Förra året slutade med 8,6 % fler företag etablerade än 2022

2023 stängt med 8,6% fler företag registrerade än under föregående år. Detta visades av data från en nyligen utarbetad rapport från Experian, som visar att ”den spanska affärsväven har stått emot utmaningarna från den internationella ekonomin och inflationen”, som de förklarade.

Närmare bestämt fanns det i slutet av december förra året 108 846 bolag registrerade, jämfört med de cirka 100 000 som registrerades förra året. Efter sektorer, detaljhandel, fordonsreparation -verkstäder- och bemötande Det var de som skapade flest företag.

Ändå, Det är de sektorer som förlorade flest egenföretagare förra året, som de senaste uppgifterna publicerade av Social Security visade. När det gäller handel uppgick förlusten av egenföretagare till 13 000 år 2023, en siffra som visar den enorma affärsomsättningen inom sektorn.

När det gäller företagsupplösningar visade Experian-data hur 2023-data också har varit mer positiva än vad som registrerades under föregående år. Närmare bestämt upplöstes 62 248 företag, 7,7 % mindre än 2022då 67 400 överskreds.

Efter sektorer, Detaljhandel och fordonsreparationer var också de som stängde flest verksamheterföljt av konstruktion. Siffran är dock i samtliga fall lägre än under 2022.

Kostnadsökningen kan bromsa företagens aktivitet 2024

Parallellt med data från Experian-rapporten, företagsorganisationer varnar för nedgången i ekonomin under första halvåret. Detta är fallet med National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA) eller Confederation of Small and Medium Enterprises (CEPYME), varifrån de relaterar denna fråga till de höga kostnader som egenföretagare och småföretag tar på sig.

I denna mening begärde CEPYME en större ansträngning för att stödja produktiv verksamhet, skapa en mer gynnsam miljö, ”som uppmuntrar investeringar och främjar skapande av jobb, förbättrar aktiv politik och minskar nuvarande hinder som t.ex. hindra många företag från att fylla vissa vakanser, särskilt mindresom har mer begränsade resurser”, uttryckte de.

Lorenzo Amor, ordförande för ATA, hävdade för sin del ”rättssäkerhet och stöd för näringslivet – egenföretagare och företag – att behålla sysselsättningen. Det innebär att inte lägga hinder eller hinder, inte etablera nya skatter eller blåsa upp skattetrycket för egenföretagare och företag.”

För ATA:s ordförande har under det senaste året ”arbetskostnader, bidrag och skattekostnader ökat.” Men socialförsäkringsdata visade hur ”majoriteten av egenföretagare och företag har kunnat behålla sysselsättningen. Det enda sättet att fortsätta så här, även för att skapa nya jobb, är att ha ett klimat av stöd för företaget och egenföretagarna, och att inte straffa dem och smutskasta dem”, avslutade Lorenzo Amor.