Avmystifiera en karriär inom professionella tjänster

Professionella tjänsteföretag är som storföretagens våndatanter. Vi bad arbetare från sektorn att förklara vad de gör och hur de gör det.

De flesta av oss har hört talas om företag som Deloitte, Grant Thornton, PwC och Accenture. De tillhandahåller professionella tjänster till kunder och tjänar mycket pengar på det. Men vad innebär professionella tjänster? Det är ett så vagt begrepp att det kan syfta på vad som helst, och det gynnar ingen – oavsett om de arbetar inom branschen eller inte. Att arbeta inom professionella tjänster borde inte vara ett mysterium, så vi bad anställda på några av dessa företag att berätta för oss vad deras arbetsgivare gör.

Med deras egna ord

”Jag tror i de flesta enkla termer att det är tjänsterna som tillhandahålls organisationer för att hjälpa dem att transformera eller hantera sin verksamhet i sin helhet eller ett specifikt område”, säger Ita Langton, som arbetar som partner med Deloitte.

Eoghan O'Sullivan, som leder Grant Thornton Irlands avdelningar för talang, insikter och människor och kultur, ger oss en djupgående förklaring av var termen kommer ifrån.

”Begreppet professionella tjänster omfattar alla företag eller avdelningar vars huvudsakliga resultat är en tjänst eller en expertis snarare än produkter eller varor”, förklarar O'Sullivan. Han säger att Grant Thornton fungerar som konsult för företag när de växer. Dess anställda ger råd om skatter, revision och teknik ”till ett brett spektrum av kunder inom en mängd olika branscher, inklusive finansiella tjänster, flyg, teknik och läkemedelssektorer”.

Som Niamh McInerney, chef för talangförvärv på PwC, uttrycker det: ”Oavsett om våra kunder vill gå utöver siffrorna, förenkla skatten eller behöver hjälp med att anpassa sig till förändrade verksamhetsmiljöer, har vi kunskapen och kapaciteten att stödja dem.”

Professionella tjänsteföretag är ungefär som storföretagens plågsamma tanter. Men deras anställda sitter inte och bränner rökelse och håller kundernas händer eller så. Som Accentures HR-ledare Aisling Campbell påpekar finns det många sätt som människor kan använda sina färdigheter på – särskilt om de är bra på teknik.

Möjligheter för tekniker

Affärsmiljön ropar efter kunniga människor för att hjälpa dem att hantera allt från AI till cybersäkerhet.

”Vi tror att alla företag kommer att förvandlas av teknik, data och AI, så teknikkunskaper är nyckeln”, säger Campbell. ”Vi letar också efter personer med tvärvetenskapliga färdigheter såväl som de som har specifik branschkunskap, till exempel, någon med erfarenhet av att arbeta inom biovetenskap eller bank har djup kunskap om den sektorn och kan utnyttja det för att arbeta med vår kundportfölj i det industri.”

McInerney håller med om behovet av teknisk kompetens. ”Tekniska färdigheter krävs för alla våra tjänster, inte bara inom teknisk rådgivning, även om det är där vi har djup expertis. På PwC blandar vi teknisk expertis med affärsmannaskap för att lösa våra kunders utmaningar och hjälpa deras företag att växa.”

Företaget har nyligen lagt till ett nytt generativt AI-center. ”När branschen för professionella tjänster utvecklas, utforskar vi alltid nya teknologier som hjälper våra kunder att utnyttja dem till deras fördel”, säger McInerney.

”Många karriärvägar”

Langton håller med om att det finns ”många karriärvägar” inom professionella tjänster för personer med teknisk kompetens. ”Jag började min karriär som testare, tillbringade sedan lite tid med att klippa kod och blev till slut en projektledare som ledde stora agila team för att leverera digitala tjänster till organisationer.

”Andra har följt en väg baserad på en viss plattform eller lösning för att få certifieringar för att bli experter som ger råd till många olika kunder.” Langton säger också att karriärvägar är unika beroende på person, så de flesta professionella tjänsteföretag är villiga att låta människor utöka sina karriärer som de tycker är lämpliga.

Som Campbell säger är dessa organisationer så enorma att människor kan resa internationellt från en gren till en annan om det tilltalar dem. ”Professionella tjänster erbjuder gränslösa karriärmöjligheter. Många organisationer är internationella, med ett globalt nätverk av kollegor och projekt, vilket innebär att du kan arbeta med kunder och kollegor från hela världen. Arbetets breda karaktär gör också att det tenderar att finnas massor av möjligheter att växa genom att flytta in i nya områden av verksamheten eller arbeta med kunder från olika sektorer.”

Överförbara färdigheter värdesätts

För O'Sullivan är teknisk kunskap ”kärnan”, men det är bara en del av paketet du behöver om du vill arbeta någonstans som Grant Thornton. ”Inom professionella tjänster går tekniska och mjuka färdigheter hand i hand”, säger han.

”När vi bedömer kandidater letar vi efter en balans mellan teknisk kunskap och branschkunskap, och mjuka färdigheter som samarbete och problemlösning. De mest framgångsrika i denna sektor är de som kan, inte bara hantera de tekniska aspekterna av projekt utan också bygga varaktiga relationer med kunder genom tydlig kommunikation och interpersonell kompetens.”

McInerney tror att det krävs mer än bara teknik för att bli framgångsrik. ”Det kräver mänsklig uppfinningsrikedom, insikt och fantasi kombinerat med affärsförståelse och förmågan att navigera i en komplex affärsmiljö för att låta dessa idéer blomstra. Det är verkligen en spännande tid att gå med i den professionella tjänstebranschen.”

Nyfikenhet och lagarbete

Langton håller med om att mjuka färdigheter är viktiga, men en aptit på lärande kommer också att stå dig. Professionella tjänster följer trenderna, så du kan till exempel ge råd om AI. Det betyder att du måste kunna dina saker och vara bekant med den senaste marknadsutvecklingen. En naturlig nyfikenhet hjälper. Det gör också en affinitet för lagarbete.

”Majoriteten av vårt arbete är teambaserat”, säger Langton. ”Personer som tycker om att arbeta med kollegor från olika bakgrunder och förmågor attraheras av att arbeta inom professionella tjänster.”

Campbell håller med O'Sullivan, Langton och McInerney om deras synpunkter om mjuka färdigheter och lärande. ”En av de viktigaste egenskaperna för oss på Accenture är förmågan att lära. Världen förändras så snabbt att de färdigheter vi behöver fortsätter att utvecklas, så vi är verkligen intresserade av en kandidats önskan att fortsätta lära sig och utvecklas under hela sin karriär.

”Empati, kommunikation, problemlösning och projektledning är också otroligt värdefulla färdigheter i alla roller inom professionella tjänster”, säger hon.

Mysteriet löst?

Sammantaget är professionella tjänster ett brett paraplybegrepp för en bransch av affärskonsulter som har olika specialiteter och intressen beroende på vilka kunder de betjänar.

”Det är ett så omfattande område att jag tror att många människor har kompetens som skulle passa för en roll inom professionella tjänster”, säger Campbell.

”Att föra samman människor med olika kompetenser, utbildningsdiscipliner och bakgrunder gör oss smartare och mer innovativa, och det är avgörande när vi arbetar med komplexa affärsutmaningar med våra kunder.”

McInerney säger att hennes företag alltid letar efter människor med ”skiftande bakgrunder – oavsett om det är inom konst, affärer, teknik, ingenjörskonst, finans eller juridik.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.