Irländska arbetare som vill byta jobb möter kompetenshinder, säger LinkedIn

Enligt ny LinkedIn-undersökning överväger 73 procent av irländska arbetare att byta jobb 2024 och många söker jobb på företagets tid.

Arbetare i Irland sätter tilltro till marknaden när de funderar på att byta jobb, med pengar som den främsta drivkraften. LinkedIns undersökning av 1 000 arbetare över hela Irland i november och december 2023 visade att levnadskostnadskrisen och den dåliga balansen mellan arbete och privatliv driver många att agera.

Trots rädsla för levnadskostnader verkar vissa arbetare (36 procent) övertygade om att den irländska ekonomin kommer att förbättras i år. Nästan tre fjärdedelar (73 procent) överväger att byta jobb, medan nästan två tredjedelar (62 procent) sa att de var övertygade om att de skulle kunna hitta en ny position.

Men denna syn kan vara kopplad till missnöje med deras nuvarande karriärväg. På frågan varför de vill byta jobb sa 44pc att de vill ha en bättre lön; 32 pc vill ha en bättre balans mellan arbete och privatliv, och en av tio yrkesverksamma vill helt enkelt byta scen.

LinkedIn rapporterar att jobbsökningsaktiviteten på dess plattform har ökat. Vissa irländska proffs (36 st) erkände att de sökte jobb under sin arbetstid.

Sue Duke, LinkedIns landschef för Irland, sa att forskningen visade att irländska proffs ”tar kontroll över sina karriärer”.

Men Duke påpekade att arbetare inte borde vara självbelåtna eller för optimistiska om sina chanser att få ett jobb direkt. Forskningen fann också att många människor har svårt att matcha sina färdigheter med de jobb de ser utannonseras, vilket innebär att det inte är lätt att söka jobb. Nästan två tredjedelar (64 procent) sa att det var frustrerande att söka jobb, medan 27 procent sa att det var nedslående att inte höra tillbaka från rekryterare.

AI-revolutionen verkar driva på kompetenstrycket, i synnerhet. Vissa nyare jobb kräver större AI-kunskaper än vad arbetare besitter – och detta tryck kommer bara att växa. LinkedIn-data visar att kompetens för jobb har förändrats med 25 procent sedan 2015 och förväntas förändras med 65 procent globalt till 2030.

”Med fler människor som söker jobb kommer konkurrensen att bli tuff, och att sticka ut från mängden är nu viktigare än någonsin,” varnade Duke.

Som sagt, hon tror att den snabbt föränderliga marknaden kan ge utmärkta möjligheter för ambitiösa människor, förutsatt att de fortsätter att utveckla sina färdigheter.

”Det dyker upp många nya karriärmöjligheter och specialiserade färdigheter inom områden som cybersäkerhet och ingenjörskonst kommer fram som nyckelroller i efterfrågan i Irland. 2024 representerar också ett ögonblick för proffs att höja kompetensen eller vända sin karriär för att dra nytta av nya tillväxtområden.”