Varför den här kandidaten valde Irland för en karriär inom mjukvaruteknik

Associerad mjukvaruingenjör Wanqi Chen diskuterar sin erfarenhet av Liberty IT:s forskarutbildning och varför interpersonell kompetens är avgörande för hennes roll.

Wanqi Chen blev först medveten om karriärmöjligheterna inom tekniken under en sex månader lång praktik i HR-sektorn, medan hon avslutade en administrationsexamen vid Yangtze Normal University i Kina.

”Som en del av den här rollen anställde jag människor till tekniska roller och detta gav mig en förståelse för möjligheterna som finns i denna blomstrande industri.”

Detta inspirerade Chen att lära sig programmering innan hon avslutade sin examen och denna utforskning ledde henne till att arbeta som frontend-utvecklare, vilket hon säger befäste hennes intresse för IT. Chen tog vidare en magisterexamen i informationssystemhantering från University of Galway.

Men varför välja Irland? Och varför Galway? Chen förklarar att styrkan i landets IT-industri stod ut för henne, liksom den investering som den irländska regeringen satte i västra Irland. ”Det här gav mig förtroende att det skulle finnas många roller tillgängliga där i framtiden.”

Chen drogs till ett forskarutbildningsprogram vid Liberty IT, på grund av en ”blandning av lärande som fokuserade på tekniska och affärsmässiga element”.

”Jag såg att Liberty ville hjälpa till att utveckla oss till mjukvaruingenjörer – vilket jag kände igen som annorlunda än en mjukvaruutvecklare. Det betyder att fokus ligger mer på att tillhandahålla lösningar och använda designtänkande tekniker, och jag tycker om dessa olika utmaningar.”

Hon började programmet i september i år, som består av 12 veckors utbildning innan hon integreras i en ingenjörsgrupp. Här berättar hon om sin erfarenhet av programmet som biträdande mjukvaruingenjör.

”Din teknikresa börjar med att tro på din potential”

Kan du beskriva en typisk dag i din roll? Vilka är dina favoritdelar av det arbete du gör så här långt?

Hittills har det varit varierande! Jag har deltagit i ett omfattande orienteringsprogram som gav mig en djupare förståelse för vårt företag och verksamheten. Vi hade till och med en teambuilding-dag på The Jungle NI, där vi deltog i massor av roliga utomhusaktiviteter och lärde känna varandra lite bättre genom samarbete.

Genom hela programmet kommer vi att få chansen att utforska olika områden och teknologier inom Liberty IT. Jag kommer att arbeta direkt tillsammans med andra utexaminerade mjukvaruingenjörer och vi kommer att kunna luta oss mot varandra för support medan vi bygger digitala lösningar för vårt moderbolag, Liberty Mutual Insurance.

Alla vi akademiker kommer att arbeta genom ett riktigt projekt i vårt utbildningsfönster – jag tycker att det här är coolt. Jag gillar kodning och det här praktiska lärandet ger oss verkligen en inblick i hur det verkligen är att arbeta på Liberty IT och självförtroende när jag går med i mitt team.

Jag bor faktiskt i Galway och träningsprogrammet äger rum i Belfast. Jag älskar det faktum att Liberty inkluderar mig helt och hållet i denna personliga utbildning och tillhandahåller boende i hela 12 veckor! Jag kan utforska en ny stad som jag aldrig har varit i förut, vilket är något jag älskar att göra.

Förändrades ditt ansvar och din arbetsbelastning allteftersom programmet fortskred?

Jag har haft flera betydelsefulla erfarenheter som formar min förståelse för min roll och företaget. Tidigt träffade vi Liberty IT:s ledningsgrupp. Deras insikter var ovärderliga, eftersom de inte bara grävde ner sig i den övergripande kulturen utan också gav en nyanserad bild av företagets strategiska mål. Detta har försett mig med en grundläggande förståelse för vårt syfte som företag.

Dessutom har jag deltagit i en rad avdelningsövergripande workshops och introduktionssessioner, var och en med sina egna fokusområden som högpresterande teknik (HPE), agila metoder och produkttänkande. Dessa workshops har inte bara varit informativa, utan de har varit tankeväckande – och erbjöd en ny lins för mig att se min roll som framtida mjukvaruingenjör. HPE-workshopen lade till exempel grunden för att förstå hur kontinuerliga förbättringar och validerande mätvärden kan hjälpa till att förbättra vår ingenjörspraxis.

Exponeringen för olika avdelningar och chansen att chatta med seniora medarbetare och ledare har vidgat mitt perspektiv och förståelse för de olika aspekterna av att vara mjukvaruingenjör på Liberty IT.

Vilka färdigheter har du utvecklat sedan du deltog i detta företags program?

Utöver de praktiska och tekniska färdigheter som jag bygger i verkstäderna, har Liberty IT visat intresse för vår personliga och professionella utveckling. Detta var verkligen uppenbart under en DiSC-bedömningssession vi deltog i. Denna session var inte bara en vanlig personlighetsbedömning utan en upplysande upplevelse, där jag arbetade med andra akademiker för att förstå alla våra personligheter och arbetsstilar. Det erbjöd handlingskraftiga insikter om mina egna egenskaper och kommunikationsstil, vilket i sin tur hjälpte till att skapa idéer om hur jag kan förbättra teamarbetet och främja bättre arbetsrelationer.

Efter DiSC-bedömningen var jag utrustad med en god förståelse för min stil och hur den passar – eller ibland kontrasterar – med andras stilar. Denna typ av självkännedom är ovärderlig i en samarbetsmiljö. Till exempel, baserat på min DiSC-profil, har jag redan börjat använda olika kommunikationstekniker när jag interagerar med teammedlemmar som har olika stilar, vilket möjliggör mer effektivt samarbete.

Även om det kan vara frestande att tro att vi som mjukvaruingenjörer enbart fokuserar på att skriva kod, betonar Liberty att interpersonella färdigheter är lika avgörande för utveckling. Jag träffar teammedlemmar hela dagen, men vi har också tid för sociala träffar också. För mig är det viktigt att lära känna varandra, det är värdefullt att ha en bra kontakt med andra på programmet.

I grund och botten har Liberty IT:s syn på utveckling tillåtit mig att växa som individ och förbereder mig för dynamiken på en mångsidig arbetsplats.

Vilka har varit de mest utmanande delarna av arbetslivet sedan jag började på det här programmet?

Att gå från studentlivet till att arbeta på Liberty IT har varit ett riktigt intressant skifte. Time management är definitivt mer en grej här än på universitetet. Missförstå mig inte, det handlar inte om att titta på klockan, det handlar mer om att se till att du bidrar och håller jämna steg med ditt lag. Det finns en gemensam känsla av att vilja göra det bra och alla hjälper varandra för att nå våra mål.

På relationsfronten var DiSC-utvärderingsworkshopen vi gjorde väldigt hjälpsam. Det lärde mig hur olika vi alla kommunicerar. Att veta detta gör det mycket lättare att få kontakt med mina nya kollegor. Ärligt talat känner jag att ju bättre vi känner varandra, desto bättre jobbar vi tillsammans och det är något Liberty IT verkligen uppmuntrar.

Skulle du rekommendera forskarutbildningen på detta företag till andra? Varför?

Absolut. Det finns en anledning till att detta företag har ett solidt rykte i vårt samhälle. Till att börja med är de verkligen investerade i vår tillväxt. Deras introduktionsprogram för TechStart-akademin är genomtänkt utformat, vilket återspeglar en genuin investering i vår professionella utveckling. Jag kan se att de färdigheter jag skaffar mig nu kommer att vara ovärderliga för mig längre fram.

Och låt oss prata kultur. Det är mer än bara modeord här; Jag känner att folk verkligen ser upp till varandra. Du kan känna det från dag ett. Dessutom går mångfalden av sociala evenemang utöver bara formaliteter, och fungerar som genuina möjligheter att bygga relationer och känna sig integrerade i teamet.

Vilka råd skulle du vilja ge till framtida akademiker som precis har börjat?

Mitt råd till framtida akademiker skulle vara att aldrig sälja dig själv kort. Den digitala tidsåldern erbjuder en rad resurser, så använd dessa för att utveckla din egen kunskap. Ha förtroende för dina kunskaper och tveka inte att sikta högt, även i en bransch där du kan stöta på utmaningar som ojämlikhet mellan könen. Om fler människor bryter dessa barriärer utan rädsla, kommer branschen att bli mer inkluderande och mångsidig som ett resultat.

När jag var yngre såg jag mot figurer som Katherine Johnson, som bröt barriärer på sin tid. Jag tyckte att det var väldigt inspirerande och det har hjälpt mig att inte vara rädd för fördomar. Din resa inom teknik börjar med att du tror på din potential och från min erfarenhet hittills är Liberty IT en plats som hjälper dig att förverkliga det genom att främja mångfald, rättvisa och inkludering i allt de gör.