10 hetaste tekniska jobb att söka 2024

För dem som söker en förändring i sin karriär i år, samlar Hays James Milligan de 10 mest efterfrågade rollerna just nu.

Teknikbranschen utvecklas alltid och även om 2023 såg en förändring av prioriteringarna för många arbetsgivare, fortsätter några av de mest efterfrågade rollerna när vi börjar ett nytt år att förbli viktiga för tekniska organisationer.

Efterfrågan på dem som kan arbeta inom området digital transformation är fortsatt hög och DevOps-ingenjörer fortsätter att vara eftertraktade. En viktig utveckling i år för arbetssökande och yrkesverksamma som vill göra ett steg är dock vikten av AI-färdigheter.

”Arbetssökande i tekniska roller bör fokusera på att utveckla AI och förstå hur det kan hjälpa dem i deras dagliga ansvar”, enligt Hays James Milligan.

10. DevOps-ingenjör

Det är personer som arbetar mellan utveckling och drift och ansvarar för att stödja mjukvaruapplikationerna, från utveckling till driftsättning.

Eftersom du kommer att arbeta med olika delar av organisationen, sa Milligan att blivande DevOps-ingenjörer måste vara starka samarbetspartners och kommunikatörer. Erfarenhet av mjukvaruutveckling och kunskap om cloud computing-teknologier är också ett krav.

9. .NET-utvecklare

Det här är ytterligare en roll som regelbundet finns på topp 10-listan, men enligt Milligan har efterfrågan sjunkit det senaste halvåret. Ändå behöver organisationer fortfarande utvecklare för att designa och underhålla Windows-baserade applikationer.

”Som med alla utvecklarroller är tekniska färdigheter ett måste”, sa Milligan. Du måste ha goda kunskaper i .NET och flera kodningsspråk.

8. Lösningsarkitekt

Lösningsarkitekter ansvarar för att skapa och implementera lösningar som möter affärsbehov. Du kommer att arbeta med intressenter för att förstå affärskrav och utveckla rätt lösningar.

Starka analytiska och problemlösningsförmåga är mycket fördelaktigt för dig som vill arbeta i denna roll. ”När det gäller teknisk kunskap vill arbetsgivare ha erfarenhet av mjukvarudesign och utveckling”, säger Milligan.

7. Mjukvaruingenjör

Även om mjukvaruingenjörer alltid är mycket eftertraktade, har placeringen på topp 10-listan stigit under de senaste sex månaderna. Programvaruingenjörer är ansvariga för att designa mjukvaruapplikationer och kommer som ett resultat att behöva samarbeta med flera delar av organisationen.

De färdigheter en mjukvaruingenjör behöver kommer att variera beroende på om ingenjören är front-end, back-end eller end-to-end, enligt Milligan. Oavsett den exakta rollen är flytande i programmeringsspråk nyckeln.

6. Molningenjör

Digital transformation innebär att cloud computing blir allt viktigare för organisationer av alla storlekar, så jag är inte förvånad över att se efterfrågan här. Molningenjörer sköter underhållet av den molnbaserade infrastrukturen som gör det möjligt för företag att köra sina applikationer och tjänster.

Programmeringskunskaper är avgörande om du vill bli molningenjör. Dessutom sa Milligan att molningenjörer också kommer att behöva ett starkt grepp om molnbaserad programvara. ”Med tanke på den här rollens relativa linda skulle jag föreslå att du tar kurser eller läser mycket kring ämnet, samt praktisk erfarenhet om du kan hantera det,” tillade han.

5. Dataingenjör

Dataingenjörer måste underlätta insamling och analys av data genom att skapa skalbara ramverk – en allt viktigare roll med tanke på den ökande efterfrågan på analyser. Dataingenjörer samarbetar med andra dataexperter i organisationen så att du kan ge dem vad de behöver för att ge värdefulla insikter.

Milligan sa att de som vill arbeta inom detta område kommer att behöva kunskap om allt som rör data, från erfarenhet av datamodellering till en förståelse för databasteknologier och processer.

4. Java-utvecklare

Med tanke på att Java används så flitigt kommer programmerare som kan använda detta språk för att skapa applikationer och mjukvara att vara efterfrågade under överskådlig framtid. Milligan sa att även om det är oklart hur den snabba utvecklingen av AI kommer att påverka Java-utvecklare, finns det utrymme för att det potentiellt kan integreras i ramverk och processer.

”De nyckelfärdigheter som alla Java-utvecklare behöver kommer inte att förvåna någon – kunskaper i Java och kunskap om metoder för mjukvaruutveckling,” sa han. ”Du måste också kunna arbeta med ingenjörer och andra utvecklare.”

3. Dataanalytiker

Dataanalytikerns roll har legat kvar i de tre mest efterfrågade jobben sedan Hays senaste analys i mitten av 2023. Analytiker tar data som organisationer samlar in och letar efter trender som gör att de kan ge handlingskraftiga insikter.

”Det är ingen överraskning att starka analytiska färdigheter behövs, men lika viktigt måste du kunna kommunicera dina insikter till resten av verksamheten på ett sätt som är lättsmält”, säger Milligan.

2. Projektledare

Även om rollen som projektledare har tappat en plats sedan förra listan, är den fortfarande en viktig del av alla organisationer, varför den fortfarande är hög. Dessa personer är ansvariga för att planera projekt och övervaka framstegen så att eventuella leveranser kommer fram i tid och målen uppfylls.

Till skillnad från många av de tidigare rollerna sa Milligan att tekniska färdigheter är mindre nödvändiga här. ”Istället behöver du oklanderlig organisatorisk kompetens för att säkerställa att allt fungerar som det ska,” sa han. ”Det är en roll för utmärkta kommunikatörer som är bekväma – och har erfarenhet av – att ha kontakt med flera delar av verksamheten och ofta även externa intressenter.” Milligan tillade att erfarenhet av att hantera budgetar är ett plus.

1. Affärsanalytiker

Det mest efterfrågade teknikjobbet just nu är affärsanalytikerns. Dessa människor är ovärderliga för organisationer eftersom de använder data för att upptäcka trender och leverera rekommendationer till den bredare verksamheten, inklusive seniora intressenter. ”Eftersom det inte är en roll som är mycket beroende av teknisk erfarenhet, är det också lättare att göra den här övergången från ett annat område än vad det är med några av de andra rollerna”, säger Milligan.

”För att bli framgångsrik som affärsanalytiker är mjuka färdigheter avgörande. Förutom kritiskt och analytiskt tänkande vill arbetsgivare ha människor som är problemlösare och kan kommunicera sina resultat och lösningar till ett brett spektrum av intressenter.”