Artificiell intelligens börjar nu hantera lager eller fakturor i detaljhandeln...

I en miljö där Det är allt vanligare att höra och läsa om fenomenet artificiell intelligens, är det normalt att många egenföretagare som ägnar sig åt traditionella aktiviteter, såsom gatuhandel eller gästfrihet, undrar hur de kan dra nytta av denna teknik för att göra sina företag mer effektiva och produktiva. Tja, i själva verket är det just de företag som är dedikerade till handel, turism och gästfrihet i allmänhet som har börjat använda artificiell intelligens för att optimera frågor som personalskiften, lagerhantering eller fakturakrav. Förutom andra funktioner som ansiktsigenkänning genom videoövervakningskameror

Detta är en fråga som ofta betraktas av frilansare som mer typisk för stora företag och teknikföretag, vilket De har större kapacitet att investera i lösningar baserade på artificiell intelligens för att till exempel analysera en stor mängd data eller förbättra din kundupplevelse.

Men nästan alla företag kan redan använda, i större eller mindre utsträckning, artificiell intelligens för att optimera sina processer. ”Alla egenföretagare genererar mycket data i sin verksamhet som ofta går obemärkt förbi: kommersiellt, operativt, finansiellt, marknadsföring, juridiskt… Att analysera all denna information är mycket viktigt för företag, något som fortfarande är en utmaning,” förklarade Javier Martín, grundare och VD för företaget specialiserat på artificiell intelligens, till denna tidning. för små och medelstora företag Renaiss.

Bevis på detta är några lösningar som denna tidning samlat in vid andra tillfällen, såsom applikationer som redan används i företag för att analysera bilder som tagits av videoövervakningssystem, känna igen de vanligaste gesterna och manövrarna bland tjuvar och därmed kunna upptäcka stöld i företag i förväg.

Så här använder många egenföretagare och småföretag redan artificiell intelligens för att förbättra sina resultat

Med tanke på spridningen av denna teknik, vad kan egenföretagare egentligen använda artificiell intelligens till och hur kan det tjäna till att förbättra driften och produktiviteten i deras företag? Javier Martín identifierade flera exempel:

Turistboende

Inom hostingbranschen har företag en stor mängd data som, när det gäller mindre, ofta har svårt att hantera. ”Toppar i efterfrågan, kundrecensioner för att upptäcka affärssvagheter…”, förklarade Javier Martín för denna tidning.

Handel

Handel på gatunivå är också en aktivitet som kan förbättras tack vare artificiell intelligens. Till exempel inom området lagerhantering och försäljningsprognos vid en viss tid på året eller till och med på veckan. I denna mening kan ett exempel på användning vara generationen ”av varningar för att meddela egenföretagare när en produkt börjar bli ont om lager eller butik”, uppskattade den unga entreprenören.

Gästgiveri

I allt högre grad använder stora restaurangkedjor teknik för att konkurrera – och ibland överträffa – små företag som är dedikerade till besöksnäringen. I det här fallet kan artificiell intelligens också göra skillnad i olika aspekter som hittills varit mer komplexa för frilansare att analysera.

Till exempel i ”hantering av personaltimmar, förutse efterfrågetoppar och stunder av störst trängsel att ha mer mänskliga resurser när, till exempel, AI förutspår att restaurangen kommer att vara full; eller för analysera vilka rätter på menyn som beställs mest, och vilka som skulle vara bekväma att ta bort eller ändra från erbjudandetsa Javier Martín.

Hantering av kontrakt och pågående inkasso

Mer generellt kan Artificiell Intelligens också hjälpa egenföretagare inom områden som är gemensamma för alla verksamheter, såsom juridik, genom avtalshanteringeller inom inkassoområdet, i ett sammanhang där mindre företag i större utsträckning drabbas av konsekvenserna av sina kunders uteblivna betalningar.

”När det gäller små företag måste AI utföra en 360-funktion, eftersom de inte har förmågan att hålla de marknadsförings-, finansiella eller juridiska områdena specifikt åtskilda. I det här sammanhanget, Tekniken tillåter en enda person att utföra alla dessa funktioner baserat på dataanalys.”, bedömde, i denna mening, Javier Martín.

Vidare ansåg företagaren att ”det som ett litet företag behöver är snabbhet i beslutsfattandet. I det här sammanhanget, AI är mycket smidigare än att ha en person som är dedikerad till att skaffa och analysera denna datamedan den anställdes tid ägnas åt andra uppgifter som fortfarande kräver större mänsklig uppmärksamhet”, förklarade han.

Egenföretagare och småföretag har fortfarande svårt att implementera AI

Men som entreprenören erkände för denna tidning finns det fortfarande några bromsar som hindrar implementeringen av artificiell intelligens i näringslivet. Den första av dem har att göra med att få data, eftersom ”eller så samlar de inte in uppgifternanågot som gör arbetet med artificiell intelligens mycket svårt; eller i många fall fortsätter de att arbeta på papper. I denna mening är det nödvändigt att veta att en tidigare uppgift är nödvändig”, förklarade experten.

Däremot ansåg företagaren att det också finns en viss generationsbroms. ”När en restaurang till exempel drivs av en erfaren egenföretagare, Det är svårare för dem att förstå att ett tekniskt verktyg kan veta mer än de själva om verksamheten. I många fall finns det rädsla för den säkerhet som data kan ge”, sa han.

Enligt hans åsikt är detta ”en felaktig uppfattning, eftersom de resultat vi har i verkligheten är mycket exakta, eftersom Maskinen hittar aldrig på saker: om den inte hittar viss information visar den den inte direkt”han förklarade.

Slutligen erkände Javier Martín att många frilansare är ovilliga att tillämpa AI i sina företag, och tror felaktigt att priset på dessa verktyg kommer att vara mycket högt. ”Verkligheten är att priset inte är så högt, Det är praktiskt taget för att använda verktygen, utan implementeringskostnadoch tidsbesparingen och förbättrad produktivitet är mycket större”, avslutade han till detta medium.

ChatGPT för frilansare och småföretag

Således kan alla egenföretagare nu använda artificiell intelligens för att förbättra olika delar av sin verksamhet. Det konstaterar Javier Martín, en ung entreprenör som, efter att ha blivit programmerare i tidig ålder och avslutat sin examen flera år tidigare än vanligt, endast 20 år gammal, signerades av Telefónica innan han ägnade sig åt att arbeta på egen hand inom sektorn.

Nu har man lanserat Renaiss, ett verktyg baserat på artificiell intelligens för att hjälpa digitaliseringen av hela affärsväven. ”Särskilt de som drivs av egenföretagare, som ett litet företag eller ett besöksföretag”, sa han i en intervju med denna tidning.

Till skillnad från vad det kan tyckas, behöver tillämpningen av artificiell intelligens i småföretag inte vara en komplicerad process för egenföretagare. I denna mening har den unga entreprenören utformat ”a konversationsplattform som konsoliderar alla dessa dataförråd till ett enda gränssnitt, vilket underlättar en direkt ”konversation” med din information. Dessutom har vi optimerat datastandardisering för att erbjuda smidiga svar”, förklarade han för detta medium.

I huvudsak använder deras modell artificiell intelligens för att ”Anslut automatiskt till företagets datakällor (dokument, databaser, bilder etc.) effektivt och ger en tydlig och snabb analys”, förklarade han. I det här sammanhanget, fungerar liknande ChatGPTdet fashionabla verktyget i den här sektorn, men använder bara de data som företaget erbjuder.