Vad är "expeded onboarding" och hur kommer AI att påverka det?

Rob Porter från CoSo Cloud förklarar att målet med snabbare onboarding är att balansera hastighet och effektivitet. AI-verktyg som chatbots och analys kan vara till stor hjälp.

Virtuell onboarding är ett av många arv efter pandemin, och det kommer att fortsätta in i framtiden – särskilt som hybridarbete ser ut att bli en permanent fixtur. Men, som allt annat, kommer virtuell onboarding inte att förbli statisk; det kommer att förändras när tekniken som används för personal ombord förändras. Personalstyrkan och företagets behov kommer också att påverka hur virtuell onboarding görs.

Enligt e-learning-experten Rob Porter, ”I en värld där hybridarbetsmodeller är normen räcker det inte längre med traditionella onboardingprocesser. Företagsledare måste effektivisera sin introduktion för att minska förseningar och förbättra medarbetarnas integration, särskilt i virtuella miljöer.”

”Snabbad introduktion handlar om att göra processen smidigare och snabbare, se till att nyanställda blir produktiva teammedlemmar utan onödiga förseningar”

Porter har många års erfarenhet inom e-learning-området och är chef för marknads- och affärsutveckling på CoSo Cloud, ett företag som tillhandahåller tekniska tjänster till kunder som utbildar distribuerad arbetsstyrka. Utöver sitt arbete med CoSo Cloud har Porter rådgivet företag som Nvidia, Microsoft och Adobe om att bygga deras e-lärandeprogram.

Frasen han använder för att beskriva vad han menar med en strömlinjeformad virtuell onboardingprocess är ”expedited onboarding”.

”Snabbad onboarding innebär att snabbt och effektivt få in nya medarbetare i ett företag. Det handlar om att göra processen smidigare och snabbare, se till att nyanställda blir produktiva teammedlemmar utan onödiga förseningar.”

”Det här tillvägagångssättet syftar till att påskynda den vanliga tidslinjen för onboarding samtidigt som den ger kvalitetsorientering och utbildning. Snabb introduktion är till hjälp i situationer där en snabb integrering av nya talanger är avgörande, vilket gör det möjligt för organisationer att snabbt utnyttja sina kunskaper och bidrag. Målet är att balansera hastighet och effektivitet i ombordstigningsresan.”

Det innebär att virtuella metoder eller personliga metoder kan användas så länge de är effektiva och effektiva. En annan sak som är viktig att notera är att metoderna som används för att ta ombord personal bör vara vettiga. Ett hybridarbetande företag borde kanske inte beordra ny personal att komma in till ett kontor för onboarding om de inte kommer att vara på ett kontor på heltid efter att de till exempel blivit onboarded.

Bortom traditionella metoder

Porter räknar med att de nuvarande trenderna på marknaden indikerar att företag kommer att börja titta på ”mer personliga och flexibla tillvägagångssätt, som skräddarsyr introduktionsupplevelsen efter individuella behov”.

Därför måste all teknik som används som en del av introduktionsprocessen ha en viss tanke och avsikt bakom sig. ”Sammantaget verkar framtiden för virtuell onboarding kretsa kring en dynamisk och interaktiv process som går utöver traditionella metoder för att säkerställa smidigare, mer engagerande och effektiv integration för nya teammedlemmar”, säger Porter.

”Integrationen av adaptiva lärandeprogram, gamification och artificiell intelligens kommer sannolikt att spela en avgörande roll för att främja engagemang och ta itu med föränderliga preferenser för nya medarbetare.”

Speciellt AI kommer att driva övergången till snabbare onboarding. Enligt Porter kommer det att finnas ”en stark betoning” på att integrera AI-drivna verktyg som chatbots. ”Dessa tekniker kommer att effektivisera användarinteraktioner, leverera support i realtid och effektivt bearbeta betydande mängder data för att ge snabb hjälp.”

Programvara för dataanalys och maskininlärningsalgoritmer kommer också att spela en viktig roll för att bestämma effektiviteten hos introduktionsprogram för anställda.

”Sammantaget kommer antagandet av AI onboarding-tekniker sannolikt att sträcka sig över branscher där effektivitet, personalisering och datasäkerhet är av största vikt”

Företag kommer att kunna dra nytta av ”feedback i realtid och exakt finjustering av olika onboarding-aspekter”, tack vare dataanalys – vilket i sin tur gör det möjligt för HR-ledare att tillhandahålla personliga introduktionsupplevelser.

Inom en mer omedelbar framtid förutspår Porter att dessa AI-relaterade förändringar kommer att börja påverka IT- och mjukvaruutvecklingssektorerna först, innan de rinner ner till andra branscher som finans, bank och hälsovård. För hälsosektorn påpekar Porter att ”AI kan effektivisera introduktionen av medicinsk personal och supportpersonal, vilket säkerställer efterlevnad och personlig utbildning.”

”Sammantaget kommer antagandet av AI onboarding-tekniker sannolikt att sträcka sig över branscher där effektivitet, personalisering och datasäkerhet är av största vikt.”

Naturligtvis är AI inte den enda ingrediensen som är involverad i att skapa en kvalitetsintroduktionsupplevelse. Det finns även icke-tekniska faktorer att ta hänsyn till. Teknik kan – och bör – vara ett användbart verktyg för att hjälpa arbetsgivare när de anställer personal, men inte på ett gimmickigt sätt. Det bör läggas tonvikt på fortlöpande lärandeupplevelser såsom fortsatta möjligheter till kompetensutveckling, mentorprogram och feedback. De kommer att vara nyckeln till att behålla talang.