Hur man hanterar festlig stress på arbetsplatsen

BrightHRs Thea Watson ger råd till arbetsgivare om hur man hanterar stress på arbetsplatsen inför semestern.

Jul och semester kan vara en stressig tid för både anställda och arbetsgivare.

Så givande och vilsam som säsongen kan vara, det är också en hektisk tid på året som ibland kan belasta ditt mentala välbefinnande.

Med arbetsbördan som hopar sig, ekonomin blir trång, familjen som kommer för att stanna och skollov som påverkar barnomsorgen – det är säkert att säga att julen kommer med några extra stressfaktorer.

Så här är några tips för att hantera stress och se till att du och dina anställda får en vilsam paus.

Skapa en kultur av att stänga av och återställa ditt team

Såvida du inte arbetar i en bransch där du måste vara tillgänglig eller nåbar dygnet runt, är det viktigt för dig och dina anställda att ta en paus från jobbmejl.

Det är svårt att stänga av på semestern, särskilt om du leder ett team eller arbetar i en bransch där en fullständig julavstängning inte är möjlig. Men att ha minst tre dagar under julen för att glömma jobbet kommer att innebära att du och ditt team är mycket mer produktiva och utvilade när du kommer tillbaka till det i januari.

Ge din personal en paus så att de kan fokusera på att ladda för det nya året. På så sätt kommer de tillbaka till jobbet redo och förberedda för vad 2024 än har i beredskap.

Sätt rätt gränser

Det är den mest underbara tiden på året med massor av jobb och fester! Men se till att du har rätt medarbetarpolicy på plats innan du fastnar för mycket i planering.

Kom ihåg att du fortfarande är ansvarig för dina anställda och det är viktigt att behandla fester på arbetsplatsen som en förlängning av arbetsplatsen.

Arbetsfirande som julfesten är ett utmärkt tillfälle att varva ner och bygga en relation med dina anställda. Men de kan också vara oförutsägbara om alkohol är inblandat och kan till och med leda till anställdas klagomål och domstolar i extrema fall.

Hantera semester och flexibla arbetsförfrågningar rättvist

När det kommer till jul är det viktigt att planera i förväg med din personal. Julen är en hektisk tid på året. Oavsett om det beror på att din anställde har barn eller vårdansvar, vill de resa tillbaka till sin hemstad för att umgås med familjen eller vara involverade i samhällsevenemang. Det kan bli hektiskt!

Även om du ska ha rättvisa processer året runt, är det särskilt viktigt vid den här tiden på året att se till att du hanterar semester och önskemål om flexibelt arbete så rättvist som möjligt.

Det är en dyr tid på året, särskilt som levnadskostnaderna fortsätter att slå hårt mot hushållen. Så det är viktigt att erbjuda dina anställda hjälp, var och om du kan. Oavsett om det är att erbjuda dem extra pass som de kan hämta enligt först till kvarn-principen, eller genom att erbjuda personalen förmånliga förmåner och rabatter för att hjälpa dem att hitta prisvärda presenter till sina nära och kära.

Erbjud din personal välbefinnandestöd

Alla har inte samma upplevelse av julen, men de flesta har en ganska god förståelse för de områden där årstiden kan bli lite överväldigande.

Julperioden är inte bara stressig utan kan vara en svår tid för dem som har förlorat nära och kära och firar utan dem för första gången.

Att ha tillgång till ett personalstödsprogram som ger personal, chefer och till och med företagsägare chansen att prata med en utbildad proffs om säsongens stress kan vara oumbärligt den här tiden på året.

Förbi Thea Watson

Thea Watson är chief international growth and marketing officer på BrightHR. En version av denna artikel har tidigare publicerats på BrightHR-bloggen.