Hur den här ingenjören gjorde en helomvändning på sin karriär

Intels Tricia Cahill diskuterar hur hon slutade som molnprogramvaruingenjör och vad som behöver göras för att förbättra mångfalden inom STEM.

För molnprogramvaruingenjören Tricia Cahill var en karriär inom teknik inte ett självklart val under hennes uppväxtår.

”Jag gick på en gymnasieskola för endast flickor och eftersom det inte fanns så många möjligheter för ingenjörer vid den tiden, studerade jag business under mina första år på college innan jag insåg att det inte var den väg jag ville ta”, förklarar hon.

Efter att ha insett detta blev Cahill inspirerad av sin familjs historia av engagemang i servicebranschen och bestämde sig för att hon skulle öppna en egen bar innan hon fyllde 30. Hennes beslutsamhet gav till slut resultat, men på grund av ett svårt ekonomiskt klimat hade hon tyvärr att upphöra med handeln och stänga baren. I efterdyningarna av detta svåra beslut hittade hon dock en annan väg att kanalisera sin beslutsamhet.

”Efter att baren stängt var jag hjärtbruten och behövde en riktningsändring angående min karriär, och ingenjörskonsten var en hel helomvändning!”

Cahill registrerade sig för en ettårig språngbräda ingenjörsutbildning vid Galway-Mayo Institute of Technology – nu känt som Atlantic Technological University (ATU) – med avsikten att göra praktik och få heltidsanställning när han är klar.

”Det tog mig inte lång tid att inse att jag verkligen gillade ämnena och tack vare det fantastiska stödet från min familj kunde jag anmäla mig till heltidsexamen – tre år till för nivå 7 i dator- och elektronikteknik och två till för nivå 8 i mjukvara inom elektronikteknik.”

Under sin tid på ATU fick Cahill sin första smak av att arbeta på Intel genom en praktikplats. Nu är Cahill en molnbaserad ingenjör på Intels Shannon-plats.

”Bara för att du började på en väg, betyder det inte att du måste stanna på den”

Berätta om din nuvarande roll, vad den innebär och hur en vanlig dag ser ut

Som molnprogramvaruingenjör kretsar min roll främst kring att designa, utveckla och underhålla molnbaserade applikationer och system.

En vanlig dag som molnprogramvaruingenjör innebär en blandning av uppgifter. De flesta av våra dagar börjar med stand-ups för att synka med vårt team, diskutera framsteg och brainstorma lösningar. Som ett team lägger vi tid på att optimera applikationsprestanda och säkerställa ett effektivt resursutnyttjande.

På senare tid har min roll ändrats något, och jag övervakar nu releaseprocesserna för de olika arbetsflödena inom min grupp för att se till att vi följer alla juridiska, kvalitets- och säkerhetskrav.

Vilka färdigheter använder du dagligen?

Organisation och människors färdigheter är mina starka färdigheter och de jag använder mest. Jag älskar att samarbeta med människor från hela världen eftersom jag tycker om att få kontakt med dem och få kunskap från dem alla. Att inte kunna träffas ansikte mot ansikte var svårt under Covid-19, men jag gjorde det till en punkt att alltid ha kameran på för att skapa en personlig kontakt. Även nu, när jag arbetar i hybrid, är min kamera konstant påslagen.

Att arbeta i en agil atmosfär passar mig eftersom jag är väldigt uppgiftsorienterad och får en stor tillfredsställelse när arbetsuppgifterna är klara.

Vilka har varit de största utmaningarna under din karriär och hur navigerar du i dem?

En av mina största utmaningar var att övervinna rädslan för att ställa för många frågor, och detta är en fråga som många människor som precis har börjat i en bransch upplever. Ursprungligen var jag rädd för att ställa frågan eftersom jag inte ville verka helt dum, och jag ville heller inte bry mig eller ta upp någons tid. Även om det tog lite tid för mig att ha förtroendet att fråga, gör jag det fortfarande dagligen. På Intel försäkrades jag om att frågor aldrig är dumma och att folk vanligtvis är villiga att ta sig tid att förklara problem eller lösningar.

”Det är en allvarlig fråga att det inte finns tillräckligt många kvinnor inom STEM-områdena”

Har du några produktivitetstips som hjälper dig genom dagen?

Mitt största produktivitetstips är att samarbeta och kommunicera med ditt team så mycket som möjligt. När teammedlemmar gör detta effektivt kan vi slå samman våra kunskaper, färdigheter och perspektiv för att hitta innovativa lösningar på problem och utmaningar. Genom att arbeta tillsammans kan teammedlemmarna inspirera varandra, dela olika idéer och tänka kreativt. Detta arbetsflöde kan eliminera flaskhalsar och kan leda till högre produktivitet. Men viktigast av allt, det bygger starka relationer mellan teammedlemmarna. Detta skapar en positiv och stödjande arbetsmiljö, vilket ökar moralen och arbetsglädjen.

Du är en stor förespråkare för kvinnor inom STEM. Berätta för mig om detta och vad mer du tycker behöver göras på detta område?

Det är en allvarlig fråga att det inte finns tillräckligt med kvinnor inom STEM-områdena, särskilt inom ingenjörsvetenskap. Jag var en av tre kvinnor som tog examen från min högskolekurs. I ingenjörsvärlden är mitt team en anomali eftersom det är jämnt fördelat mellan manliga och kvinnliga ingenjörer.

Att introducera kvinnor till ingenjören kräver mycket arbete, och det måste börja när tjejer fortfarande är unga och vägen till ingenjörer är precis som att välja att ägna sig åt vilket annat ämne som helst. Vi har turen att Intel ägnar en betydande mängd tid och resurser åt detta område, till exempel fick jag möjligheten att engagera mig i Intel Mini Scientist Competition tidigare. Barnen har så roligt och projekten är av så hög kaliber. Jag har också haft möjlighet att gå i grundskolor och göra kodning eller olika tekniska utmaningar med barnen. Om dessa aktiviteter kan uppmuntra något barn – flicka eller pojke – att ingenjörskonst kan vara något för dem, då var det en stor framgång.

Vilka aspekter av din personlighet känner du gör att du passar för det här jobbet?

Eftersom jag anser att multitasking är en superkraft för de flesta föräldrar, använder jag denna superkraft även i mitt yrkesliv. Att sätta rimliga och uppnåeliga mål och deadlines är ett av mina primära ansvar. Vi utvärderar regelbundet framstegen för att se till att projekten håller kursen och gör eventuella schemajusteringar. Jag tycker om att vara aktiv och alltid lära mig nya saker. Tack vare Intel har jag chansen att fortsätta min MSc i ledarskap, teknologi och innovation vid Technological University Dublin. Det här är en fantastisk möjlighet för mig, och jag hoppas kunna tillämpa den kunskap jag får tillbaka till företaget.

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom detta område, eller som precis har börjat med en?

Det är aldrig för sent! Bara för att du började på en väg betyder det inte att du måste stanna på den. Det är OK att prova olika vägar och om de inte fungerar är det OK att byta. Bara för att ett jobb misslyckades gör det dig inte att misslyckas – det gör dig starkare och lite klokare. Min väg till ingenjörskonst var lång, slingrande och ibland tuff, men jag kom dit till slut. Genom att säga det är detta inte slutet på min ingenjörsresa, och jag är så exalterad över att se vilka utmaningar som väntar mig.