RETA avslutade 2023 med 15 900 fler egenföretagare, även om antalet medlemmar bara ökade i sex CCAA

Spanien avslutade 2023 med cirka 15 900 fler egenföretagare anslutna till Special Regime for Self-Employed Workers (RETA). Detta indikerades av uppgifter som publicerades i onsdags av Social Security, som också visade en avmattning i skapandet av jobb under andra halvåret.

Närmare bestämt avslutades 2023 med 15 966 ​​fler RETA-medlemmar än 2022, en siffra ”som vi inte förväntade oss under årets första månader. Till skillnad från vad som har hänt med egenföretagare, Vi har gått från mindre till mer, med störst skapelse av egenföretagare under andra terminensa Lorenzo Amor, ordförande för National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA).

Allt, med hänsyn till att ”det finns också negativa punkter. Till exempel Nästan 13 000 egenföretagare har gått förlorade i handelnoch som också har minskat inom andra verksamhetssektorer som industri eller jordbruk, säger Lorenzo Amor.

När det gäller siffror för egenföretagare, Förra året skapades runt en halv miljon nya medlemmar i den allmänna socialförsäkringsordningen.även om trenden visade att det är ”ett år som har gått från mer till mindre”, sa ordföranden för ATA.

Dessutom ”vi ser att antalet arbetssökande ökar och det har vi skillnaden mellan verklig arbetslöshet och effektiv arbetslöshet, där vi ser att den verkliga arbetslösheten är praktiskt taget 3,5 miljoner människor. Men listan över arbetslösa som de gör känd för oss uppgår till 2,7 miljoner”, säger Lorenzo Amor.

ATA kräver ökad rättssäkerhet för att kunna fortsätta behålla anställningen 2024

Med tanke på dessa uppgifter påminde ATAs ordförande om att ”vi befinner oss i ett ögonblick av kylning av ekonomin.” I detta sammanhang, ”Takten i skapandet av jobb som vi förväntar oss för 2024 kommer logiskt nog inte att vara denna viktiga siffra som vi har haft under det senaste året”, tillade Lorenzo Amor.

Av denna anledning hävdade föreningen för egenföretagare ”rättssäkerhet och stöd för näringslivet – egenföretagare och företag – att behålla sysselsättningen. Det betyder att inte lägga hinder eller hinder, inte etablera nya skatter eller blåsa upp skattetrycket för egenföretagare och företag”, sa han.

För ATA:s ordförande har under det senaste året ”arbetskostnader, bidrag och skattekostnader ökat.” Men data från socialförsäkringen visade hur ”majoriteten av egenföretagare och företag har kunnat behålla sysselsättningen. Det enda sättet att fortsätta så här, till och med för att skapa nya jobb, är att ha ett klimat av stöd för företaget och egenföretagarna, och att inte straffa dem och smutskasta dem”, avslutade Lorenzo Amor i denna mening.

Antalet egenföretagare ökade bara i sex autonoma samhällen förra året

Ökningen av antalet egenföretagare anslutna till RETA år 2023 sker ”som en följd av, främst, av sex autonoma samhällens entreprenöriella drivkraft ”vilket skulle vara mycket större om det inte förstördes i 11 autonoma samhällen under det senaste året”, förklarade de från ATA.

Källa: National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA)

Så, lyfte fram den årliga ökningen av egenföretagare i båda skärgårdarna, i en procentandel på 2,1 % på Kanarieöarna och 2 % på Balearerna. Valencia och Andalusien (+1,4 %), Madrid (+1,2 %) och Katalonien (+0,5 %).

Källa: National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA)
Källa: National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA)

Efter sektorer, trots den totala tillväxten i anslutningen av egenföretagare, ”måste vi markera att mycket viktiga och traditionella sektorer i Spanien fortsätter att falla och förlorar egenföretagare”, påminde ATA. År 2023, egenföretagare har återigen tappat 1,8 % av sina medlemmar, vilket innebär 13 671 färre egenföretagare i sektorn. På andra sidan skalan finns konstnärlig verksamhet och informationsverksamhet som uppgår till 4,4 % och fastighetsverksamhet till 4,2 %.