Hur är det att arbeta som IT-proffs i Galway?

Fidelitys Sharon Walsh och Emer Guinane pratar med oss ​​om sina Galway-baserade roller och fördelarna med att arbeta inom IT i den västra staden.

Förra året tittade vi på den ständigt växande teknikscenen i Galway och hur den kommer ikapp sådana som Dublin, Belfast, Limerick och Cork när det gäller teknisk aktivitet. Västvärldens kulturella hotspot vinner snabbt mark med sitt tekniska ekosystem, och stoltserar med många möjligheter för STEM-proffs med en växande gemenskap av sci-tech arbetsgivare inom en mängd olika sektorer från medicinteknik till cybersäkerhet och IT.

För att ta reda på hur det är att arbeta som STEM-proffs i denna tekniska hotspot, besökte vi Fidelity Investments Galway-kontor och pratade med Sharon Walsh och Emer Guinane för att höra vad de älskar med att arbeta i länet.

Transatlantisk återkomst

För Walsh, som innehar positionen som senior VP för teknik, började hennes karriär på Fidelity faktiskt i USA. Tre år efter att ha lämnat till USA på en enkelbiljett 1994 började Walsh arbeta på Fidelity i Boston, där hon hade många tekniska roller och även förvärvade en affärsexamen vid Northeastern University.

2013 bestämde sig Walsh – som vid det här laget hade bildat familj – för att återvända till Irland och tog en ledarposition på Fidelitys Galway-plats. ”Jag var väldigt lyckligt lottad att Fidelity hade en närvaro här, så jag gick med i den irländska organisationen och jag har haft flera ledande positioner hos Fidelity här.”

I sin nuvarande roll stödjer hon Fidelitys kapitalförvaltningsorganisation. Hennes arbetsuppgifter innebär att driva deras teknologiportfölj samtidigt som de kommunicerar framsteg som kan levereras. Men hur var det att återvända till Irland efter så många år?

”När jag kom tillbaka 2013 hade jag inte riktigt ett brett nätverk här”, säger hon. ”Jag var uppenbarligen tvungen att etablera mig inom den lokala organisationen, men för att göra det fick jag en möjlighet att gå med i en styrelse här i Galway som heter ITAG.”

Innovation Technology AtlanTec Gateway (ITAG) består av ledare från en rad små och medelstora företag, stora multinationella företag och nystartade företag som ”främjar betydelsen av teknik och teknikens arbete inom regionen”.

Till Dublin och tillbaka

För Guinane dök Fidelity först upp på hennes radar när hon gick på en karriärmässa medan hon gick på University of Galway (tidigare National University of Ireland eller NUIG) som masterstudent. Guinane hade tidigare avlagt en kandidatexamen där, med IT som ett av sina ämnen.

”Det slutade med att jag verkligen tyckte om IT som ämne och gjorde en masterexamen i mjukvarudesign och utveckling sedan i NUIG också”, säger hon. När hon råkade ut för Fidelity fick hon veta om företagets Leap-kandidatprogram och valde att anmäla sig. Hon förklarar att som en del av Leap-programmet kan kandidater välja en position i Dublin eller Galway. Guinane, en infödd Galway, bestämde sig för att hon ville prova något annat och valde Dublin.

”Jag tillbringade sex år i Dublin, njöt verkligen av tiden jag var där”, säger hon, ”men jag visste att jag ville flytta tillbaka och komma närmare familjen.”

Guinane, som nu innehar positionen som senior mjukvaruingenjör på företaget, anser sig vara lycklig att kunna återvända till Galway samtidigt som hon fortsätter att arbeta på Fidelity.

”Jag värdesätter att vara riktigt nära min familj och många av mina vänner bor här, så att kunna vara här men också få massor av erfarenhet i ett stort företag, som att du kan flytta runt i Fidelity och få massor av olika erfarenheter inom olika områden, säger hon. ”Jag tycker att det är fantastiskt att Fidelity erbjuder möjligheten att skräddarsy din karriär till de olika skeden av livet du befinner dig på.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.