Kan hybridarbete underlätta Irlands brist på kompetens inom mjukvaruteknik?

Majoriteten av irländska programvarutekniker rankade hybridarbete som sin främsta motivator när de byter jobb. Flexibelt arbete kan också locka fler kvinnor till yrket, sa LinkedIns Deidre Hogan.

För att sammanfalla med Engineers Week 2024 har LinkedIn Ireland släppt ny data som ger insikter i mjukvaruingenjörers högsta prioriteringar såväl som de hinder som står inför de som vill komma in i yrket.

Med kvinnor som bara representerar 17 procent av mjukvaruingenjörerna i Irland finns det en mycket märkbar könsskillnad. Professionella inom sektorn har försökt åtgärda detta problem i åratal, med Engineers Ireland, den professionella ingenjörsorganisationen, som är särskilt stark i sina vädjanden till företag att inse att att locka fler kvinnor till sektorn kan vara svaret på pågående brist på ingenjörstalang i hela branschen. styrelsen.

Glastak

Enligt LinkedIns senaste uppgifter verkar det finnas ett glastak inom ingenjörskonst, där kvinnor har proportionellt sett mer juniora roller. LinkedIns analys visar att kvinnors andel av icke-ledarroller är högre än deras totala representation i sektorn.

För närvarande överträffar efterfrågan på programvarutekniktalanger i Irland utbudet. Deirdre Hogan, senior ingenjörschef på LinkedIn, sa att arbetsgivare borde göra förändringar i sina företag för att göra dem mer tilltalande för en bredare variation av arbetstagare.

”En faktor som kan hjälpa till att ta itu med könsskillnaden för mjukvaruingenjörer är hybridarbete”, sa hon.

Stor motivation för alla, inte bara kvinnor

Data visar att majoriteten av mjukvaruingenjörer i Irland – inte bara kvinnor – (69 procent) rankade flexibla arbetsarrangemang som den största motivationsfaktorn när man byter jobb – högre än lön och förmåner. En hälsosam balans mellan arbete och privatliv angavs också som en mycket viktig faktor för arbetare.

”Att erbjuda flexibilitet kan öka ett företags förmåga att attrahera talanger, med en arbetskultur som tillgodoser människors individuella behov, vilket breddar en arbetsgivares potentiella pool av kandidater i processen”, säger Hogan.

Att ta in kandidater från andra länder är en metod som vissa irländska arbetsgivare använder för att tillgodose deras talangbehov. Indien, Storbritannien, Brasilien, Turkiet och Nederländerna är de fem bästa länderna som irländska arbetsgivare förlitar sig på för talang för tillfället.

Under det senaste året noterades de högsta rekryteringsnivåerna av Workday, Mastercard och Fidelity Investments.

Irländska tredjenivåer spelar också en roll i att tillhandahålla en pipeline av talang för mjukvaruteknik, där Technological University Dublin är den största talangleverantören, följt av University College Dublin, Trinity College Dublin, Dublin City University och University of Galway.

Analysen härleddes från data baserad på LinkedIn-proffs i Irland vars jobbtitlar och plattformsaktivitet matchade vissa kriterier, och som engagerade sig i specifik aktivitet under de senaste 12 månaderna.

Uppdaterad 5 mars 2024 kl. 16.32: Den här artikeln har ändrats för att klargöra att LinkedIn-data hänvisar specifikt till mjukvaruingenjörer och inte ingenjörer i allmänhet.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.