UPA överväger att stämma mejeriindustrin för att främja "konstgjord sänkning av priserna"

Det har mjölkbönder rapporterat De har tagit betalt för mjölk under det europeiska genomsnittet i mer än 15 åren situation som har orsakat nedläggningen av tusentals gårdar som drivs av egenföretagare under de senaste åren och som har förhindrat ”ökning av produktionen och modernisering av gårdar, vilket gör dem mer konkurrenskraftiga”, enligt vad som uttalades av Union of Small Farmers och Ranchers (UPA). .

Dessa uttalanden har gjorts efter att Federation of Dairy Industries (FENIL) för några dagar sedan försäkrade, att den spanska mejerisektorn inte kan vara konkurrenskraftig genom att betala ett rimligt pris till bönderna. Enligt vad UPA bedömde är det ”en förolämpning mot spanska ranchägare”, och De bedömer om detta är ett krav på en ”konstgjord sänkning av priserna.” ”Det kan betraktas som en konkurrensbegränsande praxis som kan rapporteras till CNMC.”

Som ett exempel på den komplicerade situation som tusentals egenföretagare upplever på grund av de låga priser de får för sin mjölk, har UPA fördömt fallet med ön Mallorca, där en av de största mjölkfabrikerna i regionen har meddelat att man kommer att sluta samla in 3,5 miljoner literuppger att han inte kan sälja den.

Men ”dess marknadsandel är 5% av den totala mjölk som konsumeras på öarna. Situationen leder till att mallorcanska ranchägare går i ruiner”, bedömde de från UPA. Inför denna situation, jordbruksorganisationer De kräver ”ansvar och engagemang” från detta företag, såväl som åtgärder från förvaltningarna ”för att undvika nedläggningen av boskapsgårdar som garanterar Balearernas livsmedelssuveränitet, såväl som diversifieringen av dess ekonomi.”

Bönder studerar att vidta rättsliga åtgärder mot Federation of Dairy Industries

De spanska böndernas indignation har uppstått efter uttalanden från National Federation of Dairy Industries (FENIL), där de försäkrade att företagen i deras sektor inte är konkurrenskraftiga eftersom, för första gången på mer än 15 år, egenföretagare De är får priser över det europeiska genomsnittet.

Enligt Román Santalla är dessa uttalanden ”falska och oansvariga. Vi har laddat under det europeiska och globala genomsnittet i mer än 15 år, bli det land där priserna var lägst”han förklarade.

Således är versionen av ranchägarna att de i Europa har laddat mellan fem och tio öre mer för varje liter mjölk de senaste årenen situation som ”har lett till nedläggning av tusentals företag och har gjort det möjligt för europeiska djuruppfödare att öka produktionen, modernisera gårdar och även fabriker, göra dem mer konkurrenskraftigai Spanien valde industrin en strategi för att sälja mjölk låg kostnad till stor distribution.

Enligt Román Santalla säger FENIL att de har konkurrensproblem när vi haft priser något över det europeiska genomsnittet i några månader, medan priset vi har haft under de senaste 15 åren har orsakat en ständig belastning på sektorn.”

Enligt UPA:s boskapssekreterares åsikt lyder FENIL sina associerade industrier och försöker sänka priserna på mjölk vid källan, något som vi inte kommer att samtycka till”. Av denna anledning skulle UPA till och med studera rapporteringen av dessa uttalanden till CNMC, och ta det som en uppmaning till ett konstgjort prisfall.

Slutligen krävde mjölkbönderna ”efterlevnad av lagen om livsmedelskedjan, betalning av ett rimligt pris till jordbrukare, ett engagemang för den inhemska marknaden, en uppskattning av mjölkens kvalitet och ursprung så att hela kedjan kan skapa värde”, avslutade de.

Försvinnandet av mjölkgårdar skulle kunna multiplicera priset på mjölk på medellång sikt, enligt UPA

Det progressiva försvinnandet av mjölkgårdar är ett faktum som man redan varnat för de senaste åren. Ett bevis på detta är uppgifterna från ministeriet för jordbruk, fiske och livsmedel, som visar förlusten av 25 000 mejerihuvuden mellan maj förra året och maj 2023.

– Just nu befinner vi oss i en situation där produktionskostnaderna är mycket rimliga och i många fall täcks de inte ens. Det har varit ett år av extraordinär torka, så spannmål, foder och halm är skyhöga. Dessutom har våra servicekostnader också skjutit i höjden, och Vi tror inte att de någonsin kommer att gå ner igen.”Román Santalla, boskapssekreterare för Union of Small Farmers and Ranchers (UPA), sa till denna tidning.

Förutom, Den spanska mejerisektorn har ingen stark internationell närvaro, så landet är traditionellt en importör av mejeriprodukter som ost. I den här situationen, Att tusentals egenföretagare upphör med sin verksamhet kan orsakaEnligt Román Santalla, en ökning av mjölkpriserna på medellång sikt liknande det som har hänt i andra produkter.

”Eftersom det nu finns gott om mjölk i andra EU-länder verkar det nu som att allt är bra. Men om en verklig brist uppstår på den spanska hemmamarknaden, priserna som ska betalas för import kommer att bli mycket högre”, förklarade UPA:s boskapssekreterare.

Allt i en tid då många egenföretagare boskapsuppfödare håller fast vid sina företag.”eftersom de är över 60 år och väntar på pensionsåldern. I många fall, De måste överleva genom att sälja boskapshuvuden”förklarade Román Santalla. Men ”medelålders ranchägare kommer inte att hålla i yrket, eftersom det inte finns någon vinst och det är väldigt komplicerat. Det kräver uppmärksamhet 365 dagar om året och korna måste mjölkas två eller tre gånger om dagen”, förklarade han.