MicroBank stödjer 143 entreprenörer att öppna sina förlagsverksamheter genom mikrokrediter

Hans sanna passion är bokstäver, men för att kunna försörja sig på dem har många entreprenörer först fått lära sig att göra siffror. Fram tills 143 företag kopplade till förlagsvärlden De öppnade sina dörrar 2023 tack vare att de fick en mikrokredit från MicroBank, socialbanken CaixaBank, jämfört med 107 föregående år. Förutom, Bara under första kvartalet 2024 har 36 anläggningar redan sett ljuset bokhandel, press och bokutgivning.

MicroBank är en finansiell enhet specialiserad på att bevilja mikrolån till egenföretagare, småföretagare och i allmänhet utsatta grupper för vilka det kan vara svårt att få tillgång till krediter under normala förhållanden. Detta är fallet med företag inom förlagssektorn som Den består av tusentals entreprenörer som leder små aktiviteter.

Bakom Bambú, El Asterisk, Nocturna de Libros, Librería Octubre och Croquis står små litteraturförälskade entreprenörer som vid en viss tidpunkt i sitt liv bestämde sig för starta ett eget företag kopplat till förlagsvärlden. Förutom sin passion för böcker är de alla överens om att de hade hjälp av en mikrokredit från MicroBank för att kunna öppna sina respektive anläggningar.

Vissa entreprenörer inom förlagssektorn berättar om sina erfarenheter av att starta sitt företag med en mikrokredit

”Vi hade jobbat i branschen i många år, men både min partner och jag hade drömmen omoch har vår egen bokhandel”, påminde om Verónica Rincón, medgrundare av bokhandeln Bambú i Terrassa, specialiserad på barn- och ungdomslitteratur. ”Vi var väldigt tydliga med att vi inte ville ta till en garanti och MicroBank erbjöd oss ​​mycket bra villkor; De hjälpte oss mycket”, tillade Rincón, som öppnade Bambú för mer än två år sedan.

Daniel Jándula och Noa Alarcón gav sig också ut på äventyret öppna en bokhandel. I hans fall var det i Granada, där mörkarna gick upp för ett drygt år sedan Asteriskensom satsar på oberoende förlag och unga projekt på den litterära marknaden utan att försumma serier, kritiska essäer, skriva manualer eller litterära kartor, förutom att organisera kulturaktiviteter. ”Vi vände oss till en mikrokredit från MicroBank för en initial investering i böcker och i konditionering av lokalerna”sa Jándula, som applåderade all uppmärksamhet och all faciliteter som företaget fått.

I Zamora, strömmen Oktober bokhandel, Med mer än tre decenniers erfarenhet kunde den hålla öppet tack vare Clara Sánchez. Denna entreprenör, som studerade biblioteksvetenskap begärde en mikrokredit för att fortsätta verksamheten, som skulle säga adjö på grund av sin tidigare ägares pensionering. För närvarande kan Librería Octubre skryta med att vara en nervcentrum för stadens kultur både för dess redaktionella fond (som inkluderar serier, manga, japansk kultur och fantastisk litteratur) och för de aktiviteter den främjar, som sträcker sig från tävlingar till berättande eller litterära presentationer.

”Bokhandel med doften av papper och kaffe. Vi gillar böcker och att prata om dem med dig.” Detta är visitkortet från Nocturna de Libros, i Alcorcón, som leds av María Herena Troitiño. Efter att ha utfört olika uppgifter i biblioteksvärlden kände María Herena att ”det var dags att ta en risk” med öppnandet av sin egen bokhandel, för vilket hon begärde en mikrokredit från MicroBank som gav henne de ekonomiska resurserna för att starta den. . Book Night är också en mötesplats för älskare av tyst läsning, lugn och konversation kring litteratur.

Croquis historia i Matadepera (Barcelona) går tillbaka till pandemin. Mitt i instängdheten fick Joan Ventayol reda på att en pappersaffär i hennes stad skulle flytta, så hon bestämde sig för att börja med entreprenörskap, eftersom hon alltid ville ha ett eget företag. Under sitt första verksamhetsår fick Joan en mikrokredit från MicroBank som gjorde det möjligt för henne att hantera projektet på ett säkert och balanserat sätt. Idag är Croquis vad som kallas en Pappersvaror för livet, med skolmaterial, böcker, presentartiklar, leksaker och kopieringsservice.