG-relaterade kurser.

Typer av karriärmöjligheter

För argumentens skull säger vi att det finns definierade ESG-karriärer. Du kan till exempel vara ESG-analytiker, ESG-konsult, Corporate Social Responsibility (CSR)-chef, hållbarhetsreporter och ESG-portföljförvaltare med flera.

ESG-analytiker: De genomför forskning och analyser av företag för att utvärdera deras ESG-prestanda och risker.

ESG-konsult: I denna roll ger människor råd till företag om hur de kan förbättra sin ESG-prestanda och minska sin miljöpåverkan.

CSR-chef: En CSR-chef arbetar med att utveckla och implementera ett företags CSR-program.

Hållbarhetsreporter: De ansvarar för att ta fram rapporter om ESG-prestanda och kommunicera resultaten till intressenter.

ESG-portföljförvaltare: De övervakar en portfölj av investeringar och anpassar dem till ESG-principerna.