Egenföretagare som ägnar sig åt turistuthyrning uppskattar att priserna kommer att stiga med 9,2 % i påsk

Efter ett 2023 präglat av ökningen av priserna för företag som ägnar sig åt turistboende på grund av inflationen och ökningen av reserver, det verkar som att denna trend kommer att fortsätta i år. Detta visades av data från eBooking.com-plattformen, som meddelade det Övernattningar blir 9,2 % dyrare i påsk än förra året.

År 2024 är alltså det genomsnittliga priset per natt på hotell, lägenheter och andra turistboenden Genomsnittet i Spanien kommer att vara 140 euro, istället för de 127 euro det kostade 2023, enligt företaget. Allt detta trots att utbudet av lägenheter för semesteruthyrning ökar på grund av de begränsningar som ställs på bostadsuthyrningen i bostadslagen, vilket denna tidning redan berättade för några dagar sedan.

Just nu, Turistbeläggning från lördagen den 23 mars till måndagen den 1 april i Spanien är cirka 80 %. ”Traditionellt, på dessa datum, väljer spanjorerna främst för nationell turism och, särskilt, för att besöka stora provinshuvudstäder, vilket, utöver internationella resenärer, gör att priserna ökar avsevärt”, säger Toni Raurich-Marcet, chef för eBooking.com.

Salou, Granada och Sevilla är de kommuner där priset på boende ökar mest

Som framhållits av bokningsplattformen för turistlägenheter är de destinationer som har ökat mest i pris jämfört med Stilla veckan föregående år Salou (+23 %), Granada (+8,5 %), Sevilla (+8,2 %), Bilbao (+ 7,5 %) och San Sebastián (+6 %).

Således kommer Salou i genomsnitt att kosta 148 euro per natt 2024, jämfört med 120 euro 2023; Granada kommer att kosta 141 euro; Sevilla, 223 euro; Bilbao 141 euro per natt; och San Sebastián 191 euro per natt, jämfört med 180 euro 2023.

När det gäller Madrid och Barcelona, Den första har höjt sina priser med 4 % och den andra med 2,3 %. Således kommer Madrid i genomsnitt att kosta 153 euro i snitt 2024 jämfört med 147 euro förra året; och Barcelona kommer att kosta 177 euro, jämfört med de 173 per natt det kostade för bara ett år sedan.

Sysselsättningen inom turistsektorn ökade med 5,4 % i december

Ett bevis på den ökade efterfrågan på turistboende är utvecklingen av sysselsättningen i företag kopplade till denna verksamhet under de senaste månaderna. Närmare bestämt Socialförsäkringsanslutningen ökade med 5,4 % i december förra året jämfört med samma månad 2022över 2,5 miljoner arbetare.

För hans del självanställd hade en ökning med 1,1 % i december. Hotellverksamheten minskade med 0,1 %, på grund av minskningen av mat- och dryckestjänster, som var 0,3 %. Medan boendetjänsterna växte med 3,1 %. För sin del, Inom resebyråerna observerades en ökning på 6,8 % på årsbasis av antalet egenföretagare.

Minister Jordi Hereu beskrev dessa uppgifter om arbetstagartillhörighet som ”mycket uppmuntrande”, ”i linje med regeringens policy att fortsätta omvandla vår arbetsmarknad med allt mer kvalificerade jobb, med bättre arbetsvillkor, större trygghet och mer professionalisering.”