Xunta de Galicia tillkännager sina 2024 Crafts Awards med fler stipendier och stöd till företag

Xunta de Galicia har tillkännagivit uppmaningen till Galician Crafts Awards 2024, med syftet att erkänna mästerskap, karriär och talang inom den galiciska hantverkssektorn. I år har stipendierna i kategorin Bolsa Eloy Gesto utökats från ett till tre, med en total anslag på 21 000 euro. Dessutom har maxåldern för vinnare i denna kategori höjts till 45 år. Detta Initiativet syftar till att stärka den specialiserade utbildningen av nya talanger inom den galiciska hantverkssektorn, främja professionalisering och generationsväxling.

Priserna är uppdelade i tre kategorier: Galician Crafts Award, Traxectoria Award och Eloy Gesto Bag Award. Nomineringar kan vara närvarande mellan 16 och 27 september. För kategorin Galician Crafts Award måste ansökan lämnas in personligen till huvudkontoret för Galician Crafts Foundation i Santiago de Compostela. Medan för de två andra kategorierna måste ansökningar lämnas in på elektronisk väg.

Nomineringar till de tre priskategorierna kan lämnas in mellan den 16 och 27 september

Priset Artesanía de Galicia 2024, med en gåva på 9 000 euro, Det är inriktat på hantverksverkstäder som är registrerade i Galiciens allmänna hantverksregister. Verket som representerar de önskade linjerna kommer att premieras. ett konkurrenskraftigt hantverk på dagens marknad, värdesättande av design, anpassning eller bevarande av traditionella tekniker och värderingar, införlivandet av aktuella trender, innovation och kvaliteten på arbetet.

han Traxectoria 2024 Award, av hederskaraktär, Det kommer att delas ut på förslag av hantverkssektorn själv. Denna utmärkelse erkänner den konsoliderade yrkeskarriären för en galicisk hantverkare, hans bidrag till uppskattning och främjande av galiciskt hantverk, kvaliteten på deras arbete och deras engagemang för spridning och pedagogisk överföring av de positiva värdena hos galiciskt hantverk. Registrerade verkstäder, yrkessammanslutningar av hantverkare i Galicien eller andra offentliga eller privata enheter kan lämna in ansökningar.

De Eloy Gesto-väskor, med tre priser på 4 000 euro vardera, De är avsedda att stödja specialiserad utbildning av unga hantverkare i prestigefyllda utbildningscentra. I denna kategori Innovationen i projekten kommer att värderas, överföring av kunskap, införlivande av ny teknik, kandidaternas läroplan och utbildningspotentialen för att producera en innovativ hantverksprodukt. Hantverkare upp till 45 år kan delta i denna kategori.

Förra året, Galician Crafts Award 2023 tilldelades Frouma Atlantic Wood verkstad i Ribeirför sitt arbete Noray, en extra möbel gjord av trä som återvunnits från galiciska flottar och återvunna fiskenät. 2023 års Traxectoria Award gick till keramikern från Gundivós de Sober, Lugo, för sin enastående karriär inom traditionell galicisk keramik. Eloy Gesto 2023-väskan belönades till keramikern Alberto Añón Corral, som kommer att kunna fortsätta sin träning med den katalanske keramikern José Mariscal.

Du kan få mer information om dessa utmärkelser på den här länken från Xunta.

XI-mötet för traditionella och populära hantverk i Galicien börjar i Pontevedra

Dessutom, från och med lördagen den 6 juli, är staden Agolada i Pontevedra värd för XI möte för traditionella och populära hantverk i Galicien, en händelse som hyllar och främjar galiciskt hantverk, kombinerar hantverk, gastronomi och musik. Arrangerat av Xunta de Galicia sedan 2012, har detta evenemang tilldelats 2023 års nationella hantverkspris i kategorin Promotion for Public Entities.

Mötet innehåller ett omfattande aktivitetsprogram med livedemonstrationer av hantverkare, specialiserade utbildningar, öppna workshops, musik- och dansaktiviteter och showcookings med prestigefyllda kockar från Grupo Nove. Händelsen kommer att räknas med deltagande av 51 hantverkare, 34 utställare och 14 lärare i specialiserade utbildningar. 32 gourmetproduktföretag kommer också att närvara, varav 19 har Food Crafts sigill.

De evenemangsschema inkluderar den officiella invigningen kl. 11.00, öppnandet av utställarna och starten av specialiserade utbildningsaktiviteter och workshops öppna för allmänheten. Artesanía no Prato-initiativet kommer att erbjuda showcooking av Héctor López från Restaurante España (Dos soles Repsol) och en bordsdekorationsworkshop Det perfekta bordet. Dagen avslutas med en konsert av Comando Curuxás-gruppen kl 22:30 på Plaza del Concello.