Andalusien tillkännager stöd till egenföretagare som har anställt sin första anställd sedan 1 mars

Regeringen i Junta de Andalucía har meddelat att den kommer att godkänna ett nytt parti bistånd i sommar för egenföretagare som har anställt sin första anställd -eller ska göra det- från 1 mars. Detta tillkännagav ministern för sysselsättning, näringsliv och egenföretagande, Rocío Blanco, i ett nyligen framträdande i offentlig tv i den autonoma regionen.

Specifikt kommer det nya stödet att ha en total budget på 145 miljoner euro, och kommer att syfta till att främja anställningen av den första anställde för andalusiska egenföretagare. Som rådgivaren förklarade, för närvarande Det finns 282 000 egenföretagare i det autonoma samhället som ”inte har anställda”.”.

Parallellt har regeringen i Junta de Andalucía meddelat att den kommer att lansera ytterligare en linje av Anställningsincitament för egenföretagare och småföretagäven om fler detaljer om detta subventionspaket ännu inte har kommit fram.

På så sätt ansluter sig Andalusien till andra autonoma samhällen som de senaste veckorna har aviserat stöd för egenföretagare att anställa sina första anställda. Till exempel Junta de Extremadura, som ska stödja egenföretagare som formaliserar tillsvidarekontrakt med mellan 4 000 och 13 500 euro.

Andalusien är ett av de samhällen som har lagt till flest frilansare de senaste åren

Efter tillkännagivandet av den nya biståndslinjen skröt Rocío Blanco om det Andalusien fortsätter att vara ett av de samhällen som har lagt till flest frilansare under de senaste månaderna. Detta påverkas, förklarade han, av de åtgärder som den regionala regeringen har vidtagit för att uppmuntra verksamhet som egenföretagare, såsom nollkvoten och andra stödlinjer i början av verksamheten.

Bevis på detta är att anslutningsuppgifterna till Special Regime for Self-Employed Workers (RETA) som hanteras av socialförsäkringen visade hur Andalusien och Madrid står för 80 % av ökningen av antalet egenföretagare registrerat under de senaste fem åren. Dessutom växte de i båda fallen mer än dubbelt så mycket som det nationella genomsnittet.

I denna fråga ansåg Lorenzo Amor, ordförande för National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA), att nollkvoten ”är en banbrytande och bra åtgärd för att främja entreprenörskap, som hjälper egenföretagare när de startar sitt första företag. Åtgärder som denna, som kommer att hjälpa cirka 30 000 egenföretagare i Spanien i årbidra till att göra Andalusien till en ledare i tillväxten av egenföretagare, bidrar med 50 % av de nya medlemmarna till RETA de senaste fem åren, säger han.