Irland bland distansarbetande ledare i Europa, rapporterar påståenden

En analys av Indeed-jobb tyder på att mer än 15 procent av irländska jobbannonser i början av 2024 erbjöd fjärr- eller hybridalternativ, vilket slog länder som Tyskland och Frankrike.

Medan vissa företag trycker på för en återgång till kontoret, tyder de senaste resultaten från Indeed på att Irland slår olika europeiska länder och USA när det gäller möjligheter till distansarbete.

En analys av jobbannonser tyder på att distansarbete är populärt och många arbetsgivares vilja att erbjuda det ligger kvar på en hög nivå efter covid-19-pandemin. Analysen tittade på jobbannonser från 13 europeiska länder.

Denna rapport hävdade att i slutet av januari 2024 innehöll 15,4 procent av irländska jobbannonser en hänvisning till antingen fjärr- eller hybridarbete. Detta rankar Irland före många andra europeiska länder, inklusive Tyskland på 14,9 procent, Schweiz på 10,5 procent och Frankrike på 9,6 procent.

Polen hade den högsta andelen fjärrannonser med 21,6 procent, följt av Spanien (18,7 procent), Österrike (18,1 procent) och Storbritannien, som kom strax över Irland med 16,1 procent.

Rapporten hävdade att även om ett antal stora och högprofilerade företag har försökt begränsa eller minska arrangemangen för distansarbete, har andelen jobberbjudanden som inkluderade denna form av flexibilitet förblivit stark inom de flesta jobbkategorier.

Det finns också bevis för att distansarbete har förblivit motståndskraftigt i Irland sedan covid-19-pandemin. Även om andelsandelen för Irland har minskat något från en topp på 18,4 procent som registrerades i april 2021, är den fortfarande över genomsnittet på 14,7 procent som har registrerats sedan början av 2021. Andelen jobberbjudanden på distans eller hybrider ligger också över snitt på 11,0 pc som registrerades i början av 2019.

Programvara och IT tar ledningen

En analys av de irländska uppgifterna visar att mer än 40 procent av annonserna för programvaruutveckling erbjuder fjärr- eller hybridarbetsalternativ, tätt följt av IT-drift och helpdeskjobb.

Matematik, media och kommunikation och konst och underhållning var nästa, som utgör de fem bästa jobbkategorierna som erbjuder distansarbete eller hybridarbete. Bank och finans, civilingenjör, marknadsföring, försäkring och juridik avrundade topp 10.

Den seniorekonomen Jack Kennedy sa faktiskt att det rådde tvivel om huruvida distansarbete skulle förbli på plats efter pandemin, men ”våra resultat visar att det fortfarande är en betydande del av moderna arbetsmarknader”.

”Medan vissa arbetsgivare har funnit att fjärr- eller hybridarbete är ett effektivt sätt att erbjuda personalen mer flexibilitet utan att kompromissa med produktionen, har andra uttryckt missnöje med de organisatoriska och ledningsmässiga utmaningarna det skapar”, sa Kennedy. ”På en stram arbetsmarknad tror dock många arbetsgivare att det kan bidra till att attrahera rätt talang till rätt roller inom branscher och jobbkategorier där det är möjligt att erbjuda det.

”En sådan hög nivå av fjärr- eller hybridarbete har alla möjliga konsekvenser och konsekvenser, vilket vi börjar inse. Stadskärnor, till exempel, upplever en minskning av antalet besökare som har påverkat serviceföretagen samtidigt som företagen utvärderar sina kontorsbehov.”

I juni 2023 antydde en rapport från LinkedIn att Irland hade en av de högsta andelarna hybridjobb i Europa, men att helt avlägsna jobb började minska. Samtidigt tyder en undersökning av Hays Ireland tidigare i år på att 38 procent av arbetsgivarna planerar att tvinga arbetarnas närvaro mer på arbetsplatsen.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.