5 beige flaggor på ditt CV och hur du fixar dem

Adam Herbert, medgrundare och VD för Go Live Data, har läst många dåliga CV:n. Här beskriver han några vanliga misstag och ger tips om hur man undviker dem.

På dagens utmanande arbetsmarknad, där konkurrensen är stor, har det aldrig varit viktigare att sticka ut. Att fullända din ansökan kan vara en svår uppgift, särskilt om du har sökt till tiotals eller till och med hundratals jobb, vilket ofta är fallet nuförtiden. Som ett resultat kan misstag lätt göras och förbises, men det är avgörande att kritisera ditt CV och göra det så bra som möjligt.

Som VD har jag läst hundratals CV:n och intervjuat en hel rad människor med olika erfarenhetsnivåer. Här har jag tagit fram en lista över de fem viktigaste beige flaggorna att hålla utkik efter och hur du kan korrigera dem för att få din drömroll.

Generiskt språk

Ett CV är effektivt ett marknadsföringsverktyg som hjälper dig att sticka ut. Det är din möjlighet att visa upp dina talanger och hur du planerar att utveckla ett företag och briljera i din karriär. Oavsett vilket yrke du har eller vilken roll du hoppas kunna fylla, måste din ansökan vara lufttät med detaljerade kunskaper och exempel.

Adjektiv är nyckeln till att ditt CV låter positivt och visar hur bra du är. Men fraser som ”resultatdriven” kan lämna frågetecken. Såvida du inte har kvantifierbara mätvärden för att backa upp det, eller citat från kollegor eller kunder som har sett din framgång, är kommentarer som denna något meningslösa.

Tänk istället på beröm du har fått i tidigare roller; kanske du lyckades hantera ett team av människor när din chef var tvungen att sjukskriva dig, och använd det exemplet och citerar personen som berömde dig.

Dålig formatering

Du kanske har en fantastisk applikation fylld med imponerande erfarenhet och färdigheter. Icke desto mindre kan dålig formatering vara den stöt som gör dig upprörd. Se till att erfarenheten är i kronologisk ordning och i den ordning som är relevant för den specifika rollen. Se till att punkterna är jämnt fördelade med rubriker, håll det kortfattat och undvik att gå över två meningar. Rubriker är också användbara för den person som granskar din ansökan.

Sist men inte minst, grammatik och skiljetecken måste vara perfekta så få någon annan att läsa det åt dig för att undvika slarviga misstag.

Skölj och upprepa

Det kan vara frestande att kopiera och klistra in samma CV för varje ansökan, eftersom jobbsökande är tidskrävande och ofta ångestframkallande. Men även om det är för samma typ av roll bör ditt CV uppdateras och skräddarsys för just det företaget om du vill göra ett gott intryck.

Undersök deras kunder, deras prestationer, till exempel är de ledande inom sin sektor? Hur tillför de ett värde till samhället? Identifiera nyckelord från arbetsbeskrivningen och se till att ditt CV stämmer överens med deras värderingar och vad de söker.

Du kan också ändra hur ditt CV ser ut för att sticka ut mer och skilja sig från andra. Att kopiera de färger företaget använder är till exempel ett smart knep och visar att du har lagt ner tid och ansträngning. Arbetsgivare vill veta att du bryr dig och hur mycket du önskar rollen, så tänk på detta.

Irrelevant detalj

Arbetsgivare vill bedöma din personlighet såväl som dina färdigheter för att avgöra om du är rätt passform för rollen, men se till att ditt CV är så kortfattat som möjligt, kom ihåg att inkludera nyckelord från arbetsbeskrivningen. Ju mer skräddarsydd den är för företaget, desto mer sannolikt kommer du att gå vidare till intervjustadiet.

Att skala den högsta byggnaden i Frankrike kan vara en av de bästa sakerna du någonsin gjort, men det kommer förmodligen att vara irrelevant för den arbetsgivare du pratar med. Markera istället en välgörenhetskampanj du engagerade dig i på jobbet eller en kurs du gjorde som ledde till en befordran. Allt som resulterade i jobbprogression kommer att göra arbetsgivaren upphetsad, till skillnad från det faktum att du gillar att springa eller sticka.

Oärlighet

Förmodligen den viktigaste beige flaggan att vara medveten om är oärlighet. Att överdriva en prestation eller ljuga om vilket ansvar du har haft kan hamna i varmt vatten. Även att sätta fel betyg, oavsett hur länge sedan de uppnåddes, kan vara meningslöst – tvärtemot vad många tror.

Att använda ett blommigt språk är bra till en viss grad, men om ditt CV saknar bevis eller om du blir förkyld när intervjuaren ifrågasätter det, borde varningsklockorna ringa. Var uppmärksam på dina egenskaper, kom ihåg att du inte behöver kryssa i varje ruta för att bli framgångsrik, och där du kanske saknar erfarenhet ger du i sin tur värde någon annanstans.

Arbetsgivare är inte ute efter att lura dig och om du känner dig säker på dina förmågor och vad du kan tillföra bordet kommer de också att tro på dig.

Om du har fastnat eller osäker, be om hjälp och korrekturläs ditt CV flera gånger innan du skickar in det. Se även upp för falsk information online som kan skada dina chanser. Jag hoppas att detta hjälper dig att se till att du har ett anmärkningsvärt CV som ger dig det där drömjobbet.

Av Adam Herbert

Adam Herbert är medgrundare och VD för Go Live Data, ett Storbritannien-baserat företag som hjälper företag att hantera både utgående engagemang och interna datatillgångar.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.