Hur man undviker jobbbedrägerier online

Jobbbedragare är listiga och använder till och med AI för att lura folk att falla för deras falska jobbannonser på webbplatser som LinkedIn. Så här undviker du dem.

Bedragare jagar de utsatta och även arbetssökande är rättvist spel. Enligt Dr Zulfikar Ramzan, liksom många av oss, har bedragare anammat AI för sitt arbete – vilket gör dem mycket mer effektiva i vad de gör.

De använder ChatGPT för att skapa övertygande jobbbeskrivningar och för att skapa realistiska profiler på jobbdelningssajter, sa Ramzan. Han är chefsforskare och EVP för produkt och utveckling på Aura, en digital säkerhetsplattform som använder AI för att skydda människor mot bedrägerier och identitetsstöld. På senare tid har han märkt en boom i bedrägerier – allt tack, eller nej tack, till AI.

”AI kan användas för att skapa övertygande arbetsbeskrivningar som verkar legitima och lockande för arbetssökande. Bedragare använder AI-drivna verktyg för att skapa falska jobbannonser som är skräddarsydda för specifika branscher, roller och platser”, berättade han för oss.

Dessutom kan AI hjälpa bedragare att skapa falska profiler på jobbplattformar och professionella nätverkssajter, efterlikna verkliga individer eller företag. Denna imitationstaktik syftar till att skapa trovärdighet och förtroende hos arbetssökande.”

Penningtvätt och bedrägeri

Ramzan förklarade att jobbbedragare häller sin energi på att få in folk ”genom att tillverka jobbannonser med önskvärda förmåner som enkla uppgifter med en lön som är för hög för att matcha och mysiga förmåner som inte finns”.

De riktigt vågade bedragarna kan lura kandidater till att köpa utrustning som monitorer eller tangentbord för påstådda träningsändamål, sa han. ”För att öka bedrägeriet kan bedragare tilldela uppgifter till kandidater som verkar legitima men som faktiskt är en del av ett penningtvättsprogram.”

Gör din due diligence

Under inga omständigheter bör du någonsin dela mycket personlig information som bankuppgifter eller personnummer med rekryterare – de legitima kommer inte att fråga dig om detta ändå. Det är en röd flagga när de börjar bli väldigt personliga, så varnas.

Om du har blivit erbjuden en intervju – även om du är säker på att jobberbjudandet är verkligt – gör din due diligence och kolla rekryteraren online. Det är inte att vara en stalker, det är att kontrollera människor för din egen sinnesfrid.

”Sök efter dem på LinkedIn, Google och företagets webbplats om det är tillgängligt. Om du inte kan hitta bevis på företagets legitimitet eller trovärdighet är det bäst att undvika”, sa Ramzan.

”Referera till välrenommerade jobbannonser och professionella nätverksplattformar som Glassdoor och LinkedIn. Om det inte finns några anställningsrecensioner eller någon närvaro alls på Glassdoor är det troligt att jobbtillfället inte är äkta. Glassdoor har recensioner skrivna av anställda, så var uppmärksam på negativa eller frånvarande recensioner.”

Många av oss vet vid det här laget att ignorera ett erbjudande som är för bra för att vara sant – särskilt om det är oönskat och kommer till dig via en meddelandetjänst under de tidiga timmarna.

Tredjepartsproblemet

Men hur kan du undvika att dina uppgifter tas av skändliga människor? De flesta jobbansökningar görs idag online så du måste lita på att företaget som du ger ditt CV – som innehåller dina kontaktuppgifter och annan information – har din säkerhet i åtanke.

Tyvärr kan du inte kontrollera en hel del om vad som händer med din data när den väl är i händerna på tredje part, men du kan kontrollera vem du ger den till i första hand – som Ramzan påpekade.

Med tanke på att många bedrägerier verkar härröra från skumma operatörer som skrapar data som lämnats till tredje part genom att anlita webbplatser, bestämde vi oss för att be LinkedIn om råd om hur man undviker bedragare.

”När du söker ett jobb förväntar du dig att det är verkligt och pålitligt. Vi använder teknik och team av experter för att hitta och ta bort osäkra jobb och de som inte uppfyller våra standarder”, säger en talesperson för LinkedIn.

”Vårt försvar fångar upp och blockerar 99,6 procent av upptäckt spam och bedrägerier och 99,7 procent av falska konton innan våra medlemmar rapporterar dem.

”Vi vill också ge dig verktygen inklusive profil- och jobbverifieringsalternativ och tips för att vara säker när du söker jobb, så att du kan känna dig säker på att acceptera det när du kommer till rätt jobb.”

Företagets främsta råd till arbetssökande på sin plattform är att leta efter verifieringsbrickor på en medlems profil. Om någon erbjuder dig ett jobb via LinkedIn, kontrollera deras verifieringsuppgifter för att se om de är verifierade minst en del av sin profil – till exempel var de arbetar, var de studerade eller deras identitet. Du kan klicka på deras verifieringsmärke i deras profil för att se vilka element de har verifierat.

Ett annat sätt att få ut ett jobb är att leta efter verifiering på inlägget. LinkedIn har integrerat verifiering direkt i jobbinlägg, så när du ser ett verifieringsmärke på ett jobbinlägg betyder det att det finns information om företaget som har bekräftats av LinkedIn, eller information om jobbaffischen som har bekräftats av jobbet affisch via LinkedIn.

Även om det är bra att se arbetsplatser vidta åtgärder för att skydda användarna, tar ingen av dessa verkligen upp problemet med tredje part. Det väcker frågan: känner jobbsajter ens till vilka typer av människor som kan få tillgång till användardata via blodiglar som kammar tredjepartswebbplatser? Vilken typ av verktyg använder dessa dataiglar för att glida under radarn?

En sak är säker: du kan inte lita på någon.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.