APC och VLE Therapeutics skapar 300 jobb vid planerat FoU-center

Irländskägda APC och VLE Therapeutics fördubblar sitt team och bygger ett nytt FoU-center vid Cherrywood Campus huvudkontor i Dublin.

Den irländska multinationella bioteknik- och läkemedelsgruppen APC och VLE Therapeutics har idag (9 januari) meddelat en stor expansion på 100 miljoner euro till sitt huvudkontor i Cherrywood, Dublin.

Expansionen kommer att få läkemedelsaktören APC och dess biotekniska spin-out VLE Therapeutics att utöka sitt team med 300. Det kommer också att skapa ett nytt Medicine Accelerator Campus som syftar till att få ut nya läkemedel på marknaden snabbare och mer effektivt.

De 300 nya jobben kommer främst att vara FoU-roller, vilket ger företagets totala personalstyrka till mer än 600 personer. Det nya centret kommer att fungera som ett globalt forskningsnav för APC och VLE Therapeutics etablerade verksamhet. Det kommer att hjälpa företaget när det fokuserar på tillverkning och distribution av läkemedel för tillstånd som luftvägssjukdomar, HIV och Alzheimers.

APC och VLE Therapeutics har varit baserat på Cherrywood Campus sedan det först öppnade i slutet av 2022. APC tillkännagav en anställnings- och investeringskampanj för centret 2021. Cherrywood campus är en plats för några av Irlands främsta arbetsgivare inom biovetenskap, såsom Genuity Science , Abbott och Zoetis.

Mark Barrett, VD och medgrundare av APC och VLE Therapeutics, sa att företagets senaste expansion kommer att ha en enorm inverkan på den lokala läkemedelsscenen, såväl som internationellt.

”Att tänka om hur läkemedel utvecklas och accelereras till patienter är vår motivation, vårt syfte”, sa han och tillade att det befintliga teamet av anställda är ”helt enkelt extraordinärt”.

Expansionen och den planerade konstruktionen av det nya centret kommer att fokusera på att bygga in teknik som AI i den medicinska tillverkningsprocessen. ”Denna nya expansion kommer att ytterligare stärka vår konkurrenskraft genom ökad integrering av den senaste utvecklingen inom hållbarhet, artificiell intelligens och banbrytande vetenskap”, sa Barrett. ”Det kommer att göra det möjligt för vårt team att ombilda och förändra läkemedelsutveckling och tillverkning.”

Han hyllade Enterprise Ireland och regeringen för deras stöd för att påskynda den planerade expansionen.

Dagens tillkännagivande välkomnades av minister för näringsliv, handel och sysselsättning Simon Coveney, TD och VD för Enterprise Ireland Leo Clancy.

”En av Enterprise Irelands kärnprioriteringar är att hjälpa irländskägda företag att växa internationellt, samtidigt som de skapar värdefulla jobb på hemmaplan”, säger Clancy. ”Dagens tillkännagivande är ett konkret exempel på hur detta kan uppnås och vi ser fram emot att fortsätta arbeta nära APC och VLE när de implementerar sin ambitiösa strategi och levererar innovativa hälsolösningar till en global marknad.”