Tre spanska entreprenörer, framhävda av "Financial Times" för att skapa en plattform för renoverade mobiltelefoner

Även om de inte är en majoritet så finns det fler och fler användare väljer renoverade mobiltelefoner. Dess lägre pris kan tyckas vara dess största fördel, men den cirkulära ekonomin runt marknaden för dessa enheter har en mycket positiv inverkan på miljön. OCH Det är precis vad Aliqindoi är dedikerad till, ett företag som grundades för lite över ett år sedan av Félix Martín Aguilar tillsammans med två partners, Juan Antonio García och David Lanzas Aguila. A börja som har nått sin lönsamhetströskel, med en omsättning på 500 000 euro på 18 månader, och det var bara som heter som en av företagen i cirkulär ekonomi mest lovande i Europa för de prestigefyllda Ekonomiska tider.

Och hur har de uppnått det? Aliqindoi har tagit fram en mjukvara, en plattform som erbjuder funktioner som att utföra en fjärrbedömning av telefonen, utföra ett 100 % tillförlitligt test av enhetens tillstånd och dess funktionalitet, till exempel batteriets skick och att det inte finns några skadade komponenter, vilket ger fullständig säkerhet om att det köpta är i bra användning.

En tidigare internationell erfarenhet fick Félix Martín Aguilar att dra slutsatsen ”att Många fler telefoner behövde renoveras i hela Europa, där människor inte ger sin enhet en andra chans.” Eftersom majoriteten av de renoverade terminalerna som säljs kommer från andra länder. ”Så till slut, Med avsikten att bli grönare importerar vi till slut mer elektronikavfall än vi faktiskt har genererat. ”Vi var tvungna att ändra den här cykeln och vi frågade oss själva varför…”, mindes Aliqindois medgrundare till denna tidning. ”Vi började fundera på en plattform som skulle lösa alla dessa barriärer och som i hög grad skulle uppmuntra möjligheten att dessa telefoner får ett andra liv.

Aliqindoi, som precis lanserades på marknaden, hade redan stöd från en stor europeisk teleoperatör

Enligt denna entreprenör är de främsta hindren för att uppnå detta medvetenhet och försäljningspriset, ”ja Hittills har återköpet gjorts av mobiloperatörerna själva, med ”ta med din gamla mobiltelefon så ger vi dig en ny modell”, eller platser där detta återköp har många aktörer i värdekedjan bakom sig, vilket gör det erbjudna priset nödvändigtvis lågt. Dessutom finns det osäkerhet i att det inte är känt i vilket tillstånd den telefonen kommer att anlända; Därför är pengarna som erbjuds i slutändan knappa, och kunden föredrar att lämna dem i en byrålåda och glömma det.”

Félix Martín Aguilar, medgrundare av Aliqindoi.

Och det var så denna start kom till, Ursprungligen designad för att konkurrera med Wallapop, ”Jo, det var en plattform där slutanvändaren kopplade upp sig och kunde sälja eller köpa telefoner direkt. ”Redan våren 2022 berättade en av Europas ledande mobiloperatörer att de älskade vår programvara och varför lade vi inte in det i alla deras kanaler och i alla deras butiker och hjälpte dem att påskynda hela frågan om den cirkulära ekonomin”, mindes Félix Martín Aguilar. ”OCH Vi ändrade vår verksamhet för att positionera den mer och göra den till en B2B-modell, så att våra kunder nu är telekom, de stora detaljhandelskedjorna. detaljhandeln, de marknadsplatser mest känd… På så sätt att det är de som har den direkta relationen med konsumenten, och vi blir plattformen som stödjer alla dessa modeller. Vi har blivit så att säga ERP, systemet som ansvarar för att assistera alla modeller som deltar i den cirkulära ekonomin.”

Allt småföretag behöver göra är att sälja, och Aliqindoi tar hand om produktens kvalitet

Sedan en tid tillbaka det har blivit på modet hyra av mobila terminaler, både för företag och privatpersoner. ”Och det lilla företaget, butiken som säljer elektronik, bestämmer sig för att sätta på produkten hyra eller in leasing prenumeration. Telefonen som du kommer att ge till köparen är fortfarande deras, så de behöver kontroll- och hanteringsprogramvara för den tillgången”, förklarade Aliqindois VD. Vilket löses med den här plattformen, där de har moduler som gör att du kan beräkna priset att erbjuda.

”Och när den telefonen kommer tillbaka måste du göra omvänd logistik: plocka upp den, inspektera den, renovera den… Med en hel rad agenter, som är de som kommer att lämna tillbaka telefonen i den cirkulära ekonomin. Vi hanterar hela den här processen och dessutom har vi inom plattformen aktörerna som ska köpa de här telefonerna när de kommer tillbaka.”

Så, det lilla företaget, allt du behöver göra är att säljar, och inte oroa dig för att produkten ska returneras. ”Vi ger dig till och med modeller för att kunna sälja renoverade sådana: fram till idag sålde du bara nya telefoner, och från och med nu, om du vill, kan du öka ditt erbjudande genom att sälja renoverade terminaler”, argumenterade Félix Martín Aguilar.

Verksamheten har kunnat generera egna resurser för att inte behöva ge upp en andel till investerare

Starten på detta framgångsrika affärsäventyr har finansierats ”i princip med pengar från min ficka. Och precis innan vi lanserar plattformen tar vi ut en runda på nästan 500 000 euro av fyra affärsänglar. Detta gav oss den första pushen att möta det första året, som var 2023, med lätthet och lugn. ”Det har gjort det möjligt för oss att växa och överleva.”

Medgrundaren av Aliqindoi är nöjd med att ha kunnat generera egna resurser i hög hastighet och ha nått break-even på kort tid, ”och i en miljö där det krävs en högre investeringsnivå innan skalning. Detta har gett oss tillgång till 120 000 euro i traditionell bankfinansiering, det mest ekonomiska finansieringsalternativet och inte utspädande, det vill säga, utan att ge upp en andel till investerare, men svårt att komma åt.”

Allt detta har varit möjligt tack vare dess cash management policy med ett tydligt geografiskt, segment och produktfokus. ”Vi har uppnått det första målet: att visa att vi har en hållbar produkt och skalbarhet, samtidigt som vi bibehåller lönsamheten.” Specifikt har Aliqindoi redan lyckats stödja nästan tusen fysiska butiker i Spanien, två stora företag inom telekommunikationssektorn, flera marknadsplatser välkända, många kanaler av e-handel och masskonsumtionskedjor och detaljhandeln.

”Vi måste fortsätta att tro och satsa på högväxande företag med hyperskalbara modeller. Ja verkligen, en gång etablerat och visat att det finns en hållbar och hållbar modell bakom det”, fortsatte Félix Martín Aguilar. Hans börja har visat ”att det fanns ett behov, som vi har kunnat hitta en lösning på”, fortsatte han innan han skröt om laget, ”som gör det väldigt bra.”

Det beräknas att antalet företag som använder cirkulära modeller kommer att tredubblas till 2030

Idén kan utan problem utvidgas till andra produkter. ”Ansök till marknaden för elbilar, cyklar, skotrar… Zara själv köper tillbaka kläder och säljer begagnade kläder vidare”, sa denne entreprenören som indikerar att Det beräknas att antalet företag som använder cirkulära modeller kommer att tredubblas till 2030. ”Våra system stödjer processer som skulle vara giltiga för vilken produkt som helst, eftersom vi har mycket kraftfull mjukvara, som stöder stor sofistikering när det kommer till elektronisk testning av vilken komponent som helst.”

han nästa steg är börja är ”förbättra användbarheten och innovativ teknisk integration. Gör allt mycket enklare och mer intuitivt.” Och nästa, börja arbeta med stora operatörer. ”Anledningen är att de i slutändan betalar mer för den här typen av system och behöver specifika integrationer och saker. Därifrån säkerställer vi att alla kan använda det och vi gör det mer modulärt.”

Det tredje steget är internationell expansion. EU satsar mycket på cirkulär ekonomi, vilket är fallet i USA, Japan eller tillväxtmarknader, där man ser behovet av att gå in i cirkulära modeller, att återanvända tillgångar”, avslutade Félix Martín Aguilar. Inte utan att först förtydliga för denna tidning ursprunget till ditt företagsnamn: ”Det är ett mycket välkänt uttryck i Málaga, i Cádiz och i allmänhet på Spaniens södra kust, och betyder ”Var medveten om” ”Var medveten om varje händelse”: ”Be aliquindoi”. Ursprunget kommer från det engelska uttrycket ”titta och gör det”, från det att fartygen anlände i hamn och de lokala arbetarna fick förklarat hur de skulle gå tillväga med exempel. Uttrycket var förvrängt, och därav frasen.”