5 bästa tips för att börja ett nytt jobb

Hays Pam Lindsay-Dunn har några råd för nybörjare, inklusive att veta skillnaden mellan normala inställningskänslor och ”Jag har gjort ett stort misstag”.

Att börja ett nytt jobb är alltid svårt. Även en befordran inom samma företag kräver en viss nivå av anpassning så när du ska packa ihop ditt ökända kontor och träffa ett helt nytt team för en ny roll, kan ångesten skjuta i höjden.

När du väl har tagit dig igenom din första dag kan du andas en lättad suck och sätta dig in i din träning och ta tag i saker som en anka till vatten. Men för många kan den perioden av anpassning och osäkerhet ta längre tid än en dag eller till och med en vecka. Nybörjare kan ha motstridiga känslor av att komma överens med saker ganska bra, samtidigt som de känner sig osäkra på hur de passar in i denna nya roll. De kanske till och med undrar om de gjorde rätt drag.

Förstå din miljö

Pam Lindsay-Dunn är operativ chef för Hays i Storbritannien och Irland och hon sa att de största utmaningarna för många nybörjare är att flytta från en plats där de kände människorna, strukturerna och kulturen till en helt ny miljö.

”Jag tror att folk förmodligen underskattar hur mycket det finns att lära eller faktiskt lära känna laget. Det är förmodligen det största stresselementet när det gäller de människor som du arbetar med”, sa hon.

”De vanligaste utmaningarna handlar mer om att ta bort trycket från dig själv och faktiskt ta tid att förstå miljön du går in i och människorna du arbetar med.”

Ge dig själv rätt tid

Att gå in i ett nytt jobb kan vara väldigt spännande och om du har valt en roll som liknar en tidigare eller på annat sätt i din styrhytt kan du förvänta dig att komma till rätta ganska snabbt. Men, Lindsay-Dunn sa att även om en optimistisk attityd är viktig, är det fortfarande värt att erkänna nivån av förändring du kommer att gå igenom och den tid du behöver för att lära dig repen.

”Du bör ge det tre månader innan du bedömer hur du känner för jobbet. Och jag tror att det största rådet är att inte underskatta att det är dåligt att faktiskt inte veta saker eller behöva lära sig saker igen, säger hon.

”Jag tror att många tänker ”jag tycker inte om det här eftersom det är annorlunda”, i motsats till att ta reda på om det verkligen är jobbet de vill göra. Och jag tror att det tar minst tre månader för dig att kunna integreras i en organisation och faktiskt fatta ett beslut baserat på verkliga fakta, snarare än känslor.”

Gräv lite djupare

Även när du ger dig själv den tid som behövs för att komma till rätta med dig, skulle du bli förlåten för att du fortfarande känner att det kanske inte är rätt roll för dig. Och även om det är fullt möjligt att du har gjort fel, sa Lindsay-Dunn att det är värt att ta sig tid att verkligen analysera vad du kämpar med.

”Ganska ofta bestämmer sig människor för att de inte trivs med ett jobb utan att ha utforskat exakt vad de inte trivs med. Det bästa sättet att göra det är att ha öppna konversationer med din chef, komma överens i förväg; vad förväntar de sig av dig? Och då jämför du åtminstone med något som är verkligt, sa hon.

”Jag tror att många människor kommer att känna under de första tre eller fyra veckorna att det inte är rätt jobb och jag tror att om de håller fast vid det och jobbar igenom det de inte tycker om kan de fatta ett välgrundat beslut … om du efter tre eller fyra månader bestämmer dig för att det inte är något för dig, har du åtminstone försökt och gjort allt för att få det att fungera.”

Håll utkik efter bra onboarding

En stor del av att hjälpa nystartare att bosätta sig är vad arbetsgivaren gör i den processen. En bra onboardingprocess är en viktig del av detta och enligt Lindsay-Dunn bör det ske redan innan en anställds startdatum.

”När folk väl har kommit dit tror jag att en bra onboarding fungerar med medarbetaren för att ta reda på hur de lär sig och deras lärande. Vissa människor kan sitta framför en dator hela dagen, andra behöver göra det med praktisk erfarenhet”, sa hon.

”Jag tycker att det är ett riktigt bra sätt att arbeta med din chef och ditt team för att säga, 'Det här är hur jag lärde mig att få ut det bästa av mig' och föra de samtalen med din nya chef.”

Kolla in regelbundet

Även om det kan vara till hjälp att känna till alla dessa tips, innebär kärndelen av att bosätta sig i ett nytt jobb att ge tillräckligt med tid för att ta tag i saker, vilket kan vara svårt. Men Lindsay-Dunn sa att ett av de viktigaste tipsen hon ger nybörjare under den där inflyttningsperioden är att checka in regelbundet, både med dig själv men även din chef och dina kollegor.

”Om du har en mentor eller en kompis som du har blivit tilldelad … kolla in med dem. Ta reda på hur du känner att det går kontra hur de känner. Jag tror att det verkligen kommer att stärka folks självförtroende, säger hon.

”Det handlar mer om att engagera, koppla ihop och ställa så många frågor som möjligt och jag tror att utmaningen som vi alltid har när någon börjar på ett nytt jobb är att de inte alltid vill ställa många frågor … det är faktiskt inte rätt tillvägagångssätt. Så kolla in regelbundet och få feedback om hur du mår.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.