Topptips för att avancera din karriär inom biovetenskap

Hays Chris Smith undersöker den föränderliga biovetenskapssektorn och delar med sig av sina experttips för dem som vill utveckla sin karriär i branschen.

Arbetsmarknaden inom life science har fortsatt att växa stadigt under de senaste åren, och förblivit i stort sett opåverkad av de nedskärningar som ägt rum inom tekniksektorn.

Faktum är att den senaste kvartalsvisa jobbövervakaren från Morgan McKinley, som släpptes förra månaden, visade att life science-sektorn i Irland upplevde en ökning med 24 procent i efterfrågan på anställning under det senaste kvartalet.

För att få en större inblick i life science-landskapet och mer specifikt de jobb och färdigheter som efterfrågas mest, pratade SiliconRepublic.com med Hays Chris Smith, som är ansvarig för att leda Hays UK och Irlands rekrytering till life science-industrin.

”Det största rekryteringsområdet är FoU, så vetenskapliga laboratoriefokuserade positioner”, sa han. ”Inom områdena med hög efterfrågan är uppenbarligen seniora huvudforskare som har avancerad terapeutisk förståelse fortfarande i ganska hög efterfrågan, men också tekniska operationspersonal som har en kommersiell och produktionsvinkel.”

Behoven hos biovetenskaps- och läkemedelsföretag har blivit tydliga genom några av de stora jobbannonserna som har hänt under det senaste året. I slutet av 2022 tillkännagav läkemedelsjätten Pfizer en stor investering i sin Dublin-anläggning med planer på att skapa hundratals roller.

2023 tillkännagav professionella tjänsteföretag Cognizant planer på att expandera sin verksamhet i Irland med ett uppsving främst inriktat på dess life science-division, medan japanska företaget Astellas Pharma signalerade planer på att bygga en ny toppmodern anläggning i Tralee, Co Kerry .

Smith tillade att forskare som förstår hur man kommersialiserar och personer som är involverade i processutveckling också har varit i hög efterfrågan.

Råd till kandidater inom biovetenskap

Så när det gäller att avancera din karriär inom life science-branschen, vad kan arbetssökande göra? Smith sa att tillsammans med de vanliga positiva tillgångarna som att visa progression inom tidigare roller, letar arbetsgivare efter personer som har en avrundad kompetens.

”(Arbetsgivare vill ha kandidater) som kan förstå de kommersiella aspekterna bakom vetenskapen, som kan arbeta i projektteam med flera intressenter och hantera den typen av matrismiljö”, sa han.

”Jag tror att det är väldigt viktigt att förstå skillnaden mellan den akademiska vetenskapliga sidan och vad den betyder kommersiellt för företag och att kunna presentera den sortens kompetens du har på ett sätt som kommer att vara fördelaktigt ur ett kommersiellt perspektiv.”

Smith tillade att arbetssökande bör hålla sig till de områden som de brinner för och rikta sina ansträngningar mot organisationer som arbetar inom dessa passioner. Detta är också hur du säkerställer att du sticker ut från andra kandidater och kommer att vara mer effektiv än att kasta CV:n mot den ökända väggen och se vad som fastnar.

”Om du följer vad din verkliga passion är och vad ditt intresse är, då kommer det att komma över till arbetsgivarna.”