Hur man håller sig nyfiken och undviker självgodhet i fintech

VD för Taxback och dess amerikanska motsvarighet Sprintax Joanna Murphy om utmaningarna och möjligheterna med tax-tech och en varierad karriär.

Det gamla ordspråket ”nyfikenheten dödade katten” är lite av en felaktig benämning. Snarare borde det vara, självgodhet dödar katten, eftersom självgodhet ofta är ett tecken på att vi har blivit för bekväma. Vi söker inte längre efter nya utmaningar eller möjligheter att växa.

Joanna Murphy är VD för Taxback och dess amerikanska motsvarighet Sprintax, ett företag som specialiserat sig på skattetekniska lösningar. Född med ett entreprenöriellt tänkesätt, har Murphy vuxit fram inom tekniksektorn, skapat en plats för sig själv och gjort en medveten ansträngning för att undvika självgodhet när hon navigerar i de många utmaningarna i en föränderlig sektor.

”Marknaden utvecklas hela tiden, så du kan aldrig bli självbelåten. Regeringens prioriteringar förändras, skattelagarna förändras, marknaderna förändras, konsumenternas köpmönster förändras, och så kommer alltid att vara fallet”, sa hon till SiliconRepublic.com.

Murphys intåg i tekniksfären kom senare i livet, men beväpnad med en vision och en förståelse för marknadens behov insåg hon att ”affärer är affärer”, oavsett sektor. Hennes entreprenöriella förmåga, fann hon, kunde överskrida industrier och ett tillfälligt möte med CluneTechs vd Terry Clune skulle ge en möjlighet inom tekniken. CluneTech utsågs till en av Irlands 2024 bästa arbetsplatser inom teknik av Great Place to Work.

Delad vision

Murphy citerar denna slumpmässiga inkörning med Clune som ”katalysatorn för (hennes) övergång till fintech”. Båda delade en passion för ”Irlands framtid”, och noterade hur det lilla landet konsekvent slår långt över sin vikt.

Murphy ledde tillväxtstrategin 2013 och gick med i Connect Ireland, en utvecklingsbyrå som främjade internationella investeringar i Irland. Efter nästan tio år stängde Connect Ireland, men Murphy visste att marknaden fortfarande hade utrymme för en affärsmodell av den här typen, så tillsammans med Clune var hon med och grundade sin ”mest passionerade strävan”, Irish Diaspora Loan Fund (IDLF).

”Jag är oerhört stolt över vad vi har lyckats uppnå där,” sa Murphy.

Ett karriärsteg 2019 utsåg Murphy till VD för Taxback och Sprintax där hon fick ”uppgiften att leda den strategiska riktningen, driva affärsexpansion och leverera excellens”.

Hon välkomnar de utmaningar som har kommit eftersom hon är övertygad om att företaget har ”byggt en kultur av anpassningsförmåga” som kan verka kring branschdefinierande händelser.

”Under sina nästan trettio år av handel har Taxback sett sin beskärda del av utmaningar, vare sig det är att navigera i en lågkonjunktur eller en global pandemi.” Även om, som Murphy säger, ”det har aldrig funnits ett dal utan en motsvarande topp.” Whär finns det en utmaning, konstaterar hon, ”det kommer alltid att finnas möjligheter” och denna filosofi understryker varje affärsbeslut hon fattar.

”Vi har en unik förmåga att upptäcka möjligheter i det mycket vardagliga. Nämn ordet ”skatt” och se omedelbart människors ögon blixtra, men öppna deras ögon för de miljontals euro i lättnader och krediter som går outtagna varje år, både för individer och organisationer och du kommer snart att vinna tillbaka deras uppmärksamhet.”

Trender

Konsumenternas beteende har förändrats enormt under de senaste trettio åren. När Taxback först etablerades var det en pappersaffär, med ett ”walk-in-kontor och ett team av människor som enbart ägnade sig åt att svara i telefon till kunderna”.

Nu har konsumentbeteendet ”skiftat”, säger Murphy. ”Vi vill ha självbetjäning, smart och lyhörd teknik som hjälper oss att göra komplexa saker, som att lämna in en skattedeklaration, snabbare, utan att behöva be om hjälp.” För att undvika att bli självbelåtna måste företag agera snabbt och investera i de senaste efterfrågade, intuitiva applikationerna.

Murphy anser att teknikindustrin befinner sig i en ”viktig skärningspunkt mellan mänsklig och artificiell intelligens”. AI förändrar hur vi arbetar genom att ”automatisera traditionella manuella processer och effektivisera repetitiva uppgifter”.

Hon uttrycker spänning inför framtiden för AI och arbete och undrar ”hur vi kan utnyttja dessa nya teknologier till förmån för företag, kollegor och kunder. Tänk på hur många fler bra idéer som kommer att förverkligas när vi får den tiden tillbaka?”

Murphys avskedsråd för dem som funderar på en karriär inom tekniken är att ”vara nyfiken” och hitta de människor som inte låter sig fastna i ett problem.

”Du förväntas inte veta allt på din första dag, men om du är öppen för att lära och öppen för att lyssna, kommer kunskapen och kunnandet. Omge dig också med positiva människor som kan göra. Vem som helst kan identifiera ett problem, de som kan hitta ett sätt att lösa dem är personerna du ska koppla din vagn till.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.