Hur den här landschefen startade sin teknikförsäljningskarriär i Dublin

Personios Maria Duni diskuterar sin passion för mångfald inom teknik och vikten av att ha ett tillväxttänk när man jobbar med teknikförsäljning.

”Teknik har varit en passion för mig så länge jag kan minnas”, säger Maria Duni. ”Jag tycker att det är fascinerande hur teknik spelar en stor roll för att förbättra alla aspekter av våra liv, och jag ville ha ett jobb där jag också kunde leda ansvaret!”

Under det senaste decenniet har Duni lett en framgångsrik karriär inom teknikförsäljning. Från att ha arbetat med företag som Dropbox, IBM och MongoDB har hon skaffat sig betydande erfarenhet och kunskap inom teknisk försäljning, vilket i slutändan leder till hennes nuvarande roll som landschef för Norden på HR-programvaruföretaget Personio.

Men alla måste börja någonstans, och för Duni var denna utgångspunkt Dublin.

”Som en av de europeiska teknikhubben kändes Dublin som den naturliga platsen att börja utforska en karriär inom teknik, vilket var över 10 år sedan nu”, säger hon. ”Jag har inte tittat tillbaka sedan dess.”

”De tre nyckelingredienserna för att utmärka sig i en karriär inom försäljning är drivkraft, ambition och en hunger efter framgång”

Vilka utbildnings- och arbetserfarenheter ledde dig till den roll du har nu?

Något som kan förvåna folk är att jag faktiskt tog min examen i Balkan- och sydöstra Europastudier, innan jag avslutade en masterexamen i internationell politik. Detta innebar att när jag började min första roll som säljutvecklingsrepresentant på IBM i Dublin började jag från noll. Men det här var inte dåligt! Att gå in i teknikförsäljningsyrket med ett rent blad tillät mig att spika grunderna och få en full förståelse för hur jag ska utmärka mig i min roll.

Jag har haft ett antal roller över branscher och sektorer under min karriär. Innan jag började på Personio arbetade jag på Dropbox där jag började som senior account executive och arbetade mig upp till att leda teamet för EMEA och Norden. Det var då jag gick med i det underbara Personio-teamet, för tre år sedan, där jag sedan dess har arbetat som landschef för Norden.

Vilka var de största överraskningarna eller utmaningarna du mötte på din karriärväg och hur hanterade du dem?

Något som jag känner särskilt passionerat för att förändra är hur mansdominerad teknikbranschen är. Det har varit ett personligt passionsprojekt för mig att försöka uppmuntra så många kvinnor som möjligt att överväga en karriär inom teknisk försäljning. Till exempel är jag medlem i en fantastisk organisation som heter Sales Women in Tech (SWIT).

Jag vet att mångfald fortfarande är ett problem för många branscher, inte bara teknik. Från att börja i min karriär till att sedan ansvara för att anställa personal har jag också upplevt hur svårt det är att hitta kvinnliga kandidater. Men på Personio prioriterar vi mångfald och inkludering i allt vi gör, inklusive våra rekryteringsprocesser, vilket är ytterligare en anledning till att jag är så stolt över där jag jobbar.

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Det här är en knepig fråga eftersom jag omöjligt kunde nämna alla inspirerande kvinnor som jag har träffat, eller som har hjälpt mig i min karriär hittills. Faktum är att jag förväntar mig att många av de kvinnor som jag tänker på har påverkat mig utan att ens inse det.

Men på Personio har jag turen att arbeta tillsammans med så många starka kvinnliga förebilder. Till exempel vår chief revenue officer Geraldine MacCarthy, som jag träffade första gången under vår tid tillsammans med försäljning på Dropbox.

”De människor som verkligen utmärker sig i sin karriär inom försäljning är de som tar på sig det individuella ansvaret att lära sig och växa”

Vad tycker du om med ditt jobb?

Jag känner mig oerhört lyckligt lottad att jag trivs med så många aspekter av mitt jobb. I min dagliga roll får jag arbeta med mycket komplicerade affärer, vilket gör att jag kan utveckla mina egna färdigheter som ledare och säljare. Det är så motiverande att vakna upp varje dag och veta att jag har ytterligare en möjlighet att fortsätta lära mig och utvecklas.

Bortsett från det måste jag säga att den bästa delen av mitt jobb är mitt team. Hur klyschigt det än låter så jobbar jag med en grupp begåvade och inspirerande individer, som är ivriga att ständigt lära sig och förbättra. Jag är övertygad om att du bara är lika framgångsrik som ditt team – utan dem skulle det inte vara möjligt att fortsätta det briljanta arbete vi redan gör i Norden.

Vilka aspekter av din personlighet känner du gör att du passar för det här jobbet?

För mig är de tre nyckelingredienserna för att briljera i en karriär inom försäljning drivkraft, ambition och en hunger efter framgång. Att arbeta med försäljning kan vara utmanande, och det är så viktigt att behålla ett tillväxttänk. Om en affär inte går som du vill kan du bestämma dig för att antingen uppehålla dig vid alla saker som gick fel eller så kan du lära dig av dina misstag. Motståndskraft och en drivkraft att lära av dina erfarenheter är vad som kommer att hjälpa dig att utmärka dig i framtiden. Av erfarenhet, ju mer framgångsrik du är och ju mer framsteg du gör – desto mer motiverad blir du!

Hur stöttade ditt nuvarande företag dig på din karriärväg?

Personio har fortsatt att växa snabbt sedan jag började. Som sådan är lärande och utveckling nyckeln för alla i verksamheten. Men jag känner mig så lyckligt lottad att arbeta för ett företag som inser och förstår de utmaningar som snabb tillväxt kan medföra och som är engagerad i vår framgång. Vi har till exempel chansen att arbeta med en affärscoach, en mängd läromedel och tillgång till onlineutbildning och utbildningsplattformar som Udemy.

Men de människor som verkligen utmärker sig i sin karriär inom försäljning, oavsett om det är på Personio eller någon annan organisation, är de som tar på sig det individuella ansvaret för att lära sig och växa, och använder det material som finns tillgängligt både internt och externt. Inom försäljning kan du aldrig sluta lära dig!

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom detta område, eller som precis har börjat med en?

Tre ord – bara gör det. När vi läser en arbetsbeskrivning är något många av oss har gjort oss skyldiga till att fokusera på alla färdigheter eller erfarenheter vi inte har. Detta gäller särskilt för kvinnor. Men om det är något du gillar ljudet av, ansök då – det finns färdigheter du kan lära dig och människor som kan lära dig. Var inte rädd och ifrågasätt inte dig själv, bara gör det.