Hur man stoppar "färdighetsförfall" att slå rot i din karriär

Client delivery director för Expleo Audrey Griffin diskuterar hur man hanterar förändringar i teknikbranschen och gör varje utmaning till en möjlighet till framgång.

Världen, trots hur den kan kännas ibland, slutar aldrig att vända. Det finns alltid någon form av fart som drar oss ur våra komfortzoner och ställer oss inför en ny utmaning.

För Audrey Griffin, en veteran inom IT-branschen, med mer än 20 års erfarenhet inom den offentliga sektorn, finans, försäkring och telekom, var det ett kort ögonblick då hon, trots sina betydande meriter och prestationer, undrade om hon hade förlorat det momentum och fallit offer för ”färdighetsförfall”.

När han växte upp i en stor familj, med en far som var en möbelsnickare, drogs Griffin alltid till att ha ett yrke. När hon till en början började på Print Finisher som lärling, tillbringade hon fem år på företaget, innan hennes skicklighet för kvalitetssäkring märktes och hon kunde utnyttja sina nätverksanslutningar för att gå in i en affärsanalytikerroll på Eircom.

Omvandling

Från och med 2000 hade Griffin en plats på första raden till de transformativa förändringar som sker inom teknikvärlden, särskilt de stora framsteg som görs inom internetinnovation.

”Jag har gått igenom den analoga eran”, sa hon till SiliconRepublic.com. Eran av ”integrerade tjänster digitalt nätverk, höghastighetsbredband och sedan in i IP och metro Ethernet-nätverk för Special Olympics i Irland.”

Hon beskrev de metaforiska krigssår hon fick av de många transformationer hon upplevde, ”navigerade i en digital era som ersatte gammal teknik med mer avancerade arkitekturer och applikationer”.

2010 och ”med idéer om att lämna utbrott från intressenter bakom sig (och) hantera barns raserianfall istället”, tog Griffin in på ett uppehåll från teknikvärlden och valde att arbeta med den icke-vinstdrivande Balbriggan Community Childcare Group.

Ny början

Efter fyra år hade hon bekräftat för sig själv att teknik var rätt karriärväg och med viss bävan gick hon till den globala ingenjörs-, teknik- och konsulttjänstleverantören Expleo som affärsanalytiker. Tidigare denna månad lanserade företaget ett AI-center of excellence i Irland med en investering på 1 miljon euro. Det utsågs också till en av Irlands 2024 bästa tekniska arbetsplatser av Great Place to Work.

När hon återvände till branschen efter fyra års mellanrum sa hon att det var det ”svåraste jag har varit med om”, och tillade att det fanns vissa utmaningar.

Hon var nämligen orolig för att hennes kompetens hade försämrats något under de år hon varit frånvarande från branschen, på ett sätt som hon beskriver som ”kompetensförfall”.

”Jag hade arbetat i en traditionell vattenfallslivscykel och skrivit stora affärskravdokument med processflöden och funktionsspecifikationer. Agile var modeordet när jag kom tillbaka till tekniksektorn”, sa Griffin.

Genom att ta tillfället i akt att ta sig an utmaningar direkt, använde Griffin ”tillgångarnas armé” som hennes nya jobb hade skapat för att hjälpa henne och andra att lyckas. Hon använde sig av excellenscentra, praktikgemenskaper och utbildningsakademins resurser för att stödja reskill-resan.

Hon befordrades fyra gånger under de kommande fyra åren, övervinna bedragares syndrom och omvärderade hur hon såg på sin bana.

”Personligen ser jag det nu som positivt. Jag arbetade hårdare, pratade mer, sökte feedback och detta ledde till min professionella tillväxt.”

Genom att utnyttja kraften i förändring och omfamna teknikens transformativa natur blev Griffin fascinerad av framstegen inom AI.

På frågan om vad som mest upphetsade henne om framtidens teknik i branschen svarade hon ”det måste vara AI-revolutionen”, och noterade att hon hade lärt sig att skriva med en skrivmaskin och nu visste hennes dotter innan tonåren mer om appinnehåll än kanske Griffin någonsin kommer.

För andra som siktar på att omskola och göra ett inflytande i sin valda karriär är integritet avgörande och lika avgörande som ett starkt affärsmannaskap, enligt Griffin. Det har gjort det möjligt för henne att leda ett team på mer än 80 personer, från hela världen.

”Min integritet har gjort det möjligt för mig att skapa meningsfulla relationer med mina kamrater och mina kunder. Jag tror att det stärker mitt rykte. Det är också hur jag hanterar det globala teamet, baserat i Irland, Rumänien, Portugal och Indien, som alla arbetar på flera klientwebbplatser”, sa hon. ”Det är viktigt att etablera en grund för etiskt beteende från början.”

För Griffin är integritet inte bara ett modeord att tycka om när det passar. Istället väljer hon att föregå med gott exempel, eftersom integritet är ”ett livslångt engagemang, personligt och professionellt”.

Hon uppmanar folk att komma ihåg att de inte är en enda maskin och bara har så många timmar på dygnet; delegering är nyckeln och kommer att uppmuntra tillväxt genom ”ansvarighet” och autonomi.

För dem som tror att uppfostran kan spränga dörrar på vid gavel, sa hon: ”Titta på mentorprogram och var inte rädd för att söka mentorer som kommer att stödja dig även om de inte vet något om teknik.

”Mina största mentorer är mina föräldrar. De visste ingenting om teknikindustrin men gav orubbligt stöd och livserfarenhet. Att observera deras arbetsmoral och värderingar formade min”.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.