Rust programmeringsspråk: En nybörjarguide

Clive Thompson skrev nyligen för MIT Technology Review och beskrev Rust som ”världens mest älskade programmeringsspråk”. Det växer verkligen i popularitet, och här är några råd för blivande elever.

Rust är ganska likt andra programmeringsspråk som C++, men eftersom det är nyare har det vissa attribut som C++ saknar. Rust är för systemprogrammering på låg nivå och det är användbart för utvecklare som är medvetna om minnessäkerhet och prestanda.

För nybörjare kan det vara ganska knepigt att lära sig, men det tar fortfarande bara ett par veckor om du redan har lite förtrogenhet med kodning – eller lite längre om du är helt nybörjare.

Om du inte har hört talas om Rust förrän nu så finns det en bra anledning till det. Det är inte lika välkänt som andra språk som Java och Python, och har därför inte så mycket läromedel eller artikeltum kopplat till sitt namn där ute. Men det finns en community för Rust-användare om man tittar.

gemenskap

Det bästa och mest uppenbara stället att leta efter den communityn är Rusts webbplats, som liksom andra programmeringsspråks webbplatser är mycket omfattande. Den innehåller allt från installationsinstruktioner till en ”lekplats” för den som känner för att experimentera.

Den har en egen YouTube-kanal och en guidebok som både kan nås via webbplatsen, eller så kan du läsa dess blogg och kolla in användningsfall om du föredrar det.

En ganska cool funktion som du kan titta på när du är mer erfaren, eller Rusty – förlåt, vi kommer inte att göra det igen – är dess kodbidragsgivare. ”Rust är verkligen en gemenskapsinsats, och vi välkomnar bidrag från hobbyister och produktionsanvändare, från nykomlingar och erfarna proffs”, säger webbplatsen.

Rust har verkligen en växande gemenskap av dedikerade användare, och den håller på att komma ikapp i popularitet med sådana som Java och Python. Clive Thompson skrev en trevlig inblick för MIT Technology Review om Rusts växande popularitet; han kallade det ”världens mest älskade programmeringsspråk”.

Används

Som vi nämnde är den stora fördelen med Rust dess minnessäkerhet. En annan är att den kan användas på olika plattformar så den är ganska mångsidig. Den kan användas för webbutveckling, systemprogrammering och till och med datavetenskapliga uppgifter. För den senare har den några ramverk och bibliotek som möjliggör dataanalys.

Verktyg och annat

Vi vill inte bombardera dig med för många namn, men den här informationen kan hjälpa dig. Det här är några bibliotek och ramverk som du kan använda med Rust.

Diesel är ett objektrelationsmappningsbibliotek för interaktion med databaser i Rust. Actix, Rocket och Tokio är mycket bra ramverk för att bygga applikationer, medan Serde är ett bra ramverk för datavetare som gör datarelaterade uppgifter med hjälp av Rust.

Förslag på inlärningsvägar

Rusts egen community och hemsida är som sagt en mycket bra utgångspunkt för att lära sig ta tag i det. Men du kan också göra onlinekurser på olika edtech-plattformar. Det finns inte lika många kurser där ute på Rust som det finns på t.ex. Java eller Python, men Udemy har ett bra utbud och freeCodeCamp.org har en inlärningsväg för nybörjare här.

Om du vill ha något riktigt detaljerat att sätta tänderna i kan den här onlineboken från MIT vara till nytta.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.