7 tips för att maximera din produktivitet vid årets slut

Att maximera din produktivitet vid årets slut handlar om balans och att minska dig själv när du förbereder dig för januari.

De sista veckorna innan semestern är notoriskt svåra att ta sig igenom, oavsett hur mycket du älskar ditt jobb. Kalla, frostiga morgnar; mörka tidiga kvällar och väntan på några dagars välförtjänta semester är bara för mycket att bära.

Och de flesta av oss är på samma sätt; du kanske märker att kollegor är långsammare att svara på e-postmeddelanden eller att de är lite distraherade. Lämna det till det nya året åtminstone om du vill ta dig an ett nytt projekt för att försöka få igång något i december är lite orealistiskt.

Som sagt, arbetet slutar inte eftersom vi känner oss lite tröga. Du måste fortfarande dyka upp och få saker gjorda. Dessutom, om du låter din produktivitet glida för mycket i december kommer du att ha en hektisk och stressig januari. Gör inte det mot dig själv – januari är också tuff.

Vi bad Avery Morgan, kommunikationschef på studenttjänstwebbplatsen EduBirdie, om råd om hur man tar sig igenom den långa perioden före semestern.

Lyssna på din kropp

”De långa, mörka månaderna försvinner våra dygnsrytmer, tar bort vår motivation, energinivåer och mentala välbefinnande”, säger Morgan. ”Men att behandla det handlar ofta bara om att lyssna på din kropp. Lägg tid på att spåra dina personliga energinivåer – när känner du dig trött och när får du mest gjort? – och anpassa ditt schema därefter. Om du jobbar bättre på morgonen, gör det, ta sedan ner dig lite när solen börjar sjunka.”

Verkar relativt enkelt, eller hur?

Vänj dig vid att säga nej

Morgan råder folk att inte ”överengagera” eftersom det bara kommer tillbaka för att förfölja dig.

”Dela upp dina uppgifter i fyra kategorier baserat på brådskande och betydelse, fokusera sedan endast på de högprioriterade objekten som hjälper dig att uppnå dina huvudmål. När din kollega kontaktar dig med ett ytterligare projekt? Om det inte stämmer överens med dina kärnmål, var inte rädd för att säga ”nej”.

Ta uppgifter ett steg i taget

”Sätt ditt huvudmål vid årets slut och arbeta baklänges därifrån och skapa en färdplan med mindre milstolpar. Omvänd konstruktion av ditt mål kan hjälpa till att dela upp det i mindre steg, vilket gör det lättare att hålla kursen och ge dig lite extra motivation varje gång du slutför ett steg.”

Avböja dessa onödiga möten

Morgan är ett fan av ”inga mötesdagar” för att få mer gjort. Företag som Shopify har inte implementerat några mötesdagar året runt som ett sätt att uppmuntra personalen att fokusera på ”djupt arbete”.

”Du kommer att bli förvånad över hur mycket du kan åstadkomma när du inte ständigt sitter på Zoom-samtal”, säger Morgan.

Gör framstegsrecensioner en ritual varje vecka

”Sätt av tid varje vecka för att se över dina mål, prestationer och utmaningarna som ligger framför dig. Om du upplever att du är efter schemat eller känner att din produktivitet har sjunkit, bestäm varför och vad du behöver göra för att komma tillbaka på rätt spår. Kanske har du tappat motivationen och behöver ta itu med ett problem från en ny vinkel, eller kanske behöver du en andningspaus på eftermiddagen för att komma över svackan efter lunchen.”

Avsätt ”psykologiska detox-dagar”.

”Ge dig själv en dag att glömma din arbetsbelastning och fokusera på kreativa hobbyer”, säger Morgan. ”En bra paus kan ladda sinnet och förbättra din problemlösningsförmåga när du väl återgår till jobbet. Logga ut från dina sociala medier medan du håller på. Det kan ge en dopaminboost, men forskning visar att oändlig rullning förstör vår koncentrationsförmåga.” Med andra ord, var snäll mot dig själv och logga ut.

Ge dig själv en paus

”Det är frestande att stressa och bocka av varje mål och lova dig själv en drömsemester när du är klar. Verkligheten är att det alltid kommer en annan uppgift och du kommer att brinna ut långt innan du rensar din att-göra-lista, påpekar Morgan. ”Tryckad av oro kommer framtida semestrar att förvandlas till två veckor långa ”läskiga söndagar”, tillbringade av att frukta arbetsbördan som väntar dig.”

Istället för att tänka på deadlines och KPI:er, stäng faktiskt av och ta dig tid att koppla av. Januari dröjer inte länge.