Så tar du kontroll över jobbjakten: LinkedIns tips för arbetssökande

LinkedIn introducerar funktioner riktade till personer som vill hitta nya karriärmöjligheter 2024, inklusive kurser och personliga rekommendationer.

Förra veckan tittade vi på LinkedIn-data som visade att många irländska arbetare är på jakt efter en ny karriär, med några till och med jobbsökande under sina arbetsdagar.

Eftersom 73 procent av irländska arbetare överväger ett jobbbyte, lanserar LinkedIn några nya funktioner, som det säger kommer att göra det möjligt för arbetare att ta kontroll över sin karriär och förbereda sig för framgång när de söker nya jobb.

Först och främst introducerar plattformen en funktion där användare rekommenderas olika nya möjligheter baserat på deras preferenser och den information de delar. De kommer att få personliga rekommendationer för jobb inom en mängd olika branscher, specialiteter och företag, såsom distansjobb eller jobb vid nystartade företag. Varje rekommendation kommer att innehålla information om hur jobbet matchar en användare.

LinkedIn har också låst upp några av sina kurser för jobbsökare fram till 1 juli i år. Några av utbildningsvägarna som erbjuds inkluderar: En karriärstrategs guide för att få ett jobb, recessionssäkra karriärstrategier och navigera din karriär genom omstrukturering, uppsägningar och uppsägningar.

För arbetssökande med ett Premium-betalt konto har LinkedIn rullat ut några funktioner som gör det möjligt för dem att signalera sitt intresse direkt till potentiella arbetsgivare. De kan använda Top Choice-funktionen för att indikera för en rekryterare att de är intresserade av en roll och öka sannolikheten att de hör av sig från hyresgäster. Premiumkontoinnehavare kan också finslipa sin sökning och spara tid genom att begränsa People Search för att se de som aktivt anställer i eller utanför deras nätverk. De kan också filtrera sin jobbsökning för att se roller där de skulle vara en toppsökande.

Dessa nya funktioner verkar ganska blygsamma och underväldigande i sig, men tillsammans med LinkedIns senaste ansträngningar för att förbättra plattformen med AI-funktioner, kan jobbjägare märka skillnad i hur mycket lättare det är att hitta rätt roll.

LinkedIn meddelade först att det rullar ut generativa AI-verktyg för arbetssökande i mars förra året. Dessa nya funktioner inkluderade personliga profilskrivrekommendationer och gratis AI-färdighetskurser.

Du behöver inte ha ett Premium-konto för att dra nytta av många av dessa nya funktioner heller. Som Sue Duke, Irlands landschef för LinkedIn sa, ”Om du i slutändan investerar i att bygga din profil, framhäver hur dina kunskaper är relevanta för jobbet du vill ha och håller dig uppdaterad om branschtrender kommer du att förbättra dina chanser att hitta rätt möjlighet.”

Hon sa också att ny teknik kommer att medföra nya karriärmöjligheter för sökande med rätt kompetens. De 10 snabbast växande jobben i Irland för 2024 inkluderar cybersäkerhetsanalytiker, säkerhetsingenjör, platstillförlitlighetsingenjör, anti-penningtvättsanalytiker, teknisk programchef och fältserviceingenjör. De fyra främsta jobben var alla icke-IT; de var kontorepresentant, skattemedarbetare, kundvårds- och försäljningsutvecklingsrepresentant.