Bönder fördömer ett påstått bedrägeri av 16 distributörer för att sänka priset på mjölk

Ett nytt påstått bedrägeri begånget av upp till 16 distributionskedjor kan orsaka en artificiell sänkning av mjölkpriset som tas ut av jordbrukarna. Detta fördömdes av Union of Small Farmers and Ranchers (UPA), som beskrev minskningarna på sina hyllor som ”vårdslösa”.

Av denna anledning påminde föreningen om att mjölkpriset ”Det måste göras från ursprung till destination, och inte tvärtom”. Det vill säga att det slutliga värdet av varje liter måste inkludera summan av vad bönder och mellanhänder tar ut, något som inte skulle hända och som skulle kunna skada egenföretagarna i mejerisektorn igen.

”Vissa stora distributionskedjor är ovilliga att överge missbruk som har orsakat stor skada på livsmedelskedjan i vårt land. Mjölk, som basprodukt i varukorgen, är återigen föremål för praxis som har visat sig vara missbruk, såsom den hänsynslösa sänkningen av prisetignorerar produktionskostnaderna för produkten”, förklarade de från UPA.

Således har de rapporterat att minst 16 stora detaljhandelskedjor ”de skulle tvinga fram sänkningar av mjölkprisetägnar sig åt ett beteende som eftersträvas av lagen om livsmedelskedjan, som tydligt slår fast att priset på livsmedel måste bestämmas från ursprung till destination, och aldrig vice versa.”

En liter mjölk säljs för mindre än 77 cent i vissa anläggningar

Från bonde- och lantbrukarföreningen räknade man ut det Produktionskostnaderna för en liter mjölk ligger för närvarande på cirka 50 cent inom boskapssektorn.mellan 20 och 25 cent i branschlänken och minst 15 eller 20 cent i distributionslänken.

Med hänsyn till dessa uppgifter, ”priser under 0,77 euro per liter, som har observerats de senaste dagarna på vissa hyllor, skulle vara klart under av produktionskostnaderna”, uppgav de från UPA.

Av denna anledning hävdade föreningen att de dokumenterade alla dessa erbjudanden om att överföra informationen till Food Information and Control Agency (AICA), som de bad att agera för att stoppa förstörelsen av mjölkvärdet. Och slutligen ranchägarna De har än en gång krävt att distributionen ska vara känslig för mejerisektorns situation och tvinga inte fram prissänkningar som senare leder till nedläggningar av gård och förlust av produktivt material”, avslutade de.

UPA-varningen kom några månader efter själva företaget AICA kommer att börja sanktionera företag som fortsätter att betala bönder och ranchägare priser under deras kostnader produktion, som denna tidning redan rapporterat. Och bland de som bötfälldes fanns det flera dedikerade till marknadsföring av mjölk, liksom flera stora distributionskedjor.