Varför är anställningsprocessen så lång?

Bedömningar, flera intervjuer och bakgrundskontroller… Det verkar som att många kandidater får sin egen rygg genom att ”spöka” arbetsgivare som är långsamma med att svara.

Det finns ingen redogörelse för svågerpolitik och vänskap, men generellt sett är de dagar borta då du skulle bli anställd på plats.

De flesta arbetsgivare, oavsett bransch, tar ett tag på att bedöma sökande och låta dem veta om de är framgångsrika eller inte. Detta kan vara mycket frustrerande när du är arbetssökande; ingen vill vänta flera veckor på att höra om en ansökan. Det är ännu värre på något sätt om en kandidat klarar sig genom några etapper bara för att bli avvisad vid det sista hindret.

Men det är bara så arbetsmarknaden är för tillfället. Utan tvekan är det lika frustrerande för chefer att behöva kämpa sig igenom byråkrati bara för att anställa nya talanger – särskilt när det är en bristvara.

Vad gör arbetsgivarna medan jag väntar?

Den moderna anställningsprocessen tenderar att vara lång av flera skäl. För det första innefattar de flesta processer flera steg – antingen intervjuer eller bedömningar. Dessa tar tid att organisera, utvärdera och överväga.

En annan anledning till att det tar så lång tid att anställa personal är att arbetsgivare vill göra bakgrundskontroller, som att kontakta referenser. Detta tenderar att vara ett sätt för arbetsgivare att undvika att oavsiktligt anställa någon som har ljugit om deras erfarenhet eller kompetens. Det är ungefär som en försäkringsmekanism eftersom det tar tid att göra men ofta slutar med att vara värt det för arbetsgivare som värdesätter kvalitetsanställningar.

Förutom kontroller av kandidaterna måste arbetsgivarna se till att allt är juridiskt sunt på deras sida. Om, till exempel, ett företag anställer i en annan jurisdiktion, måste de se till att dess löne- och skatteprocesser är helt förenliga med lokala lagar.

Medan det finns organisationer som erbjuder tjänster för andra företag som vill anställa i andra jurisdiktioner, har företag som redan letar utomlands för att anställa talanger ofta inte råd att lägga ut anställning på entreprenad. Därför måste de lägga sina egna interna resurser – ofta bestående av underbemannade HR-avdelningar – för att fylla i checklistor för efterlevnad av rekrytering. Det brukar vara ett problem för främst mindre företag. Stora företag har också sina skäl för långa rekryteringsprocesser. Det vanligaste problemet? Alltför många avdelningar har att säga till om vem som anställs och hur de anställs, vilket gör rekryteringen mycket mer komplicerad än den behöver vara.

Vänder borden?

Folk gillar inte långa anställningsprocesser eftersom folk inte gillar att vänta – det är ganska självförklarande. Enligt forskning gjord av Indeed UK överger många arbetssökande sina jobbansökningar eftersom de är så trötta på att vänta på att höra från rekryterare.

Storbritannien slog sig faktiskt ihop med Censuswide för att undersöka 1 506 arbetssökande om att ”spöka” arbetsgivare – det vill säga lämna potentiella chefer utan svar om de tar för lång tid att svara. En betydande majoritet (86 procent) av arbetssökande i Storbritannien har inte dykt upp på en anställningsintervju utan förvarning. Övningen var vanligare bland Gen Z och millennials, med mer än tre fjärdedelar (79 st) som hade spökat under det senaste året.

Man kan tänka sig den här typen av beteende som barnsligt – frasen ”ghosting” kommer till och med från dejtingvärlden, som inte är en värld som någonsin borde blandas med professionalism. Men det är också sant att det är stressigt att vänta på att få höra från jobb och att kandidater har rätt att lämna rekryteringsprocessen om de känner att deras tid slösas bort. Om bruket av spökbilder är så utbrett överallt som det verkar vara i Storbritannien, kan det mycket väl tvinga arbetsgivare att omvärdera hur de rekryterar. Om de inte gör det kan talangbrist förfölja dem.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.