Irländsk rapport visar balanserade siffror över arbetsmarknaden

Data visar att sektorn stabiliseras efter betydande tillväxt under Covid-19-pandemin.

Q1 IrishJobs-indexet har avslöjat att vakanserna inom IT-branschen har minskat med 8 procent, vilket indikerar en mer balanserad utsikt över arbetsmarknaden jämfört med den extrema tillväxten under och omedelbart efter pandemin.

Under det första kvartalet 2024 utgjorde tekniksektorn 5,5 procent av nya jobbannonser, vilket förblev marknadens största arbetsgivare.

Eftersom jobbtillgängligheten stabiliseras efter anställningsökningar efter pandemi, förväntas vakanserna också plana ut. Som det ser ut är minskningen av det totala antalet lediga jobb 3 procent från kvartal till kvartal och 28 procent från år till år.

Utbildningssektorn har registrerat den största ökningen av vakanser från kvartal till kvartal med 24 procent. Dessutom stod både teknik och vetenskap för en ökning med 11 respektive 6 procent av vakanser.

Jämfört med förra årets siffror ökar engagemanget för arbetssökande med 7 procent. Indexet antyder att detta kan resultera i en möjlighet för arbetsgivare att tillgodose kandidaternas behov, eftersom anställningsnivåerna går långsammare och fler människor söker arbete.

Enligt Sam Dooley, länsdirektör för IrishJobs moderbolag Stepstone Group Ireland, ger den senaste rapporten en avgörande titt på hälsan på Irlands arbetsmarknad.

”Mot denna bakgrund av fortsatt tillväxt antyder Q1-indexet en gynnsam utsikter på arbetsmarknaden inom ett brett spektrum av sektorer under de kommande månaderna, med den lägsta minskningen från kvartal till kvartal av lediga platser under de senaste sex kvartalen,” han sa.

Fjärrarbetsnivåerna fortsatte i den nedåtgående bana som observerats under de senaste två kvartalen, och föll med 10 procent under årets första tre månader.

Men även denna siffra kommer sannolikt att stabiliseras som svar på införandet av regeringens uppförandekod för arbetsgivare och anställdas rätt till flexibelt och distansarbete.

”I den här miljön är det avgörande att arbetsgivare fortsätter att utveckla sitt talangerbjudande för att möta de föränderliga behoven hos arbetssökande”, säger Dooley. ”Flexibla arbetsstrukturer fortsätter att vara ett av de högsta områdena som prioriteras av arbetssökande och bör övervägas inom anställningspaket för att säkerställa att arbetsgivare sticker ut i ett konkurrenskraftigt rekryteringslandskap.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.