7 skäl att lämna ett jobb du älskar

Att lämna ett jobb man älskar är svårt, men ibland måste det göras. Här är några anledningar till varför människor som trivs med sina jobb kan lämna dem.

När vi tänker på någon som lämnar sitt jobb är det frestande att föreställa sig dramatiska avgångsscener, massavhopp och annat, men sanningen är mer vardaglig. Ibland lämnar folk sina jobb, och det är det. Att lämna ett jobb kan vara mycket svårt, liksom att förlora en anställd eller kollega, men det är inte alltid av de skäl som du förväntar dig.

Vanligtvis lämnar människor jobbet för att de inte gillar dem eller för att de inte är uppfyllda. Men inte alltid. Trots vad du ser på tv behöver du inte hata ditt jobb för att lämna det; du kan verkligen njuta av ditt arbete men också inse att det är rätt tid för dig att gå.

På många sätt är det svårare att lämna ett jobb som du älskar än att lämna ett jobb du inte älskar. (Men det är inte den typen av scenario som gör en bra sitcom, vilket är anledningen till att vi står kvar med tecknade chefer som skakar på näven eftersom olyckliga arbetare har dramatiska uppenbarelser som slutar.)

Det är svårt att förklara varför någon skulle välja att lämna ett jobb de tycker om, men som vi har sagt, människor har sina skäl. Kanske kan några av de få vanligare som vi har nämnt här slå an.

Utforska nya utmaningar

Du kan älska ditt jobb av fel anledningar; kanske du inte känner att det utmanar dig som det en gång gjorde – det kan vara ett tecken på att du behöver gå vidare utanför din komfortzon. För att inte säga att det är något fel med att veta att du inte kommer att mötas av en stor utmaning varje dag på jobbet. Vissa människor har tillräckligt med utmaningar utanför jobbet. Det beror på personen och jobbet. Att känna sig som om du har fastnat i ett hjulspår är ett säkert tecken på att du behöver utforska något nytt.

Lär dig andra färdigheter

Ofta byter människor jobb för att de hittar en annan roll som ger dem en specifik kompetens som de behöver för att fortsätta sin karriär. Det är ett strategiskt drag, och det kräver ett språng av tro på den nya arbetsgivaren för att replikera de positiva erfarenheterna från det gamla jobbet samtidigt som det ger rikliga möjligheter att lära sig och förbättra kompetensen.

Skaffa nya erfarenheter

Omvänt kan du känna dig väldigt nöjd med de möjligheter som ditt nuvarande jobb ger dig, men du kanske känner att något saknas. Om det är företagskultur, bättre balans mellan arbete och privatliv eller chansen att träffa olika människor med erfarenheter du kan lära dig av beror verkligen på.

Eller så kanske du älskar allt med ditt nuvarande jobb men känner ändå att det är dags för dig att göra något annorlunda – och det är också okej.

Att flytta eller privatliv

Kanske har dina skäl till att flytta jobb ingenting att göra med själva arbetet och allt med hur du mår när du har slutat jobba för dagen. Personliga faktorer som flytt, hyresmarknader, familjesituationer och livsstil har stor betydelse för hur vi arbetar och var vi jobbar.

Löneerbjudanden

Ah, elefanten i rummet. Ett större lönepaket är en stor anledning till att människor lämnar jobb de tycker om. Det är inte girighet, det är bara naturligt att vinkla efter en bättre lön om man känner att man kan förhandla om det.

Ta hand om din hälsa

Om du lider av stress eller ett tillstånd som kräver att du ändrar din livsstil på ett betydande sätt, kan du komma på att du överväger att lämna ditt jobb. På kort sikt lämnar vi arbetet om vi är sjuka, men ofta kräver en allvarlig hälsohändelse mer beslutsamma åtgärder.

Långsiktiga utsikter

Att se in i framtiden är en nykter övning för oss alla, särskilt professionellt. Men det måste göras; det finns en anledning till att intervjuare ställer frågor som ”Var ser du dig själv om fem år?”

Det är för att de vill veta hur länge du sannolikt kommer att stanna i rollen och vad du vill ha av den. Att flytta från ett jobb till ett annat är ungefär som att slita av ett plåster eftersom det känns smärtsamt när du gör det men du vet att du kommer att klara dig bra i längden.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.