Andalusien begär att ERTE som förklarar företag på grund av torkan betraktas som "force majeure"

Under firandet av samtalscykeln som anordnades av tidningen Diario Sur i Malaga bekräftade den andalusiska ministern för sysselsättning, näringsliv och egenföretagare, Rocío Blanco, att den andalusiska verkställande makten har föreslagit centralregeringen att De nödvändiga ändringarna tillämpas så att de temporära anställningsförordningarna (ERTE) som kan uppstå från torkan betraktas som force majeure.

Under loppet av hennes deltagande i serien av samtal i Malagas huvudstad har Rocío Blanco indikerat att torkan orsakar, trots regnet vid påsk, en svår situation för tusentals egenföretagare och företag och det, under 2023, har varit den som har orsakat ett fall på upp till två poäng i den regionala BNP.

Som han förklarade är det lämpligt för Spaniens regering att utfärda instruktioner som betraktar den ERTE som deklarerats av egenföretagare och företag på grund av torkan som force majeure, ”eftersom offerten är annorlunda om en ERTE beror på ekonomisk, teknisk eller ekonomiska orsaker. produktiv.” I fallet med ERTE på grund av force majeure, ”det finns inga offerter från företaget, ”Därför är det ingen nackdel för dem, och arbetarna får sin arbetslöshetsersättning.”

Ministern för sysselsättning, näringsliv och egenföretagare betonade att de komplikationer som företag drabbas av på grund av bristen på vatten i territoriet De är inte bara begränsade till jordbrukssektorn. Bristen på vatten ”orsakar en dominoeffekt”, vilket, som han beskrev, också genererar negativa konsekvenser inom industri- och tjänstesektorerna.

Andalusien planerar att med Activa-planen kompensera en del av den förlorade sysselsättningen i företag på grund av torkan

På grund av torkan arbetar ministeriet med åtgärder för att främja skapandet av arbetstillfällen i Andalusien. Bland dem framhöll Blanco lanseringen av Andalusien Active Employment Plan, en uppmaning om subventioner i samarbete med kommunfullmäktige och lokala enheter för att främja skapandet av jobb i andalusiska kommuner. Detta initiativ, som kommer att ha en omgång 110 miljoner euroförutser sysselsätter cirka 10 000 personer, och har bland sina syften kompensera en del av den anställning som drabbats av vattenbristen i regionen.

Som sagt har den regionala regeringens agerande i arbetsrättsliga frågor också en handlingsplan som kommer att upprätthållas i tre förslag nyckel: den reformen av den andalusiska arbetsförmedlingen (SAE), för att göra det mer effektivt; de engagemang för yrkesutbildning för sysselsättning som den bästa aktiva sysselsättnings- och produktivitetspolitiken för företag. och åtgärder för att uppmuntra skapande av arbetstillfällen och stärka den produktiva strukturenoch det tjänar också till att ”förbättra situationen för vissa grupper.”

Utöver Andalucía Activa-planen förbereder ministeriet för sysselsättning, näringsliv och egenföretagare också ett stimulanspaket för små och medelstora företag och egenföretagare för att uppmuntra stabil anställning bland unga, utsatta grupper, personer med funktionsnedsättning och i lokala företag, värt 145 miljoner euro. I det här fallet kommer stödet att tillämpas retroaktivt på de kontrakt som ingåtts sedan 1 mars 2024.

Dessa åtgärder, som rådgivaren redan bedömde under ett framträdande i parlamentets plenarsession i slutet av mars, har bland sina mål att uppmuntra anställning bland egenföretagare som De har inga anställda som ansvarar änoch som är ”potentiella arbetsgivare”.