Hur detta land leder skapade en karriär inom biopharma

Sinéad Bailey diskuterar sin nya roll på Bristol Myers Squibb och de största utmaningarna och överraskningarna i en karriär inom biopharma.

”Jag är en naturligt nyfiken och pratsam person”, säger Sinéad Bailey. ”Jag säger alltid till mitt team att det är bra att prata – öppen kommunikation och aktivt lyssnande är nyckeln till att vara en bra ledare.”

Det här är de aspekter av Baileys personlighet som hon tror gör henne lämplig för hennes nuvarande roll som landsledare för Irland på det globala biopharmaföretaget Bristol Myers Squibb (BMS).

Bailey tillträdde denna roll i början av 2024, efter att ha tillbringat mer än ett decennium på BMS i olika ledarroller. Men vad inspirerade hennes intresse för detta område?

”Jag har alltid haft ett stort intresse för hälsa; Men innan jag arbetade inom läkemedelsindustrin arbetade jag inom FMCG (fast-moving consumer good) för Nestlé”, förklarar hon. ”Medan jag trivdes där kände jag att en av mina kärnvärden att hjälpa till att förbättra människors hälsa bättre skulle tjäna på att arbeta på ett företag som BMS.”

”Jag tror verkligen att du aldrig är den färdiga artikeln och alltid kan lära dig något nytt av alla du möter”

Vilka utbildnings- och arbetserfarenheter ledde dig till den roll du har nu?

Det är många! Ur ett akademiskt perspektiv var min första kvalifikation en examen i industriell biokemi från det fantastiska universitetet i Limerick. Jag svängde in i den kommersiella världen efter college genom att arbeta på Nestlé i flera år som mycket vänligt stöttade mig i att gå tillbaka till college på deltid för att ta ett diplom i affärer och marknadsföring. Senare och under ett uppehåll i karriären, avslutade jag en executive MBA vid UCD Michael Smurfit Graduate Business School. Jag njöt av varje minut av detta och hade supertur som fick vara en del av en fantastisk kohort.

I den tidiga delen av min karriär hade jag turen att få en slags lärlingsplats genom ett tvåårigt trainee-ledningsprogram, och fick en grundlig förståelse för verksamheten. Det omfattade snålhet inom redovisning, marknadsföring, produktion, lager och inköp.

I takt med att jag har gått igenom min karriär har jag även avlagt ytterligare kvalifikationer inom hälsoekonomi och bolagsstyrning. Större delen av min tid inom läkemedelsindustrin, på både GSK och BMS, har fokuserat på försäljnings- och marknadsföringsroller med olika utstationeringar inom andra discipliner peppade in i mixen. Jag har erfarenhet av den brittiska verksamheten såväl som i ett globalt lanseringsteam.

Vilka var de största överraskningarna eller utmaningarna du mötte på din karriärväg och hur hanterade du dem?

Jag arbetade på UCB Pharma under en kort period och medan jag var där tog jag ett steg ut ur marknadsföringen och in i en medicinsk försäljningsrepresentant. Även om det var utmanande och med ett stort säljområde såg jag detta som en fantastisk möjlighet att lära sig och växa och få värdefull säljerfarenhet på coalface!

En annan utmanande tid var att jonglera min karriär med att vara nybliven mamma. Jag fick stort stöd från min man Alan som hade turen att kunna ta ett uppehåll i karriären för att fokusera på barnen. Det är oftast tvärtom och jag hoppas att vår väg att navigera i föräldraskap inspirerar andra.

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Det har funnits många människor som varit mycket inflytelserika i min karriär – främst linjechefer genom åren. Den mest inflytelserika var (och är fortfarande) en god vän till mig som var en senior ledare inom teknikindustrin, som uppmuntrade mig att gå min egen väg och följa mitt hjärta när det gäller inte bara vad jag vill ha ut av min karriär , men också vad jag vill ha ut av livet. Hennes råd inkluderade att om jag inte ser några förebilder att eftersträva, så borde (jag) vara min egen förebild – att tala ut och skapa min egen väg.

Vad tycker du om med ditt jobb?

Jag älskar hur det varierar varje dag. Jag interagerar med många funktioner – ekonomi, supply chain, juridik, försäljning, marknadsföring, digital, compliance och administrativa kollegor – listan fortsätter. Det jag speciellt älskar med mitt jobb är att jag hela tiden lär mig och utvecklas. Jag tror verkligen att du aldrig är den färdiga artikeln och att du alltid kan lära dig något nytt av alla du möter.

Hur stöttade ditt nuvarande företag dig på din karriärväg?

BMS har varit fantastiskt. Företaget har stöttat mig genom att underlätta utstationering till andra roller, först under ett år i ett av de globala lanseringsteamen för att stödja den europeiska lanseringen av en hematologisk behandling. Och för det andra, ytterligare ett år som leder den brittiska kardiovaskulära verksamheten – samtidigt som den fortfarande är baserad på Irland. Förmågan att ha flexibilitet i mitt arbete är avgörande eftersom jag och min man har två barn som vi vill fostra upp på Irland. BMS har också stöttat mig i att avlägga en yrkesexamen, ge finansiering och tid att studera, vilket jag är mycket tacksam för.

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom detta område, eller som precis har börjat med en?

Prata och ta kontakt med så många människor som möjligt, även om du inte känner dem eller inte har några gemensamma kontakter. Enligt min erfarenhet är de flesta superglada att ge råd och koppla dig vidare. På BMS stödjer vi inte bara linjära karriärvägar, utan också chansen att lära sig nya färdigheter i andra funktioner och ta en annan väg inom din karriär – allt på samma företag. Till exempel känner jag kollegor som har arbetat med mänskliga resurser och sedan satsat på operationell excellens. Det finns så många möjligheter här.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.