Öppna ett företag i ett köpcentrum eller på en gatunivå?: för- och nackdelar för egenföretagare

Efterfrågan på lokaler i köpcentrum ökar kanske på grund av de stora varumärkenas expansion och tillväxtprojekt. Enligt en rapport från fastighetskonsultföretaget CBRE har transaktioner i detta segment nått historiska siffror, de är 33 % högre fram till september i år än under samma period 2022.

Mode leder nyöppnandet av butiker i köpcentrum, som representerar 26 % av totalen, tätt följt av restauranger med 22 %. De sticker ut expansionsplaner i skönhets- och parfymbutiker, djuraffärer och sportbutiker.

Så här långt i år, Köpcentrum har upplevt positiva försäljningsnivåer som överstiger 2019 med 5 %. Dessutom återhämtar sig tillströmningen av allmänheten gradvis, särskilt kopplat till förbättringen av sektorer som fritid och restauranger.

Internationella återförsäljare har nått vanliga butiker i Spanien

Britterna ringer ”High street” för att hänvisa till huvud- eller handelsgatan i en stad eller stad. I kommersiella sammanhang är termen ”high street” förknippad med området där många butiker, butiker och detaljhandelsföretag finns. Dessa områden är ofta kända för sina hög tillströmning av människor och är ofta populära resmål för shopping och underhållning.

Rapporten lyfter fram att många Internationella återförsäljare tar över gatuhyrorDet vill säga att 55 % av nyöppningarna av kommersiella lokaler på huvudgatorna utförs av utländska eller multinationella företag.

Detta orsakar en begränsad tillgång på lokaler i de huvudsakliga kommersiella områdena i städerna vilket i sin tur förhindrar transaktioner. Fram till september i år minskade antalet överföringar med 29 % jämfört med samma period föregående år, som var mycket mer aktiv.

Köpcentrum: några fördelar för egenföretagare

  • Mångfald I Spanien finns det mer än 575 köpcentrum, enligt data från den spanska anslutningen av köpcentra och parker (AECC). Och detta antal förväntas fortsätta att växa. ”Under de kommande åren kommer vi att se en ny generation av köpcentrum dyka upp som trots sin storlek De kommer att vara närmare konsumentende kommer att stämma in på honom i hans sätt och vanor i livet och kommer att erbjuda honom produkter och tjänster mer anpassade för honom”, säger föreningen.
  • För AECC är en av de största fördelarna med köpcentrum deras förmåga att attrahera och behålla ett stort antal människor. Dessa platser erbjuder en attraktiv miljö för konsumenter, ”som kan gå och köpa en apparat och sluta köpa kläder eller njuta av en restaurang.” Därför företag som verkar i ett köpcentrum De är en del av en enda förbrukningskrets vilket generellt stärks av närvaron av mer erkända varumärken.
  • En kommersiell lokal i ett centrum tillåter egenföretagare öka synligheten av sin verksamhet eftersom han utnyttjar resten aktiviteter som äger rum där eller som egenföretagaren kan anordna såsom provningar, temafester, workshops med mera. – Generellt sett har inte en enskild handlare kapacitet att genomföra den här typen av evenemang, säger föreningen.
  • De gott om parkeringsplatser och tillgång till transport De gör det lätt att besöka, till skillnad från företagen som ligger i kvarteren och centrala gator i städerna, där parkeringen kan vara mer komplicerad och dyrare.

Köpcentrum: nackdelen med priset som kan nå upp till 15 000 euro

Angående hyrespriserna för en lokal ”Priset varierar beroende på dimensioner, typ av verksamhet ”vad de vill lägga och till och med läget inom samma centrum” påpekar de från köpcentret Islazul, som ligger i stadsdelen Madrid i Carabanchel.

Från Idealista fastighetsportal kan du hitta olika hyrespriser, t.ex. på en marknadsom är företag mer fokuserade på restaurering, räckvidd mellan 400 och 1 000 euro per månad; Å andra sidan, i gallerior priset stiger från 2 000 euro till 15 000 euro månadsvis i vissa fall.

En plats på gatunivå ger mer självständighet för egenföretagare

Å andra sidan, en plats belägen på trottoaren ”på gatunivå” ger egenföretagare självständighet över sin verksamhet. I denna mening, till skillnad från köpcentra, är dessa typer av företag inte skyldiga att fungera utan avbrott under 12 timmar om dagen, så Den egenföretagare ”har friheten att hantera sin tid.” och ta en traditionell lunchrast och slipper därmed behovet av att anställa mer personal än vad du har råd med”, sa fastighetsbolaget som specialiserat sig på uthyrning av lokaler, Localia.

För ett trottoarföretag, platsen är också mycket viktigeftersom det kan uppnå anmärkningsvärd synlighet och attrahera ett stort antal människor, särskilt under utomhusevenemang och aktiviteter på gatan.

”En annan betydande fördel för egenföretagare när de väljer en plats på gatan är den ekonomiska aspekten” påpekar de från fastighetsbyrån. Kostnaden per kvadratmeter för ett trottoarläge tenderar att vara mer överkomligt än den som är inbäddad i ett köpcentrum. ”De billigaste priserna börjar på 100 euro per månadberoende på stadsdel och område.”

Dessutom i denna typ av lokaler det finns möjlighet att köpa utrymmetett alternativ som inte är särskilt möjligt i köpcentrum och ”många företagare föredrar att köpa anläggningen som en investering för framtiden, för att hålla ditt företag uthyrt på obestämd tid” förklarar de från Localia.